Optike i nosači > Optike
MEOPTA optike
pepi2:
Kolega Sljukar netreba se zamarati sa sumracnim vrijednostima. Najbolje da kolega Crni proba sam koliko mu oko moze upiti svjetlosti , pri kojem povecanju i s kojim promjerom objektiva. Mozda ustedi koju kunu i kupi manji (elegantniji) ciljnik.
Bodul:
--- Citat: pepi2 - 02. 01. 2013. 13:43:10 ---Kolega Sljukar netreba se zamarati sa sumracnim vrijednostima. Najbolje da kolega Crni proba sam koliko mu oko moze upiti svjetlosti , pri kojem povecanju i s kojim promjerom objektiva. Mozda ustedi koju kunu i kupi manji (elegantniji) ciljnik.
--- Kraj citata ---
bravooo, kolega je u pravu.
Imao sam prilike usporediti poprilično optika u sumrak i jedno ti je sigurno, a to je da kvalitetne optike daleko bolje "rade" u sumrak sa promjerom objektiva 42 mm nego većina osrednjih sa promjerom 50-56 mm.
Inače Meopta je veoma dobar izbor, a posebno serija Meostar R1 međutim po meni ne treba ići preko 50 mm jer su optike sa okularom 56 mm previše nezgrapne.
Inače kad se radi o crvenoj točki, da ili ne, radije uzmi optiku višeg kvalitetnog ranga bez crvene točke nego neku osrednju sa crvenom točkom.
Na primjer razmisli o Docteru 2,5-10 x48 bez crvene točke i slične primjere, a sve naravno ovisi koliko si spreman platiti.
sljukar:
Slazem se da je bolje imati kvalitetnu optiku sa izlaznom lecom 42,nego ne kvalitetnu sa 56;ali 56 kod kvalitetne je jos bolja solucija od 42! zagi
Imao sam i 42-ke i 56. Kod staroga imam meoptu meostar r1r 3-12x56 rd i to je jako dobra optika sa kojom se lijepo vidi u sumrak,ali isto tako imam i bendera classic 2.5-10x556 rd koji je daleeeeko bolji od meopte. Slika kristalna pri svim uvecanjima,u sumrak jos bolja itd.da ne odugovlacim ....zagi
sljukar:
......Kolega crni je trazio savjet oko meoptinih optika kojom bi lovio u sumrak i po mjesecini,rekavsi da novci nisu problem...moj odabir je definitivno r1 3-12x56rd. zagi
Bodul:
Imao sam nekolio odstrela DS sa optikom Burris 1-4x24 u sumrak (21:20 - 21:35 ljeti) i to na daljinama ca. 95 m.
I samo ljudsko oko je ograničeno u primanju svjetla s obzirom na širinu zjenice pa je često na optikama promjera 56 mm viška svjetla koje oko ne "upije" ali to je šira tema o kojoj je ranije koliko se sjećam i pisano.
Moja poanta bi bila da nije bitno dali je objektiv 50 ili 56 već kvaliteta leća i njihovih premaza na kojima se gubi popriličan postotak svjetlosti.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju