Lovna kinologija > Pomagala
Biperi
Edvard Simonovski:
Dok se pticar krece zvono zvoni. Kada pticar pocne markirati zvono prestaje zvoniti pa ako lovac nije bio pazljiv i nije predhodno dobro pratio kretanje i lokaciju pticara u visokoj travi, jednostavno ga potpuno izgubi i nemoze ga locirati dok pticar markira.
U vakvim situacijama biperi imaju prednost jer za razliku od zvona producijaju zvuk i kada pas nije u pokretu pa dekoncentrisani lovac moze lakshe locirati svog genilalca koji je na korak od fazana.
Edvard Simonovski:
Redzo, za istrajne, prave, gonice kakve ti imash biperi nece puno koristiti zbog distance koje gonic postize u odnosu na lovca.
Zvono ce ti priblizno locirati baraka na nekada na 100m a nekada i na 500m u zavisnosti od terena. Zvono nece uplasiti divljac a cuvati ce baraka od nervoznih lovaca lakih na oroz jer ce znati da je to ili domaca zivotinja ili pas. Zvono ce pomoci baracima u uzajamnom lociranju i lovu...oni ce vec treceg dana tacno prepoznati boju zvona svog druga (drugog baraka). Znonjava ce ih uzajamno bodriti jer znaju na kojoj su distanci jedan od drugoga. Sve ovo i jedno veliko uzivanje i pracenje psa dok ne pocne goniti a onda ADIO vishechasovni gon do iznemoglosti...tada u obzir dolazi samo GPS tehnologija pracenja.
STARI AVDZIJA:
pozdrav kolega ma sve jasno ko dan.Muka mi od ovoliko povodnika što vazdan teglim a bojim se da nam i robote izmisle koji će mjesto nas ići u lov.GPS dobar u nekim prilikama ko vodi jednog psa i kome je i do te zabave u lovu.Kad kerovi odu dalje ima vatra dok i oni mene ne požele.Zvonca prihvatam i dalje ništa,bipere neka koristi ko hoće a sad moram tražit tih zvoncad e da mi je nać one ko praporke što se stavljalo konjima u zaprezi kod nas to je prva liga možda mi se ko ovdje i "smiluje " s foruma da to negdje u kakvom budžaku ima.Postavi nam Altana u baracima .
Edvard Simonovski:
Sutra planiram slikanje pa cu postupiti po naradjenju i poastaviti Altana u baracima.
valdop:
redžo, kod nas koriste zvonca za stavljanje na vrh ribičkog štapa, ono kad riba zagrize strese štap a zvono obavi svoj posao. otiđi u ribički dučan.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju