Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Krvni trag u praksi
madhunter:
Sam si konstatirao gdje su ti bile pogeške, a po meni največa da si u potragu otišao bez puške!Al na greškama se uči!
isa:
Preveliko iskustvo i samopouzdanje ponekad zna zasmetati pa može doči do ovakvih katastrofalnih grešaka,ja sam dao dosta dobrih i korisnih savjeta ali sam imao i ovakvih grešaka,ne želim isticati samo svoje dobre strane ,na greškama se najbolje uči.
Npr. poslije serije uspješnih lovova i dobrih pogodaka čovjek se toliko opusti da treba neki kiks da se vrati u stvarnost ;D
Pošto smo lovci i rukujemo močnim oružjima nemao pravo na greške ,ili ako ih pravimo moramo ih svesti na najmanju moguču mjeru ,u svakom slučaju nesmiju biti namjerene jer i one nenamjerne će biti previše.Još jedno kažem želio sam da svi lovci to pročitaju da vide kako ne treba radit i sam sam priznao gdje su mi bile greške.
Od tada u potragu uvijek idem sa prepostavkom da ću je nači ranjenu i živi i uvijek nosim oružje,ništa više ne prepostavljam ;D
Huntercro:
Evo da se i ja uključim kao vlasnik pasa koji imaju položen krvni trag i koji je učestvovao u nekoliko potraga uspješnih i neuspješnih. Ja sam preferirao kod srneče divljači na krvavi trag ptičara oštrodlakog a za svinje terijera oštrodlakog. Razlozi: pričar oštrodlaki njemav jednostavno ranjenog srnjaka ili srnu uhvati i drži na mjestu, dok bi ranjenog srnjaka i srnu terijer samo digao. Mečutim kod svinje koja se ranjena zavlači u branjevinu i tamo ostane ili mrtva ili živa terijer bi javio kad ju je našao i samo je oblajavao, te bi po zvuku znao odrediti je li mrtva ili živa. Vjerujet u neprohodnim branjevinama dok je još puno lista da je takav pas neprocijenjive vrijednosti.
descha:
Prvo i osnovno je da se ranjenoj divljaci, a pogotovo DS (cak i kada si siguran da je gotova) uvek prilazi od pozadi, upravo zbog toga da joj se ne nadjes na putu.
dean:
--- Citat: madhunter - 31. 10. 2007. 19:12:57 ---Dejane, kojeg psa onda moraš vodit da zaustavi jelena ili medvjedačč
Bitna je oštrina i srčanost! Nama lovcima treba pas koji će glasom pokazati gdje je divljač i omogučiti nam da divljač odstrijelimo!
Psa na krvnom tragu ionako vodimo na povodniku, puštamo ga ukoliko je divljač zalegla u gusto.
Dok sam lovio u okolici Krapine najbolji pas je bio oštrodlaki jazavčar Goldi, i u pretraživanju terena i u držanju divljači u mjestu ali i u potragama.Bio je toliko srčan da mu veliki snjeg nije predstavljao prevelik problem!
--- Kraj citata ---
Zakaj onda ne gajiš jazavčare nego terijereč
Ali ja bi da svoje iskustvo opiše Dik, pa čemo imati cijelu priču, a onda mogu svi prosuditi da li to može odradit jazavčar.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju