Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Krvni trag u praksi

<< < (5/82) > >>

Dik:
Svaka životinja se bore za svoj život pa makar je samo miš odmah te ugrize ako može.Šta se tiče srnjaka,nazime,lopatar i muflona sigurno je lažje tražiti nego jelena i vepra ili medveda.Šta se tiče ozljeda pasa večina jih je kod srnjaka jer se i najviše traže po našoj statistiki.Dean je videl mog bavarca kakvo ima zadnjo nogo od srnjaka.Pas ima večji rešpekt i nije tako oštar kod jelena a srnjak je manji i pas misli drugčije i ga bolje napada i manje je previdan.Video sam kako je muflon udario sa rogovima pasa slomio mu dvije rebre,lopatar ga zapeo i bacio van iz gustog i tako ima dosta toga kad si puno u potragi za ranjenom divljač.Lp iz SLO

isa:

--- Citat: descha - 02. 11. 2007. 08:14:13 ---Prvo i osnovno je da se ranjenoj divljaci, a pogotovo DS (cak i kada si siguran da je gotova) uvek prilazi od pozadi, upravo zbog toga da joj se ne nadjes na putu.

--- Kraj citata ---
Ponekad čovjek napravi i takve greške ,nemam opravdanja   za to što sam napravio ,napravio sam cijelu seriju katastrofalnih grešaka taj put ,od  nenošenja puške, bez pasa,prilaz je bio dobar jer sam pratio  krvni trag i došao joj sa leča, ali  trčanje  za ranjenom svinjim  :-\,takve greške su nedopustive,
Kada ne načem odmah DS ,uopče ne mogu zaspati tu noč ,bio sam ljut i nervozan što ne opravdava  največu grešku što sam sa puškom doma ostavio izgleda i mozak. :P
Pošto čovjek najbolje uči na svojim greškama ,i neznam uopče kako nisam stradao ,sada želim  napisati svoje iskustvo da iz moje greške uče i drugi. z14

Dik:
Kako je bilo sa košutom od damjaka.Kolega puca na 80 metara tačno u nogu košute.Vidi da košuta maše nogom kao propeler.Zove me.Idemo za tri sata.Kad dođem na trag dam bavarca na jermen a kolega drži terjerja i idemo.Po cca. 400 metara zalaja bavarec i košuta se diže 5 metara ispred njega.Ja ga odmah puštam i vičem kolegi da pušta i terjerja.Sledi glasna gonja preko brda i nečuje se ništa više.Ja odmah trči na hrib i ništa tišina.Doče kolega i idemo po krvi koja je bila.Nakom pola sata krvi nastane i mi idemo približno.Nakom pola sata ja u blatu načem stopinjo od pasa i košute.Midva idemo po jednom putu.Kolega u dolini vidi bavarca koji se vrača.Odmah trčima do njega.Ja mu kažem gde je aport i on cvili.Ja ga vežem i idemo.Dočemo do makadam puta i vidimo kri i stopinje.Po 200 metrih dođemo do glavne ceste i 10 metara široke reke.Ja odmah zovem terjera i čekamo da doče.Po pola sata čujen terjerja koji cvili na drugoj strani reka.Nikako da doče do mene samo.Mi idemo naokolo i jedan kilometar pješke do pasa.Onda ja kažem gde je aport.Odmah obojica uz reku još 300 metara i na drugoj strani mrtva košuta.Terjer skače u vodu i pliva.Voda ga nosi 50 metara niže kad ispliva.Ja i kolega isto u reku do pasa je bila voda i dođemo do košute.Oba pasa sta več bila tamo.Izvadimo košutu i jo damo u avto.Onda...

Dik:
Onda...Kad dođemo do lovačke kuče očistimo košutu i vidimo da je imala čitav vrat od zubi pasa.Same potpludbe sve crveno to znači da sta jo zadavila.Na kratko.Nakom puštanja pasa terala sta košutu sigurno dva kilometara čez reku i još jedan put nazad i tamo jo uhvatila i rješila jo muka i bolečina.Iz ove priče odmah može se znati kakav pas je potreban za krvni trag ako doče do ovakve situacije.
Ovo je jedna priča nakratko.Tko će doči u Krapinu mogu da povem i detajle.
Da nebi tko mislio da se nešto hvalim ili nešto slično tako je bilo i ja sam veoma ponosan na svoje pse,da smo tako dobar tim i da smo tako dobar posao učinili.  Lp iz SLO

madhunter:
Još uvijek ne vidim razlog zašto jedan oštar primjerak jazavčara nebi to odradio!U Dikovoj priči ako sam dobro shvatio, psi su sustigli iznemoglu košutu i zagutili je.Koliko sam razumio krvosljednik je čak u jednom tenutku vjerojatno doživio neugodnu situaciju i podvio rep! 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju