Optike i nosači > Optike
MEOPTA optike
VEThunter:
Ne znam kolika bi paralaksa trebala biti tj. koliko se tolerira, ali kolega Trazman je dao odgovor.
Većina proizvođaća pravi optike da su na 100 m bez paralakse i tako i piše u specifikacijama. Ne do 100 m nego na 100 m, ako ja dobro shvaćam. Dakle ako na 100 m drži kao što bi trebala držati. Paralaksa od npr. 2 cm (napamet pričam) na 50 m ništa ne znači.
d1
Marijo B.:
VEThunter hvala na odgovoru i ja dijelim vase miisljenje ali bih volio cut vise misljenja a pogotovo od onih koji se vise razumiju u optike jer ja i nisam bas mjerodavan da bih mogao rec dal je to OK ili ne.
Posjedujem i nikon prostaff 2-7x32 i na istoj udaljenosti paralaksa nije primjecena ali ta optika ima podesenje paralakse na 68,58m pa je moguce da je zbog te manje udaljenosti i paralaksa neprimjetna.
E sad.......... uf..........pomagajte znalci zagi
roger:
Ovako, primarno sam u streljastvu vise godina, a mladi sam lovac, 2 godine iskustva.
Dakle, po meni i za nase uvjete.
Fiksna paralaksa na optici za lov u HR - gdje je maksimalna udaljenost gadjanja definirana zakonom na 150 m, odnosno 200 m, to nije prepreka niti predstavlja problem.
Optika sa korekcijom paralakse treba samo u slijedecim situacijama.
1. Long range lov
2. Long range target shooting (f-class target dicipline)
Ako se ne bavis jednom od navedene dvije aktivnosti, nema potrebe za brigu.
Recimo ja na mojoj puski imam Zeiss diavary 3-12x56 optiku, sa fixnom paralaxom na 100 m.
Kad gadjam na 100 metara sa streljivom koje joj dobro lezi, pogoci se dodiruju - cini mi se oko 20 mm grupa.
(0.66 moa)
Na 200 metara grupa mi dodje sa istim streljivom 55 mm. (0.91 MOA)
Radi lakse racunice, 1 moa sam racunao kao 30mm na 100 m, a razliku u MOA na 100 m i 200m pripisujem paralaxi, ako je gadjano sa naslona, pa je time eliminirana ljudska greska.
Sve u svemu za lovacke potrebe i udaljenosti 150 do 200 m - nema potrebe za brigu o paralaxi.
Obzirom da se greska paralaxe multiplicira sa udaljenoscu, onda na vecim udaljenostima postaje problem, ali ne u ovom slucaju.
Marijo B.:
Sve stoji sto ste napisali ali citajuci ovaj forum tema "paralaksa" netko je napisao da svaka optika ima paralaksu
ali da kod kvalitetnijih proizvođača ta pojava nije uočljiva ljudskim okom te da se moze vidjeti samo preciznim "aparatima" sad jel Meopta spada u tu kategoriju....... ali moja malenkost je uoci golim okom teaa uf
roger:
Naravno da ces je uociti golim okom.
Fixiraj pusku, i klimaj glavom lijevo-desno, pa ce se ciniti da se koncanica pomice u odnosu na fixnu metu, bez obzira na kvalitetu optike. Vidljiva je meni na Zeissu, ali i na drugim optikama koje sam isprobao.
Inace svaka optika ima paralaxu, po zakonima fizike ali neke optike imaju mogucnost korekcije paralakse.
A takodjer je istina da ne postoji mjerni uredjaj koji je covjek stvorio a da nema gresku. Trik je samo poznavati gresku ili kako je korigirati.
Pogledaj ovo (paralxa je vrlo vidljiva):
http://www.rimfirecentral.com/forums/showthread.php?t=364832&highlight=paralax
Ponavljam, za lovne potrebe i lovne udaljenosti u HR ovo te ne treba brinuti.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju