Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Gonic-obuka
dean:
Kak će pas naći svjež trag zeca ako je na povodniku? I kad ga nađe, kak ti znaš da ga je našao? Ako pušta glas sljedoglasno, di je problem?
Psa na lajnu i u polje. Kad se digne zec, psa na logu i pustit ga da prihvati trag, najčešće to vidiš po repu, i ako krene smjerom zeca i još pusti glas, to je to. Ja to ne bi radio prije 6 mjeseci. A brijati da se psa može uštimati lako sa zeca na ds je totalna bedastoća. Ispraviti trag da, ali tjeranje je totalno druga stvar. Zašto? zato kaj je pas u dominantnom položaju kad tjera zeca, a da li je u sličnom položaju kad laje vepra na nos, a vepar leži ispod kupine? Ne! Znači da mu tada treba ustrajnosti za rad u mjestu, a nos je manje bitan jer i ja osjetim ds, a kako ih neće pas.
KOBI:
--- Citat: dean - 14. 10. 2008. 21:44:19 ---Kak će pas naći svjež trag zeca ako je na povodniku? I kad ga nađe, kak ti znaš da ga je našao? Ako pušta glas sljedoglasno, di je problem?
Psa na lajnu i u polje. Kad se digne zec, psa na logu i pustit ga da prihvati trag, najčešće to vidiš po repu, i ako krene smjerom zeca i još pusti glas, to je to. Ja to ne bi radio prije 6 mjeseci. A brijati da se psa može uštimati lako sa zeca na ds je totalna bedastoća. Ispraviti trag da, ali tjeranje je totalno druga stvar. Zašto? zato kaj je pas u dominantnom položaju kad tjera zeca, a da li je u sličnom položaju kad laje vepra na nos, a vepar leži ispod kupine? Ne! Znači da mu tada treba ustrajnosti za rad u mjestu, a nos je manje bitan jer i ja osjetim ds, a kako ih neće pas.
--- Kraj citata ---
d4
zec kad bjezi skace i pravi pokrete u cik cak tako da je gotovo nemoguce vodit psa na povodcu i tako pratit trag.
pas mora biti potpuno slobodan da bi pratio zeca jer najveci i najaci adut osim brzine kod zeca je "zavaravanje".
on se nikada ne krece kao druga divljac nego cesto pravi "lazne" tragove i onda zalegne tamo gdje se najmanje nadas.
kod mene ga nema puno u lovistu pa mi nije lov na njega jaca strana ali jednog sam uspjeo odstreliti prosle godine.
panj:
U potpunosti se slažem sa tim da psa u dobi od 4 mjeseca treba polagano učiti. Dosta puta sam se diza u ranu zoru da bi izvodija štene u toj dobi i učija. Kad bih ugledao zeca dovio bih ga na trag neki bi bili zaigrani i trčkarali oko mene ali neki bi počeli njuškati i trčkarati 200 300 metara po tragu. Sa 5 6 mijeseci već bi štekćali (lajali) pet ili koju minutu više i to je dobra naznaka da će taj pas sa 2 godine biti već spreman da se sa njim ozbiljno lovi. Što naravno ne znači da se i prije starosti od dvije godine ne vodi u lov.
dean:
Nisu toliko bitna zavaravanja zeca i okuke, već treba imati nos za zeca da bi ga pas mogao sljedoglasno goniti!
lovacpd:
--- Citat: panj - 14. 10. 2008. 23:01:15 ---U potpunosti se slažem sa tim da psa u dobi od 4 mjeseca treba polagano učiti. Dosta puta sam se diza u ranu zoru da bi izvodija štene u toj dobi i učija. Kad bih ugledao zeca dovio bih ga na trag neki bi bili zaigrani i trčkarali oko mene ali neki bi počeli njuškati i trčkarati 200 300 metara po tragu. Sa 5 6 mijeseci već bi štekćali (lajali) pet ili koju minutu više i to je dobra naznaka da će taj pas sa 2 godine biti već spreman da se sa njim ozbiljno lovi. Što naravno ne znači da se i prije starosti od dvije godine ne vodi u lov.
--- Kraj citata ---
d4
Samo mala ispravka...to treba raditi samo sa jednim psom, pa sutra sa drugim i tako polako....
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju