Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Krvni trag u praksi

<< < (28/82) > >>

nostromo:

--- Citat: dean - 02. 01. 2009. 11:17:43 ---Prelistaj temu od početka, sigurno smo negdje pisali o postavljanju krvnog traga...

--- Kraj citata ---

Potrošeno je 1-2 deci krvi za sva 4 traga. Papak DS smo spojili na štap s koji smo ostavljali otiske papka. Krv smo kapali zasebno, ali i kapali na papak. Tako da je trag bio i samo papak i samo krv i krv koja je ostala na zemlji koju je ostavio papak nakapan sa krvlju.
Bugarin si je odnio doma kojin deci krvi i jedan papak da vježba sa vajmarcem

Evo jesan, ovo je copy-paste tvoj post nakon forumaskog radnog druzenja na krvni trag. Procita san ja to vec i prije i tu san prvi put vidija da se koriste i papci divljaci sta nisan vidija u prije procitanom clanku u LV. Kako ja stvarno ne poznam nikoga ko se ovim bavi i namam koga pitati, jos mi fale detalji o tome koliko dug i kako se postavlja umjetni krvi trag(smjerovi).

Kako izgleda ispit na krvnom tragu? Kad i di je sljedeci?

dean:
Pusti LV! Oni su inače poznati kao jako stručan časopis u kojem ljudi pišu svoja iskustva?!?!??!?
Trag može biti dugačak koliko ti želiš. Na početku kraći 100-200 metara, kasnije duži, do 800. Prvo ne radi puno promjena smjera, kasnije napraviš nekoliko okuka i promjena smjera. Nakon 10ak tragova će psu sve postati dosadno jer mu tine možeš prirediti ono kaj može priroda. Trag obavezno postavljaj u gumenim čizmama da pas ne slijedi tvoj trag nego trag krvi. Kaj postavljni trag dulje stoji to krv ivše odradi i psu je lakše tražiti (naravno ako je toplo vrijeme).
Najbolje ćeš vidjeti kako izgleda ispit ako na koji odeš, a raspored ispita nađeš na stranici kinološkog saveza. Ali ih koji dan ranije nazoveš i udrugu koja organizira ispit da oni znaju koliko tragova pstaviti ili je ispit odgođen zbog lošeg vremena, nedovoljnog broja pasa...
Ak te još kaj zanima pitaj! Na kraju traga OBAVEZNO  mora biti koža ili papak od životinje čija je krv korištena za postaviti trag.

STARI AVDZIJA:
Na ovu temu već duće vremene imam ideju da nešto napišem iz vlastitog iskustva i prakse u obuci i upotrebi pasa(i ja sam koristio uputstva drugih)zatim sudijske prakse u postavljanju i ispitivanju pasa u radu na krvnom tragu kao i saznanja u razmjeni iskustava sa drugima koji vježbaju pse na krvni trag.Kako je na svim prostorima manje više ova praksa zastupljena kod pojedinaca a ne večeg broja lovačke populacije možda i moje ali i pisanje drugih doprinese boljem poznavanju ove materije,usmjeri praktičare da ne prave osnovne početničke greške,shvate smisao i suštinu a i sami pronađu put i ideju kod primjene vlastitog metoda da cilja solidno obučenog psa za praćenje i pronalaženje divljaći po krvnom tragu.
U prethodnom postu je kolega dean naveo par primjera sa većenimom se slažem ali moram reći da konstatacija o upotrebi gumenih čizama kod postavljanja krvnog traga nisu od značaja ako imamo na umu da molekuli mirisnih čelija ostaju iza nas kao mirisni trag čak ako bi đon čizama bio i 20-tak cm.debljine,pa i dalje"ostaje opasnost"da se naš pas "pomogne" našim tragom.Međutim koji kraći postavljeni trag krvi ili vlečka(kako kažu slovenci)tj.povlaka divljači, neće ometati psa jer u principu ispitujemo samo volju i "talenat" pasa za rad na tragu krvi.Ozbiljniji rad tek slijedi z6.

nostromo:
Zahvaljujem na napisanome i imam jos pitanja. Svakih koliko metara da kapnem krv? Jel taj razmak bitan? Znam da nije za rad u praksi al pitam jer me zanima postoje li neki standardi kod ispita?

Ovo sa povlacenjem koze sam prova jedanput sa kozom zeca. Povuka san je u polukrug sa 2-3 ostre promjene smjera sve skupa 500-600 metara al to mi se ucinilo prejednostavno jer je kuja to popratila u punom trku(bili su idealni uvjeti,  vlazno i koza svjeze oguljena)

STARI AVDZIJA:
krv u bocu plastičnu i probušiš čep pa kapaš tako da imitiraš onako kako doživiš i vidiš u praksi početno mjesto malo više a onda ponegdje kap svakih koji metar.za početak može malo gušće da bude.Trag krvi bi ipak trebala da postavlja druga osoba a ne vlasnik psa ćiji miris je poznat psu.
Krv je najbolje da je od te vrste divljači i treba prakticirati da se uzima i ostavi.Može u boci i doda se malo soli pa u frižider da je stoji u hladnom do upotrebe.Za popunu "zaliha" može se dodati goveđe a kod primjene obuke krvnog traga za prašenje d.s. dobra je ovčija krv jer je pojednostavljeno rečeno "silna" mirisa kada dođe do razlaganja organskih materija.Suština u mirisu krvnog traga je za psa ustvari "miris bolesti" i pas slijedi da bi došao do "plijena".Što se koža tiće ili korištenja odstrijeljene divljači treba koristiti u svakoj prilici i koliko je moguče više različitih jer bez obzira što se radi o mrtvoj divljači kao i svaka druga vrsta i divljač pojedinačno ima svoj mirisni"kod" tako da pas ne radi uvijek na istom.Na trag krvi treba navoditi psa u vremenskim razlikama po nekoliko sati ali kad  uvježba dobro prethodnu vježbu.Moje je mišljenje da ne treba "svaštarit" u nastavku opredjeliti psa za jednu vrstu tj.ili za nisku divljač(zec)a kod visoke divljači ili d.s.ili npr. srneča,jelenska.Važno je da na kraju traga uvijek bude ili divljač ili imitacija ,koža divljači,da pas bude siguran u uspjeh izvršenja zadatka a ne zbunjen nestankom traga.Još šta je bitno,a biće o tome rijeći,mora se dobro upuznati svoj pas i prepoznati njegova reakcija,način kako nas obavjesti da je izradio trag i pronašao divljač,način kako nas obavještava.Sklonost oblajavanju treba uvježbavat i produžavat,obavještavanje "pozivom" da pas dođe do vodiča i "hvali" se te nam daje znakove(poziv)da ga slijedimo do pronađene divljači moramo sami prepoznati.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju