Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Krvni trag u praksi
Goran:
U Francuskoj su nekad pudlice bile koristene za lov a sisane su tako da im ne smetaju biljke dok plivaju po vodi i mocvarama. Border koli je zivahan i pametan pas kome treba dosta stimulacije i odlican je stocarski pas pogotovo za ovce. Australia i Novi Zeland su puni takvih radnih pasa. Imaju dosta dobar nos a mogu se svasta nauciti ali s njima treba vjezbati i oni vole pokazivati nauceno. Red Heeler/ Australski ovcar je odlican za lov iako je prvenstveno radni ovcar i pas koji pomaze farmerima oko stoke. Oni sasvim brzo i bez nekon napora utjeraju gomilu ovaca u tor, pronadju ovna i njege usmjere u zeljenom pravcu a malo grickajuci noge ovaca i njih utjeraju gdje zele. Tako nekad rade i sa vlasnicima da im pokazu sto su pronasli ili sto misle da je zanimljivo. Jako su pametni i odani vlasniku a u lovu se lako nauce slijediti divljac i krvni trag. bacis mu staru kozu od svinje da se igra kao mali i on odmah trazi svinju i ne pravi greske. Uglavnom manje se moje pucnja nego vizle! U toplim krajevima na sjeveru, kao i u Africi, krvni trag brzo nestaje pa nije lako pronaci ranjenu divljac ali sa dobrim psom nije veliki problem. Mislim da neki prate miris divljaci a neki mirs krvi nisam siguran ali uvijek nadju ono sto se trazi. Miris smrti se lako pronadje u pustinji! Moras traziti odmah jer do jutra malo je ostalo od ulova a meso nije vise dobro nakon izlozenosti temparaturi i vilicama stetocina koji se hrane na ulovu. Milioni muha i ostalih insekata ne pomazu puno! Kad je vec kasno i ptice su dobar pokazatelj! Heeler ce pronaci zeca ili dinga bez problema a i lisicu ako ga naucis. Na jugu se dosta koriste Deer bloodhounds i beagle koji ima fantastican nos za pronaci izgubljenog ranjenog jelena! Susjed ima odlicnog beagle s kojim lovi jelene i jako ga hvali. Prije je imao GSP ( German Short hair Pointer) koji isto tako dobro pronalazio i markirao jelena i ptice. GSP je znao slijediti trag i jako brzo pronalazio sambara.
Prijatelj koji lovi svinje ima svoje trenirane samo za DS i oni na jelene ne reagiraju niti ih progone. Pravi krvosljednik je majstor svog posla i ta vjestina me zadivljuje!
File:
Gorane mislio sam baš na australskog ovčara koji je inače amrička pasmina al se samo tako zove a ne na heelera al svejedno bitno da se slažemo
Goran:
OK sad sam shvatio! Heeler se kod nas dosta cesto koristi kao ovcarski pas pa sam pogrijesio! Border Coli se moze nauciti da trazi svinje i jako je brz trkac i brzo oblaje nadjenu svinju! jedan poznanik se kleo da njegov pas namirise svinju i 400- 500 m daleko od auta, sam odluta i pronadje je. Prijatelj Zak ima Catahulla pse koji imaju odlicne noseve za svinje i samo njih traze. jednom prilikom su lovili zajedno sa drugim psima koji su prosli teren i nista nisu nasli ali je Jet sama otisla ponovo i pronasla vepra koji se sakrio u rupi. Bear i ona ga nisu mogli natjerati vani a on je mudro sutio u rupi. Niko ga nije vidio u travi niti ga mogao isporovcirati da izidje vani. Tek kad su stigli veliki Bull Arab Staghound i zgrabili se u kostac vidjeli su da je vepar 80 kg!
Nosler:
Cestitam! happi Odlicni ste u kinologiji ali otidjite kod Redze a mi ce mo da nastavimo po"Krvnom tragu"!! dois happi
TUROPOLJE:
A di je ,, G . REDZO
Dečki samo nastavite interesantne stvari koje bi trebale zanimati sve lovcee nema veze šta nije kod nas..lov ili krvni trag
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju