Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Gonic-obuka
panj:
--- Citat: lovacpd - 23. 10. 2008. 08:58:24 ---
--- Citat: panj - 23. 10. 2008. 00:19:17 ---Sve ovo što ste naveli stoji. Ali ako je ovo jedini pas dotičnog gospodina ovo lovnu sezonu lovi bez pravog psa. Ako nebi počeo goniti do 3 mjeseca sljedeće godine, ja bih nabavio štene da se osiguram koliko toliko za sljedeću godinu a njemu dao još koji mjesec da se dokaže. Jer koliko se kod nekad trudili pas ne proradi i propadnu dvije ili više godina lova bez pravog psa a to nije ugudno.
--- Kraj citata ---
Ne znam kakva su vasa razmisljanja oko ovoga, ali uzeti stene gonica na proljece i ocekivati do jeseni da taj pas radi i lovi je malo previse, gonicu treba vremena za obuku.... i to bar 2 godine njegove starosti i tek onda mozete da ocekujete od njega da moze da ide u lov!
Ali njegove osobine su vidljive vec u starosti oko godinu dana
--- Kraj citata ---
Gore je lijepo navedeno da se osiguram koliko toliko (malo). A ako ovaj ne proradi onda tri lovne sezone lovit će bez psa.
dean:
--- Citat: lovacpd - 23. 10. 2008. 12:46:06 ---
--- Citat: dean - 23. 10. 2008. 11:57:27 ---[Fali mu nosa,zato ne može otpetljat trag!
--- Kraj citata ---
Moguce, ali sve mi se cini da je problem nastao u obuci...dovodjenjem mladog psa na mnostvo traga, i tu se svaki mladi pas gubi....
--- Kraj citata ---
Mladi pas je sa 6 mjeseci, a ne sa 15. Ako je moj prepeličar sa toliko gonio zeca preko 1 km sljedoglasno, a onda bi to valjda morao moć i gonič! Na kraju, pas se veže za jedan trag i mora ga moć pratit, a ako ga ne prati, gubi ili mijenja, onda ili nema ustrajnosti da raspetlja pojedini trag, ili mu fali nosa. Ili inteligencije pa kad mu se jedan trag učini pretežak, odustaje i počinje slijedit lakši trag.
Samo van sa psom i bit će sve u redu. Napravit mu koju vlečku da kuži kaj mu se radit, i nema beda!
Tome27:
Mozda je i moja greška jer on svaki put nađe trag, ja ga sačekam 15ak min i onda idem dalje. Sa starim psima uvijek goni al vidim da je to pogrešno. Dva puta sam vidio kad bi zec utekao, pustio bi psa i onda bi ga gonio dok zec negdje nebi prešao put pa otišao putom tu ga onda izgubi
lovacpd:
Druz , samo polako, strpljenja i posmatranja i rjesenje se vidi, sto na ovom psu pogrijesis na sljedecem popravljas i polako....
SEJFO:
Ja sam imao problema sa svojim psom ispočetka, kad god sam ga izvodio sama ode 200-300 metara i vraća se da me vidi. i onda sam mu kombinovao drugog psa (ženku) i tada već nakon 2-3 izlaska sa njom počeo da ide dalje, i dalje al se opet vraćao da vidi da mi šta nije bilo. Al kasnije kad su digli 2-3 puta zeca i lisicu više nisam imao problema. sad ima 15. mjeseci i ide sam bez problema a i sa drugim psima al se u gateru zafrkava sa krmcima,-malo laje na njih i onda bi se igrao. Al će on biti dobar nadam se jer je još djetinjast i ne pristupa lovu ozbiljno. Šta je pjesnik htio reći stvar i način obuke treba prilagoditi psu iz kojeg se treba izvući maxsimum, e sad koliko ćemo mi biti uspješni u tome do nas je čak mislim i više nego do psa. Jer loš pristup obuci upropasti i najboljeg psa.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju