Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa
Uvodjenje u lov mladog Epanjol Bretonca?
donet:
:D I moj kerusa je isto jako temperamentna. Kad moj otac ustane ujutro pre mene, cesto je pusti iz boksa u dvoriste da se istrci malo i poigra. Kada se ja u tom trenutku pojavim u dvoriste, trci na mene kao luda, skace...ponekad kada su joj noge umazane u blato ili mokre, ona skace na mene i sve me umaze. nemogu da se otmem od nje.Ali ja je zato volim, sto je tako puna energije. Predvece je mozda malo izvedem u polje u setnju da se malo istrci i izigra, pa cemo videti imali nekih novina u njenom ponasanju...
Interesuje me jos nesto. Dlaka joj je OK, boja, na usima usi.... Medjutim "zastavice" na prednjim i zadnjim nogama su joj prilicno kratke u odnosu na starije bretonce. Hoce li joj porasti sa vremenom ili tesko? Jer to neka mana kod nje?
hzoran:
pozdrav kolege lovci.obecao sam fotografije na predhodnoj stranici medjutim posao (poljoprivredni radovi ) mi to nisu dozvoljavali .ovih dana cu ih postaviti.inace veoma sam zadovoljan bretonkom koju sam dobio prije par nedelja .gledam da je izvedem u polje svaki drugi dan .u pocetku sam je vodio na krace setnje po polju a sad je to vec duza setnja .lepo markira prepelicu , jedino za zecom hoce da potrci ali se vrati na poziv.jedva cekam pocetak sezone na prepelice bas me zanima a, i malo brine kako ce reagovati na pucanj valjda se necemo obrukati.
eto toliko od mene pozdrav svima i dobar pogled/kob
hzoran:
pozdrav svima.evo da saopstim utiske i zapazanja moje bretonke u lovu.ne mogu reci da sam zadovoljan generalno njenim radom mada, sam ja mozda previse ocekivao. prvo sto sam primetio je da kad vidi drugog psa u lovu ona bi se igrala sa njim,dok drugi pas markira ona utrcava ispred njega i kvari mu marku dize prepelice a, mi smo jos daleko ,na pucanj je plasljiva i vrzma mi se oko nogu jedno 10 minuta pa se posle oslobodi pa nastavi da ide ispred nas a opet na pucanj trk kod mene .dzaba keksici i pohvale tj. bodrenje jednostavno se boji pucnja. u cetvrtak sam bio sa njom zadnji put u lovu i samo sam ja poveo psa. u pocetku nije reagovala na pucanj mozda za to sto je bila dalje od kolege koji je pucao i skolski je aportirala prepelicu posle toga na pucanj opet trk kod mene . prepelice smo mi dizali na 2-3metra od nas a ona nista.ide iza mene i gleda me tuznim ocima ko veli ajdemo kuci meni je dosta.tako da sam otisao ranije iz lova dosta zabrinut.veoma bi cenio ako bi mi neko pomogao savetom . pozdrav svima
niko 67:
imam bretonca 4 godine stara i sada nemam nikakvi problema , prva godina je vise protekla u igri druga godina lova na prepelice cvrsto i dugo markiranje dobar aport,na bene slab kratko markiranje podizanje bene prije mog dolaska ali u trecoj godini nikakvi problema sve ok cvrsta marka dobar aport,17 otvor lova na prepelicu sigurno ce sve bit ok
perop:
--- Citat: hzoran - 09. 08. 2008. 16:38:38 ---pozdrav svima.evo da saopstim utiske i zapazanja moje bretonke u lovu.ne mogu reci da sam zadovoljan generalno njenim radom mada, sam ja mozda previse ocekivao. prvo sto sam primetio je da kad vidi drugog psa u lovu ona bi se igrala sa njim,dok drugi pas markira ona utrcava ispred njega i kvari mu marku dize prepelice a, mi smo jos daleko ,na pucanj je plasljiva i vrzma mi se oko nogu jedno 10 minuta pa se posle oslobodi pa nastavi da ide ispred nas a opet na pucanj trk kod mene .dzaba keksici i pohvale tj. bodrenje jednostavno se boji pucnja. u cetvrtak sam bio sa njom zadnji put u lovu i samo sam ja poveo psa. u pocetku nije reagovala na pucanj mozda za to sto je bila dalje od kolege koji je pucao i skolski je aportirala prepelicu posle toga na pucanj opet trk kod mene . prepelice smo mi dizali na 2-3metra od nas a ona nista.ide iza mene i gleda me tuznim ocima ko veli ajdemo kuci meni je dosta.tako da sam otisao ranije iz lova dosta zabrinut.veoma bi cenio ako bi mi neko pomogao savetom . pozdrav svima
--- Kraj citata ---
Strah od pucnja može biti veliki problem u radu pasa ptičara. Ako strah od pucnja ide leglom dakle ako je urođen tu nema pomoći takav pas može biti samo kućni ljubimac. Ako je pas samo uplašen dakle prepadnut od nekog praska ili pucnja sa istim treba biti jako oprezan. Jedno vrijeme treba izbjegavati pucanje ili pucati samo kada je pas zanesen i zainteresiran lovom ili ako je dalje od nas pa ne čuje ili slabo čuje pucanj. Ja sam mog poentra od straha na pucanj oporavljao mjesecima. Počeo sam u lovu na prepelice u kolovozu a tek sam normalno lovio šljuke u siječnju. I danas se ponekad doduše rijetko zna prepasti. Pokušajte sa CD ili kazetama na koje se snimi jaka pucnjava (npr.trening sa streljane ili tome slično) i to glasno pustite kada pas jede ili se igra da mu to postane uobičajen zvuk. Mislim da bi to moglo pomoći
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju