Divljač > Stručna općenita pitanja
Ris i njegova zaštita-Projekt DinaRis
shandi:
i jednog i drugog,ako baš hočeš
Antezg:
Mislim da je navedeni broj od 30 jedinki umanjen. Kakvim metodama je ustanovljen taj broj i na kojim područjima Hrvatske obitava ris prema vašim istraživanjima?
Kad smo već kod ugroženih predatora što je sa vukom- kakav je procijenjeni broj vučje populacije?
dean:
Vuk ima svoju temu, ako je nema neka je netko otvori. I mene zanima broj risa i na koji način je ustanovljen broj?
SSG:
Moram se odmah ispričati kolegama na činjenici da ne baratam znanstveno utemeljenim podacima ali sam iz razgovora sa nekim ljudima koji love u Gorskom Kotaru dobio informaciju da naša populacija risa varira (populacija risa u RH) jer ris kao i svaka divlja životinja migrira te da se često dešava da nam iz susjedne Republike Slovenije prelazi na naš teritorij i onda se vraća.Ako je to točno, pitam se kolika je stvarna populacija risa kod nas i na temelju čega se procjenjuje da ima trenutačno u RH 30 jedinki ččč Po meni, može ih biti i svega 5 a drugi dan i više od 100.
Zar ne ččč
medo:
Nemoguce je da imamo samo 50 riseva u RH jer ta je brojka preumanjena. Preko 100 ih ima sigurno koliko se prica.
Sto se tice novaca?
Pa mnogi projekti se osnuju samo zbog nekog subjektivnog razloga i vlastite koristi. Papir podnosi sve pa tako i neutemeljene cinjenice koje dovode do laznih prikaza stanja na terenu. Pitanje je i dokad ce ti projekti trajati jer vuk je prekobrojan ,a odstrijlne kvote premale. EU financira svakakve projekte pa cak i onda kad za to nema potrebe dok sa druge strane ne financira ono sto bi trebalo. Sve je to politicka volja i natezanje vode na svoj mlin. Zna se tko i kako vodi projekat o bjeloglavim supovima i umjesto da je taj voditelj u zatvoru financira se i dalje. S risom nikad necemo imati prekobrojnost ali neka ga ima koliko ga ima jer za vise, ocito, nema mjesta.
Bas se pitam kako bi lovoovlastenici reagirali kad bi i ris bio prekobrojan. Staniste risa se siri iz godine u godinu i ovo nisu teze napamet. Dok sam intenzivno lovio po Velebitu nalazio sam tragove risa i tamo gdje se tvrdilo da ga nema. Ris je tiha i povucena zivotinja da bi ga se uocilo lako tako da ne volim nabacivanjem brojki koje nisu potvrdjene.
Naravno da risa mora biti ali i kad ga se istrijebilo nije primjecena narusena prirodna ravnoteza. To je ono sto sam cuo od lovaca iz Gorskog Kotara. Ne zelim da me netko shvati da ne zelim risa u RH ali ris je zasticen dovoljno dobro, ima ga sve vise i izdvajanje dodatnog novca za takve projekte u trenutnoj ekonomskoj situaciji su ludost. Radije se pozabavimo premalim odstrijelom cagljeva, lisica itd.
Ustediti se moze i na ovaj nacin:
Dajmo lovcima i sumarima pripomoc u obuci da mogu pratiti i biljeziti podatke o risu jer su po sumama ionako stalno. To bi im bilo usputno. Osim toga ljudi koji dijele svoj prostor kretanja s risom vise ce znati nego neki dr. mr. iz ureda u Zagrebu. Tako je i sa vukom. Konstantno se laze i objavljuju teze koje se ne poklapaju s tezama na terenu.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju