Optike i nosači > Optike
Vortex viper
Goran:
Ako ti se svidja uzmi ga i probaj! Ako uzimas Mil -dot uzmi i 308 jako zahvalan za Mildot i za streliste i za lov u zavisnosti gdje lovis. 6.5 x 55 je fini srednji kalibar i dosta precizan. Sve zavisi od toga sta i gdje lovitis. Imas puno opcija za pusku sve zavisi gdje zivis i koliko zelis potrositi.
30 mm cijev sigurno pomaze svetlosti i optika bi mogla biti dobra za tvoju uporebu ali moras znati sta zelis s time postici. Paralax ce ti puno pomoci dok gadjas na vece udaljenosti kao i povecanje samo sumljam da ces moci koristiti velika povecanja. Moj favorit za takve stvari je Nightforce ali to nije vazno i puno vise kosta. Ima na forumu dosta toga pa pogledaj teme na kalibre za vece daljine, streljastvo i lov na vecim daljinama. Ima i clanova koji pucaju 308W i 6,5x 55 i druge pa vidi sta ti odgovara. ja obicno krenem od puske/ kalibra pa onda trazim optiku ali nije vazno kojim redom krenes.
Swift:
Da pojasnim jos malo...
Pusku pravim za pucanje na papir.
Vec sam nasao staru mauserovu akciju od streljacke puske i
sad se zanimam, kombinujem, razmisljam..
Za lov imam .270, 25-06, 30-06, 338 win mag...
ako neko ima predlog za 500-550 Usd sta uzeti umesto vortexa...slusam
Goran:
Tesko ces naci dobar Leupold ili Burris za to lovu a dobar za streliste. Pogledaj dobro jer se svasta moze naci ako se trazi na pravim mjestima: mozda "On line buy" preko interneta mada je tesko kupiti ista sada iz USA jer postoje restrikcije izvoza. Ako imas nekog tamo onda je lako da ti kupi i privatno salje. Pogledaj Trijicon sa Fibre optic pojacivacem svjetla jako cisto i pregledno a moze se naci oko te cijene. Ako uzimas jaci kalibar onda pogledaj da optika ima duzi "Eye releif" odstojanje izmedju okulara i oka makar 30 -80 mm. Sto duze to bolje da te ne zvekne dok pucas.
Pogledaj rubliku optike i vidi komentare drugih. Sve zavisi gdje zivis i sta ti je pri ruci. Lijep projekt gradnja takve puske: sa srecom. Imas lijepe kalibre za lov!
Huntercro:
čika swile je stari mačak
MladenP:
Ako se mogu priključiti diskusiji, kazao bih da kod pucanje na metu (papir) mil-dot ne daje nikakvu prednost. Taj sistem je napravljen za vojnu upotrebu tj. da vojniku pruži mogučnost da što točnije iskalkulira udaljenost do cilja. Znači da korisnik treba znati kako se koristi taj sistem i u što kraćem vremenu u glavi nešto podjeli i pomnoži i da pri tome ne pogriješi. Kad se puca na papir onda je udaljenost poznata i čemu onda mil-dot. Ako udaljenost nije poznata mali đepni laserski daljinomjeri su brži i precizniji. Ne želim nametati moje poglede, ovo je samo prilog diskusiji na tu temu.
Pozdrav svima
MladenP
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju