Lovna kinologija > Pomagala
kucice za pse
nostromo:
--- Citat: REDZO - 13. 01. 2009. 18:03:56 ---Priča o betonu i lošim šapama se provlaći kod lovaca kao neki mit a vjerovatno je izvor od onih koji bi zatvorili psa na kraju lovne sezone i ponovo otvorili kod naredne.Beton nema veze s tim pas ili ima ili nema dobre šape a tu presudno naslijeđe i ishrana(došaplje)a psi se moraju istrčavati i za to postoji teren i ko ima mogučnosti veći ograđeni posjed.Tamo gdje voda ne pere ima svega i svačega a da bi voda sapirala mora biti tvrda podloga.Ko misli "stvorit "dobre šape u boksu tvrdim da je u velikoj zabludi,bolje da razmišlja o čistoći gdje pas boravi. :smil4226ce1d491b5:
--- Kraj citata ---
Moze bit da san i ja popusija mit!(rima ;D)
Kad sam se doselija kod zeninih punac je imao mitske boksove sa zemljanim podom. E onda sam ja odlucija ostvariti davnu zelju i postati lovac pa san prvo odlucija uzeti pasa ali nikako mi se nije svidjala djubretara koju smo imali za pase pa sam odlucija sve to fino izbetonirati.
Dakle, prva radna akcija u mojoj lovnoj karijeri je bilo betoniranje bokseva.
I to je bilo par miseci prije nego sta sam ja nabavija svog prvog lovnog psa. i kako sjor Redjo rece svaki stari lovac koji je to vidija komentira je da to nista nije dobro za sape. al govorili su oni meni i da NLT nista ne valja ;D
Ali zbog cega mene muci taj pod je sta mi kuja tu i tamo ima malo poderanu sapu, i lako da to nema veze sa podom u boksu jer je to uvik ista sapa(desilo se 4-5 puta u zadnjih godinu dana), al kako mi je vrlo bitno da je moj pas zadovoljan kod mene jednostavno moram ispitati sve opcije.
A sta bi tribalo dodati ishrani za dobre sape? Inace moj punac je u penziji pa sve nase pase pusta vanka 1-2 puta dnevno i ne moze se reci da im fali trcanja.
Koristite li i koje detergente za pranje podova u boksu?
STARI AVDZIJA:
kod mene je ovako:betonirana podloga sa odvodnim kanalom i to perem a brezovom metlom(posluži i lopata)u kanal pa vodom saperem.Ponekad jednostavno deterđent za posuđe koristim.U ljetnim danima saperem i više puta dnevno i bez brige za čistoću(uz tretiranje protiv crijevnih parazita)nema problema.Kad kažem ishrana napomenuo sam (došaplja) i šaplja i ostalo naravno."Medvjeđe"došaplje je produkt neadekvatne ishrane odnosno neuhranjenosti a o ishrani pravilnoj mislim da sada ovdje ne treba pisati u ovom postu.Šapa se kao što rekoh nasljeđuje kako dobra sa dubokim jastučićima tabana,dobrog pigmenta,prikupljenih prstiju,okrugla ili kašikasta tako i onakva suprotno navedenom i podlogom gdje držiš psa to ne možeš popravit(naravno ne govorimo o extremnim uslovima smještaja).Dakle genetika,ishrana i kretanje je presudno.Boravak u boksu s takvom podlogom koja se može prati vodom i odstraniti izmet i mokraća ali i djelovanje raznih klica,bakterija,pa i virusa,insekata je od presudnog značaja za zdravlje pasa.Velika smrtnost štenadi je kod kolega uzgajivača gdje voda svoje ne odradi,gdje su neki dašćani podovi,pijesak,zemlja i slično a pokriveni pa ni padavine ne mogu tu djelovat.
nostromo:
Kod mene je boks nepokriven i tako mi sevise svidja. Malo je komplicirano je rkucice moraju biti od betona al kad gledam razlicite pse po razlicitim uvjetima mislim da se i njima vise svidja. Na primjer moja terijerka po kisi redovito stoji vanka i tusira se a posavac i istarac samo lagano vire iz kucica. kad je sunce situacija obratna...
jos uvik nemamo odvodni kanal(u procesu izgradnje, zidan u kamenu, pravo po dalmatinski ;D) ali pod ima pad pa prvo pokupimo kruti otpad :pferd: pa pranje vodom. kanal kad napravim bit ce spojen na septicku jamu ili cu zavrniti rukave i iskopati jednu malu samo za potrebe boksa.
jos nisam nacisto sta iskoristiti za zagraditi, svidjaju mi se one gotove ograde koje se lako sastavljaju a vrata se samo umecu al ne znam koliko to kosta.
imam i jos jedno pitanje za iskusnije, prakticirate li drzanje vise pasa u istom boksu ili strogo svaki pas za sebe?
SEJFO:
Pozdrav!!
ja sam jedno vrijeme prakticirao al sam odustao iz slijedećih razloga:
-kad im dam meso potuku se,
-ako je jedan (a jest uvijek) dominantan onda ne da ovom drugom da jede i pojede više hrane i bude predebeo! (drugi jede ostatke)
- kad ponekad budem u situaciji da vodim u lov samo jednog psa (npr.transport) ovaj drugi probudi pola kantona.
- itd. itd,
nostromo:
--- Citat: SEJFO - 13. 01. 2009. 21:05:45 --- Pozdrav!!
ja sam jedno vrijeme prakticirao al sam odustao iz slijedećih razloga:
-kad im dam meso potuku se,
-ako je jedan (a jest uvijek) dominantan onda ne da ovom drugom da jede i pojede više hrane i bude predebeo! (drugi jede ostatke)
- kad ponekad budem u situaciji da vodim u lov samo jednog psa (npr.transport) ovaj drugi probudi pola kantona.
- itd. itd,
--- Kraj citata ---
ja sad imam situaciju da u jednom boksu imam dva pasa i dvi kucice ali to nece dugo tako, to je privremeno jer je boks plac under construction, a i ovi drugi je dosa neplanirano.
ovaj problem kod hranjenja rjesavam na nacin da ja lipo udjem unutra, stavim im povodce pa dok papaju svako u svoj kut.
e a ovo da laju kad neko ostane, laju mamu im njihovu!! to ne znam kako rijesiti...
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju