Lovna kinologija > Odgoj i školovanje lovačkih pasa

Uvodjenje u lov mladog Epanjol Bretonca?

<< < (6/11) > >>

skyangel:
Koliko ja znam, od svakog ptičara se očekuje mirnoća na polijetanje, odnosno dizanje divljači...

dean:

--- Citat: skyangel - 23. 10. 2008. 12:14:01 ---Koliko ja znam, od svakog ptičara se očekuje mirnoća na polijetanje, odnosno dizanje divljači...

--- Kraj citata ---
Tako je, tako i na zeca!

Jackal:
Istina je da se na C utakmici tražila mirnoća na zeca, ali C utakmica više nije potrebna, a na IPOu je bitno da ti pas ne ide uz nogu, da se ne boji "šusa" i da ti se vraća na poziv. Na kraju krajeva mislim da to sve ovisi o vlasniku psa i njegovoj želji, odnosno potrebi za određenim karakteristikama psa. Prema vlastitom htjenju formiraš dresuru psa. Dok je štene puštaš ga da potrči za divljači, čisto da vidiš kakav interes ima prema njoj, a kasnije ga "kratiš" po želji ili potrebi.

donet:
OK

Danas sam izvodio psa malo na obuku na fazansku divljac. Sve je bilo u redu pas je mlad, ali je ipak u par navrata markirao fazana.Marka nije bila bas nesto preterano "cvrsta",pas je pri markiranju pomalo nesiguran, kao da kaze mozda jeste divljac, mozda nije, korak napred, korak nazad,markira divljac,markira i dalje, pa pogleda u mene, pa nastavi sa markiranjem... ali je OK.Bitno je da oseti i zapamti miris divljaci.Kada se fazan podigao i poleteo pas je trcao za njim dobrih 100 metara.Meni je ovo u redu, jer pas pokazuje interesovanje za divljac, a vremenom i sa iskustvom nadam se da ce markirati svu divljac bez problema i da ce uz malo rada, normalno i iskustva i marka biti sigurnija i bolja.Mada ponekad zna da markira divljac i jako cvrsto i reletivno dugo(npr.jarebice).

Danas mi se prvi put desilo da pokusam da nateram psa da aportira iz vode. Kada sam bio pored jednog jezera, bacio sam u njega drvo viknuo APORT i pas je bez razmisljanja zaplivao ka komadu drveta  ref.Medjutim kada je stigo do njega ponjusio ga je i doplivao meni nazad.Drvo nije doneo  uf. Ovo mi se desava vise puta, odnosno u polju svaki put kad divljac bude odstreljena moj pas trci ka njoj uzima je u usta i nosi po lovistu u krugu od 10 metara, ali nikako ne ume da donesi meni,zovem psa, molim ga...ali nikako da donese divljac.Pas je mlad ima 8-8.5 meseci, sa obzirom da pokazuje interesovanje za aportiranje i uvek se odiziva u lovu kad ga pozovem po imenu, kako ga najlakse nauciti da aportira ččč Koje vezbe su najpogodnije za ovakav slucaj ččč

donet:
Sto se tice mirnoce na zeca, tu je malo tema komplikovanija. Nemoze pas tek tako markirati zeca. Zec bezi, izvlaci se od psa, i psu je vrlo tesko da markira zeca. Kada se se zec izvuce na cistinu on pocinje da bezi, sa obzirom da je pas osetio zeca sada se od njega ocekuje da zalaje i krene malo da goni zeca i na taj nacin skrene paznju lovcu da je zec tu i da bezi, kako bi lovac ukoliko je u mogucnosti odstrelio zeca. Zasto je sve ovo bitno? Pa bitno je zato sto se sva ova "igra" zeca i psa odigra relativno brzo i vrlo cesto lovac to i ne primeti, a zec odeeee. I zato u mom udruzenju smatraju da pticar treba da goni zeca neko vreme i laje na tragu. Iskreno, ja sam video dva NKD koji to i rade. Zavuces se u gustis sa psom, pas je ispred tebe, ne vidis ga sta radi, da li markira, imali nesto ispred njega i kad odjednom pas laje. Na taj nacin odmah alarmira lovce da je nesto podigo. Iskreno gledao sam ovo vise puta i odstrelio na ovaj nacin nekoliko zeceva. Ali sam video i vise pasa koji jednostavno i ako se prevare pa krenu da gone zeca uopste nece da laju za njim i trce za njim 20-30metara i to je to, vracaju se. U mom udruzenju ovakve pse nevole, kazu: losi su ... Ja iskreno mislim da dobar pticar treba samo da markira zeca(ukoliko moze), i naravno da ga aportira nakon odstrela i eventualno pomogne u potrazi ranjenog zeca u nekom gustisu, a sve ostalo se njega ne tice...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju