Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Krvni trag u praksi
Dik:
Pozdrav svima krvosledcima,koji se više drugi manje bavimo sa tim poslom koji zahtjeva puno,puno volje i snage pasa i vodnika.Šta se tiče jazavčara je tako.Jedan moj kolega ima dva jazavčara.Bio sam sa njim na krvnom tragu kad smo tražili srnjaka zadetog u prvu nogu.Naznam sad baš tačno koliko je bolo metara kod smo došli do srnjaka 300-400 srnjak se diže kolega pušta oba pasa i onda gonja.Srnjak nikad tako ne beži pred jazavčarem kakor pred bavarcem.I onda jedan pas trči za njim drugi ga prati po bližnici.Srnjak mimo pasa on odmah za zadnju nogu i u nekoliko sekunda za vrat i gotovo.Šta se tiče pasa koji su bolji za krvni trag je tako.Poznam jednu ženu koja traži sa kokerom i ima dosta uspjeha samo stvari stoje ovako.Ima dosta pasa koji su dobri za krvni trag samo od tih pasa jih je malo koji su sposobni tjerati životinju dva kilometra i ponekad i više ako klizne mimo strelaca.Neznam kako je kod vas šta se tiče zaustavljanja ranjene divljači.Jedni kažu moj je pas ustavio jelena moj vepra od 200 kila,životinja se uvjek ustavi sama kad zna da ne može više i ima više snage da se brani nego beži pred psima.To je tako sa mog iskustva jer več 7 godina tražim po krvnom tragu.Sigurno imam 150 ili više potraga za ranjenom divljač.Šta se tiče košute je još jedna velika priča koja ide u uspomenu za uvjek.Možda ću je napisati. Lp iz SLO
dean:
Opiši taj dogačaj da se vidi koliko strasti i snage za to treba i iziskuje i od psa i vodiča.
madhunter:
Zato jer je po meni terijer bolji, al svejedno svojom masom ne može zaustaviti jelena! Nismo mi Ameri da sa pesima koljemo divljač, mi smo lovci!
Dik:
Nema pasa koji zaustavi jelena,jelen se sam zaustavi i hoče borbo sa pasom da se ga reši.Lp iz SLO
dean:
Ali srnjaka, nazime, lopatara ili muflona pas fizički hvata ako možeč
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju