Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Krvni trag u praksi
Nosler:
Ja uvijek zamolim nekog da napravi trag umjesto mene.Psi onda ne osjete moj miris a i meni je zabavnije jer ni sam ne znam gdje je tome kraj. ;D
Zamolim da mi samo markiraju sa bijelom kesom na nekom zbunju gdje je pocetak a ostalo je na kerusi i meni. Na bilo koji trag stavljam dva decilitra krvi....bilo da je 50 ili 1000m dug.
Tako nekako bude i u prirodi..ono sto je dobro pogodjeno sa izlaznom ranom,krvari puno a ide kratko ili obratno... sve u svemu meni tako odgovara.
Na kraju se ostavi papak,koza,glava srnjaka(eto koristi i od trofeja ;) ;D )itd.
To da neko drugi postavi trag(nekad lagano,nekad tesko,nekad komplikovano) uci i mene da pazim na psece ponasanje i trudim se i sam da uocim krv na tlu da bi znao da je pas na pravom putu.
nostromo:
Moze li mi neko reci koliko star krvni trag pas moze "skupiti"? Ako je u pitanju obilniji krvni trag na mjestu odstrjela.
Moze li se dogoditi da pas osjeca krv i nakon 15 dana i pokoje kapi kiše?
STARI AVDZIJA:
možda si trebao još podataka npr.da li je krvni trag odnosno podloga gdje je ostala krv smrzla pa je poslije došlo do otapanja pa još uz kišu da se temperetura poviši i tek dođe do raspadanja.Moguće da tek tada ima mirisa intenzivnijeg u suprotnom sumnjam da bi bilo.
KOBI:
Kad smo vec kod traga mene zanima kada pas najbolje radi krvni trag ako su vremenski uslovi recimo blizu idealnih.ako ih ne sapere kisa i slicno.
Citao sam da stariji trag pas bolje prati nego svjezi a meni to nekako nema logike pa ako ima neko ko bi to znao objasniti ili navesti svoj primjer...
Ja koliko se sjecam nikada nisam radio sa psima krvni trag stariji od jedne noci ili max 20ak sati a za svjezi znam da su mi psi radili kao ludi i bez problema bilo nocu ili danju.
STARI AVDZIJA:
traži logiku u činjenici da dolazi do raspadanja organskih materija i da pas slijedi "miris bolesti"to što psi prate "vruće"je obićno trag vlečke sa krvi ili npr.vožena divljač(svinja)taze pa pas prati ali to nije samo krvni trag
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju