Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Plašljivost na pucanj
madhunter:
Plašljivost na pucanj urođena i stečena nije isto!
Nema smisla puno raspravljati pošto nismo stručni niti ja, niti ti!
Znam za psa koji se kao mlad nije bojao pucnja, al je sa dvije godine starosti zbog svoje neposlušnosti napucan sa trapom. Pas je tu bol povezao sa pucnjem i na svaki pucanj bježi glavom bez obzira.
To bi nazvali STEČENA plašljivost na pucanj! Nije lijepo za vidjet, al ne prenosi se na potomstvo!
Kad imaš psa kojeg nije preplašila nikakva eksplozija, a boji se pucnja nemoj gubit vrijeme sa postepenim privikavanjem jer nikome ne radiš uslugu ukoliko ideš u uzgoj sa psom!
To je sigurno PRIROÐENA plašljivost na pucanj!
Onaj koji ti je rekao da mu se psi boje pucnja jer je bio rat, to prvi put čujem.Rat je bio i u Slavoniji pa njihovi psi nisu imali tih problema.
Šta se tiče Ličke kinologije, imam jako loše mišljenje, bez uvrede.
Sa sigurnošču mogu reči da je kinologija ravna nuli. Ako 10 posto pasa ima rodovnik puno sam rekao, uglavnom su to neki mješanci goniča.Oni koji i imaju rodovnik to su uglavnom namuljani rodovnici od ko zna kojeg psa, a ovaj ga je zaslužio tobož dobrim radom, a za IPO nisu ni čuli.
Pouzdano znam od ljudi koji žive i love dole da se puno pasa boji pucnja, a za npr. sljedoglasnost nisu ni čuli, niti ih to interesira.
Odmah želim reči da iznimke uvijek postoje i ukoliko ima ozbiljnih uzgajivača u Lici, unaprijed im se ispričavam!
medo:
--- Citat: madhunter - 01. 05. 2008. 17:46:12 ---Plašljivost na pucanj urođena i stečena nije isto!
Nema smisla puno raspravljati pošto nismo stručni niti ja, niti ti!
Znam za psa koji se kao mlad nije bojao pucnja, al je sa dvije godine starosti zbog svoje neposlušnosti napucan sa trapom. Pas je tu bol povezao sa pucnjem i na svaki pucanj bježi glavom bez obzira.
To bi nazvali STEČENA plašljivost na pucanj! Nije lijepo za vidjet, al ne prenosi se na potomstvo!
Kad imaš psa kojeg nije preplašila nikakva eksplozija, a boji se pucnja nemoj gubit vrijeme sa postepenim privikavanjem jer nikome ne radiš uslugu ukoliko ideš u uzgoj sa psom!
To je sigurno PRIROÐENA plašljivost na pucanj!
Onaj koji ti je rekao da mu se psi boje pucnja jer je bio rat, to prvi put čujem.Rat je bio i u Slavoniji pa njihovi psi nisu imali tih problema.
Šta se tiče Ličke kinologije, imam jako loše mišljenje, bez uvrede.
Sa sigurnošču mogu reči da je kinologija ravna nuli. Ako 10 posto pasa ima rodovnik puno sam rekao, uglavnom su to neki mješanci goniča.Oni koji i imaju rodovnik to su uglavnom namuljani rodovnici od ko zna kojeg psa, a ovaj ga je zaslužio tobož dobrim radom, a za IPO nisu ni čuli.
Pouzdano znam od ljudi koji žive i love dole da se puno pasa boji pucnja, a za npr. sljedoglasnost nisu ni čuli, niti ih to interesira.
Odmah želim reči da iznimke uvijek postoje i ukoliko ima ozbiljnih uzgajivača u Lici, unaprijed im se ispričavam!
--- Kraj citata ---
Pa u Lici stvari idu na bolje i krizanaca je sve manje ali vecina lovaca je uvijek imala kvalitetne pse.Ne za utakmice po gaterima vec prave radne pse da gone po vrletima Velebita. Sljedoglasni su svi gonici tamo i nisam sreo jos nijednog koji nije.
S papirima se muljalo kao i u Slavoniji i mnogi psi u Lici imaju genetiku slavonskih uzgajivaca.
E sad u Slavoniji je bio rat ali mozda ljudi nisu isli za tim. Naime ne radi se o tome da je zbog rata svaki pas bio plasljiv nego bilo je vise plasljivih nego u prijeratno ili poslijeratno vrijeme. Ja sam to kroz price pazljivo analizirao i ratne detonacije su mi pale napamet kao odgovor.
Ne znam gdje si lovio u Lici ali ima jako dobrih pasa iz bez IPO i malo je plasljivih na pucanj po onome sto znam jer i tamo lovci vode racuna o svojim psima.
Ipak slazem se da je tamo kinologija ravna nuli d4
Stvar je da lov i kinologija imaju i nemaju istu svrhu.
madhunter:
Ja na psa bez obzira što se pokušavam bavit uzgojem, prvenstveno gledam iz lovačkog aspekta i koliko on god dobar bio po gaterima i na izložbama i raznim Ispitima on svoju pravu kvalitetu mora pokazati kroz lov u različitim situacijama, na različitim terenima i na različitoj divljači.
Al ono najbitnije za svakog lovačkog psa je da u što ranijoj dobi pokazuje da ima kvalitetne urođene osobine, iz tog razloga jer se one prenose na daljnje potomstvo.
D bi znali kakve urođene osobine ima neki pas moramo ga ispitati na IPO-u., a ako čemo poštivati neke propise pas bez IPO-a ne bi ni smio u lovište, voljeli mi to ili ne.
Eksterijer možeš popravit kroz jedno parenje, al loše urođene osobine ( sljedoglasnosz, ustrajnost, strah od pucnja )nemožeš ispravit kroz 10 parenja.
Večinu naših lovaca i kinoloških sudaca to ne interesira, jer bitno je da goni, da se pred njime ubi!!!!
Dok se god zakon i propisi ne počnu poštivali po pitanju lovne radne kinologije nema prosperiteta!
Drago mi je ako kažeš da stvari idu na bolje u Lici,jer Lika mi je draga koliko i tebi!
fazan:
--- Citat: madhunter - 02. 05. 2008. 07:28:44 ---Ja na psa bez obzira što se pokušavam bavit uzgojem, prvenstveno gledam iz lovačkog aspekta i koliko on god dobar bio po gaterima i na izložbama i raznim Ispitima on svoju pravu kvalitetu mora pokazati kroz lov u različitim situacijama, na različitim terenima i na različitoj divljači.
Al ono najbitnije za svakog lovačkog psa je da u što ranijoj dobi pokazuje da ima kvalitetne urođene osobine, iz tog razloga jer se one prenose na daljnje potomstvo.
D bi znali kakve urođene osobine ima neki pas moramo ga ispitati na IPO-u., a ako čemo poštivati neke propise pas bez IPO-a ne bi ni smio u lovište, voljeli mi to ili ne.
Eksterijer možeš popravit kroz jedno parenje, al loše urođene osobine ( sljedoglasnosz, ustrajnost, strah od pucnja )nemožeš ispravit kroz 10 parenja.
Večinu naših lovaca i kinoloških sudaca to ne interesira, jer bitno je da goni, da se pred njime ubi!!!!
Dok se god zakon i propisi ne počnu poštivali po pitanju lovne radne kinologije nema prosperiteta!
Drago mi je ako kažeš da stvari idu na bolje u Lici,jer Lika mi je draga koliko i tebi!
--- Kraj citata ---
U potpunosti se slažem s tobom . Svakako da je urođeni strah od pucnja po mom mišljenju mana koja se neda ispraviti i eliminira psa iz daljnjeg uzgoja. Što se tiće stečenog (uvjetovanog ) straha tu se može silnom ljubavi i radom pomoći psu da se oslobodi straha.
Poznati zagrebački veterinar Zlatko Adanić imao je vrhunskog oštrodlakog jazavčara koji je uza sva bio i vrhunski aporter.Tijekom proslave jedne nove godine , netko iz društva bacio je petardu koju je ovaj uspio zgrabiti i u pokušaju donošenja ona je eksplodirala u čeljusti izbivši mu 4 zuba i ozljedila vilicu.
Poslje tog događaja psu je trebalo više od 1,5 godine da postane stabilan na šus.
Što se tiće većine lovišta , a lovim na dosta mjesta , još uvijek se pojavljuju psi koji nisu u standardu , tj na moje pitanje koja je to rasa vlasnici uvredljivo odgovaraju." Kaj ne vidiš da je to "prerasli" brak.
medo:
Fazan i Madhunter slazem se u zadnjim postovima jer kinologija tjera svoje,lovci svoje i ima onih poput nas koji zele imati cistog rasnog psa koji mora biti dobar u radu.
Ipak IPO po meni ne bi trebao biti uvijet za lov jer neki si mogu priusiti,a neki ne mare. Po meni je vaznije da pas ima rodovncu i da radi u lovu ono sto se od njega ocekuje.
Tokom godina otac mi je uzgajao vrhunske cistokrvne pse s rodovnicama ali na utakmice nisu vodjeni. Nama to nije bilo vazno,a jos manje ostalim lovcima iz RH ili inozemstva jer su kroz lov shvatili koliko psi vrijede. Svi znamo koliko su Talijani i Francuzi spremni dati za pravog psa. E te ponude su bile stvarno ceste ali psi se nisu prodavali.
To je kao amaterski i profesionalni sport. Vecina nas je amatera,a i ima i profesionalaca poput madhuntera.
Niti su svi amateri losi niti su svi profesionalci dobri. Covjeku koji zivi od uzgoja pasa IPO je vazan i vazan je onome koji kuuje njegove pse ali za lovca koji pse drzi zbog svog gusta IPO nikad nece biti prioritet.
Povisenih brakova ima jako puno i svi su isti te cesto puta dokazano bolji za planinske uvjete lova nego normalni brak jazavcari.
Mozda bi trebalo raditi na uzgoju pobisenog braka i priznati ga kroz 20-30 god. ;)
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju