Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Gonic-obuka
dean:
Pa normalno Sejfo da te pas tražio nakon gonje, kad u tebi traži sigurnost. Ti njega hraniš i ti si za njega vođa čopra. Zato je za štene najbolje ga čekat na mjestu gdje si ga ispustio. Ja sam sa svojim psom imao malo drukčiji trening. Pustim ga ispred sebe i kad odlučim da je daleko otišao. Samo zakoračim s puta u grmlje i čekam. Pas skuži da me nema i počne panično trčat, onda se smiri, stavi nos na zemlju i nađe me po tragu. To sma mu radio dok je bio 3-4 mjeseca star. Kasnije sam naravno znao i potrčat natrg ili okomito na put kojim smo hodali i svak put bi me našao bez problema. Da ne bi ja njega po šumi tražio. Pa on lovi za mene i zbog mene. ALi to je moje iskustvo.
SEJFO:
upravo tako d4
Ja ti kolega od Vas (i tebe tu ubrajam) iskusnijih lovaca "izvučem" iz Vaših postova po koju rečenicu i u notes, pa onda kombinujem tokom obuke, ne kažem da sam tata mata za obuku al učim, i znaš šta sam isto primjetio kod svojih a i drugih pasa ima pasa koji su inteligentniji od drugih i brže uče (čak mislim da su ženke tu u maloj prednosti), počev od osnovne obuke itd.
Stoga podržavam mišljenje da se obuka prilagodi potrebi lovca odnosno divljači koja se lovi....
te da se pas u tom smjeru obučava!!! z10
PS. evo svi u lovu ja sam na forumu, još čuvam i unuče-kod nas zabrana ččč ččč ččč
lovacpd:
--- Citat: Sejfo - 25. 10. 2008. 17:33:55 --- upravo tako d4
Ja ti kolega od Vas (i tebe tu ubrajam) iskusnijih lovaca "izvučem" iz Vaših postova po koju rečenicu i u notes, pa onda kombinujem tokom obuke, ne kažem da sam tata mata za obuku al učim, i znaš šta sam isto primjetio kod svojih a i drugih pasa ima pasa koji su inteligentniji od drugih i brže uče (čak mislim da su ženke tu u maloj prednosti), počev od osnovne obuke itd.
Stoga podržavam mišljenje da se obuka prilagodi potrebi lovca odnosno divljači koja se lovi....
te da se pas u tom smjeru obučava!!! z10
PS. evo svi u lovu ja sam na forumu, još čuvam i unuče-kod nas zabrana ččč ččč ččč
--- Kraj citata ---
Eee, da jos i me od Sejfe imamo sta pametno da naucimo....
SEJFO:
Mislim da već sad znaš od kog ćeš ....baraka ....... ;) ;) (ako Ređžo pročita leden sam)
lovacpd:
--- Citat: Sejfo - 25. 10. 2008. 21:52:16 --- Mislim da već sad znaš od kog ćeš ....baraka ....... ;) ;) (ako Ređžo pročita leden sam)
--- Kraj citata ---
Imas vremana da editujes jos...hehehe
A neka baraka, ja jos samo gledam....jos godinu, dvije....a do tad neka meni terijera i balkanaca....
P.S. Ides li na CACIB Zg ili opet cuvas unucice?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju