Streljaštvo > Tehnika gađanja
Kako gađamo?Zašto pogađamo, a zašto promašivamo?
Max011:
Još od JNA kad sam dobio nagradni izlaz u grad bije me glas(bolje glas nego siledžija) da sam dobar strelac (i skromnost je moja vrlina)... ;)Šalu na stranu pored savladane tehnike gadjanja vrlo je važna kondicija pucanja,rutina,uvežbanost... nazovite to stanje kako hočete. Vrlo često se na strelištu šalimo na račun drugara koji lošije pucaju da posle utrošenih 1000 evra na municiju mozak im neče ni trebati več će automatika raditi sama za sebe ;)! Jeste zezanje ali ima dosta istine u tome konstantna vežba može opeglati mnogo nedostataka kod strelca-lovca ! ;) Ovaj pristup važi i za druge discipline poput švaleracije,čitanja tragova,ispijanja gemišta ...tj svih potrebnih radnji koje lovca čine kvalitetnom i kompletnom osobom ! :) :)
dean:
--- Citat: SrndačVlašič - 20. 09. 2007. 13:58:58 ---
--- Citat: dean - 20. 09. 2007. 09:13:15 ---Drago mi je da se tema razvila, ali ne bi li joj bolje mjesto bilo u streljaštvuč Ipak ovo ide domenu tehnika gačanja, bez obzira na to koje oružje se korišti.
--- Kraj citata ---
Ne, ne bi joj bolje mjesto bilo u streljaštvu. Mi smo prvenstveno lovci, a svaki lovac MORA poznavati tehniku gačanja. Naj veča šteta u lovištu je ranjena i ne pronačena divljač. A to se dešava upravo zbog toga što su lovci ponekad loši strelci.
osim toga ovo je samo ukratko, da se bavimo baš streljaštvom bilo bi toga puuuno više (pitaj mede)
--- Kraj citata ---
Mislim da se ovdje govori o tehnikama pucanja, streljanja, znači domena streljaštva.
A to kaj je mnoga divljač ranjena i ne pronačena možemo pripisat i drugim faktorima. Masne cijevi puške, neočiščene, neupucana sa optikom, neupucana na municiju, puška nema grupu, neadekvatno streljivo ni po gramaži ni po konstrukciji... Ako znaš najbolje pucat na, a samo jedan od navedenih uvjeti ti u tome smeta, promašaj, ranjavanje divljači ili nešto slično je lako moguće, zar neč
Max011:
česta praksa u ozbiljnijim lovištima je da se pre lova proveri sibioza lovac-oružije. Negde vas lovočuvar dan ranije odvede na metu da proverite sebe i pušku i ako se tu obrukate neče vam biti dozvoljen ulaz u lovište. Zato je moja praksa i praksa drugara sa kojim lovim da pre odlaska proverim sebe i oružije na strelištu!Za razliku od streljaštva ili vojne upotrebe oružija lovna etika i filozofija naglašava da je siguran i bezbedan odstrel primaran. Možda je ta filozofija dovedena do ekstrema kod jednog engleskog lorda koji je najopasniju divljač Azije(tigrove ljudoždere) lovio samo sa jednometkom pozamašnog kalibra uz obrazloženje da ako nije siguran u sebe i svoje oružije zašto bi i pucaoč A ako se pouzda u drugi metak zašto ne onda u treči ili četvrti...čččč :(
Takodje smatram da lovac ili strelac koji nije savladao tehniku pucanja u dovolnoj meri na strelištu treba da u lovu bude mnogo više obazriv jer djavo nikad ne spava... :(
dean:
Max, slažem se sa tobom!
SrndaćVlašić:
--- Citat: Huntercro - 21. 09. 2007. 04:02:50 ---ma ajmo ljudi ma meni se promašaj desi uvijek kad požurim i polakomim se jer nakon nekoliko godina lova i pucanja ma nema tu više dobrih i loših stavova, lovac i puška su kao prst i nokat. svako nakon toliko goina zna jel mu puška paše ili ne paše. ako paše koristi ju ako ne ne
--- Kraj citata ---
Nakon nekoliko godina nikom ne treba solit pamet, naravno. Ali tema nije pokrenuta za stare i iskusne lovce, več za MLADE LOVCE KOJI SE PRVI PUT SUSREčU SA ORUŽJEM, a vi stari odgovarajte na pitanja ili prenesite svoja dobra i loša iskustva
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju