Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Uvodjenje u lov mladog Epanjol Bretonca?

<< < (5/11) > >>

donet:
Pozdrav,

Nije me bilo jedno duze vreme, posao, obaveze i sl...

Moram da Vam kazem da sam u prethodnom periodu "intenzivno" radio sa svojom bretonkom i da sam postigo znacajan napredak. Stalno je izvodim u polju punom jarebica, malo po malo pocela je da radi jarebicu sasvim pristojno(da ne kazem odlicno). Nema jarebicu koju ne oseti i ne markira. Medjutim marka nije jos uvek ona cvrsta, sigurna, ali je sasvim pristojno. Na fazana jos uvek nisam naiso tako da neznam kako ce da se ponasa kada nadjemo nekog.Zeca je markirala prvi i jedini put kada je dosla u kontakt sa njim,. Kazem marka nije bas neke preterano "cvrsta" i sigurna ali je vrlo pristojna. Na prepelicu nije radila u pocetku lovne sezone, medjutim zadnjih nekoliko lovova i tu je pokazala napredak, imala je nekoliko marki i naravno odstreljenih prepelica pred njom.Hoce cak i divljac da nosi(mada nije naucena na aport).Kada ubijem nesto uhvati divljac u usta i nosi je po polju, ponekad je donese blizu mene nekad ne...Mislim da je jos mlada i da se pomalo plasi ostalih kerova oko nje kao i lovaca koji idu u grupi samnom pa zato nije sigurna gde da nosi divljac. Sve u svemu popravljamo se  d4. Generalno njenim izgledom nisam zadovoljan mislio sam da ce se kako raste prolepsavati, ali nekako to slabo ide,lepa je ona, ali kokretno usi su joj nekako male i dosta visoko ugradjene, dlaku dobija sve duzu i dizu ,ali dobro... Interesuje me posto je najcesce izvodim na trening gde ima puno jarebica, ona ih nalazi perfekno markira...hocu li morati isto tako da je ucim i na fazana ili zeca ili ce jednostavno, posto je naucena na jarebicu kako treba da radi, znati sta da radi kad nadje fazana?

Jackal:
Primjetih zgodnu raspravu, pa reko da se ubacim. Nemam bretona, imam vižlu. Po temperamentu i ostalim psihičkim karakteristikama slična bretonu: temperamentna, zaigrana, osjećajna i predana gazdi. Nadovezao bih se na početke rada u polju. Ja sam sa svojim prvim psom bio doslovno svakodnevno u polju od njegovih 5mj. do godine dana. Na početku je to bilo više istrčavanje sa manjim tenzijama prema lovu, ali s vremenom se to mijenjalo. Sa navršenih 14 mjeseci išli smo na IPO, a mjesec dana kasnije na C utakmicu. Pas je položio oboje, sa maksimalnim brojem bodova u poslušnosti, ali kako sudac preferira njemce, dao mu je lošije ocjene za rad. Mjesec dana nakon položene utakmice pas je  "proradio" maksimalno. Prije dvije godine kupio sam kuju (vižlu) i kod nje se ponovila ista stvar - potpuno je proradila tek nakon navršenih godinu i pol.

Ovim sam htio reći da se ne moraš brinuti i da će ti pas biti 100 % koristan tek od navršenih 1,5 - 2 god.

donet:
Da slazem se.

A evo sad jos jednog pitanja  ;)

Prilikom rada pticara svi znamo da je osnovno sto pticar radi markiranje. Medjutim sta se desava kada markira zeca i zec se podigne i pocene da bezi, dali pticar(breton) treba da pojuri zeca laje za nim(kao gonic), pa cak i da prati trag nekih par stotina metara i ili jednostavno da odustane od zeca? Moje misljenje jeste da pticar nikad nemoze da goni zeca, jer mu to nije posao. Medjutim neki iz mog udruzenja kazu, da obavezno mora da ga goni. Ako ga ne goni onda to nije dobar pticar. Pa se ja onda pitam ako ga pticar i markira i goni i prati na tragu...cemu onda sluze gonici?  d4

Jackal:
Moje mišljenje je da ptičar nebi trebao goniti zeca. Stariji lovci kažu da bi pas trebao goniti zeca, jer u slučaju kada je zec ranjen, a u mogućnosti je trčati, pas bi ga trebao uloviti i udaviti te donijeti vlasniku. Razlog zašto nije dobro da ptičar goni zeca je sljedeći: pas markira zeca na nekoj kraćoj udaljenosti (5 - 10 m), zec se digne i krene u bijeg, pas krene za njim, a lovac puca. Vjerojatnost da pas nastrada je velika. Ako uzmemo u obzir da se sa ptičarom lovi u skupnom lovu, a lovaca, nažalost, ima svakakvih, velika je vjerojatnost da netko od lovaca napuca psa. Meni je to dovoljan razlog da psa stopiram na zeca. Jebo zeca. U cijeloj državi svi zečevi ne vrijede koliko meni moj pas.   

dean:
Saznat ću do sutra koji ispit za ptičare je točno,a jedan od stavki koja se ispituje je suzdržanost na zeca. Ptičar zeca ne goni, nego vuče za njim. A i to kaj veli Jackal, kad pas ferma zeca, zec se diže, a pas stoji ti komotno možeš pucati za zecom, a ako je pas na repu zecu? Znate i samai kako je sa prepelicama, koliko puta pas pojuri za njom pa se mora pucati psu iznad glave. Ili bolje ne pucati, nego da pas samo na prepelicu stoji, pa nakon pucnja na zapovijed ide ju tražit i donijet.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju