Streljaštvo > Tehnika gađanja

Kako gađamo?Zašto pogađamo, a zašto promašivamo?

<< < (9/34) > >>

medo:
Postoji nekoliko naslona za pucanje i ovaj oslonac je prilicno praktican.Praktican je jer je kratak i lako ga se nosi,pomaze u pucanju ali samo do odredjenih granica.Sto je kal. jaci to je teze kontrolirati pusku,a posebno na ovakvom nosacu.

SrndaćVlašić:
Ajmo malo dalje...
KOSI HITAC...(za one koji ne znaju)
Kada gačamo divljč koja se nalazi na večoj ili manjoj visini u odnosu na lovca, dolazi do prebačaja...što je razlika u visini veča, to je i prebačaj veči. Ovakve situacije su česte u lovu na muflona i divokozu.
Da bi odstrelili divljač, potrebno je izvršiti korekciju po visini....

medo:

--- Citat: SrndačVlašič - 22. 09. 2007. 14:48:22 ---Ajmo malo dalje...
KOSI HITAC...(za one koji ne znaju)
Kada gačamo divljč koja se nalazi na večoj ili manjoj visini u odnosu na lovca, dolazi do prebačaja...što je razlika u visini veča, to je i prebačaj veči. Ovakve situacije su česte u lovu na muflona i divokozu.
Da bi odstrelili divljač, potrebno je izvršiti korekciju po visini....

--- Kraj citata ---
Pa stvar je jednostavna.
Prebacaj nastaje zato sto daljina od npr. 100m ukoso nije isto sto idaljina vodoravno.Naime ako zrno putuje ukoso gore ili dole prevali manju daljinu na kojoj djeluje gravitacija koja usporava zrno i uvjetuje pad zrna.Ovo je slabo objasnjenje ali uskoro cu vam napisati pravu elaboraciju tog problema sa tablicama itd.

SrndaćVlašić:
Imao sam nekoliko odstrela sa lovačkog tronošca. Vrlo zgodan položaj za gačanje. Koljena se rašire u širinu ramena i laktovi se naslone na koljena. Vrlo stabilan položaj za gačanje.

fly:
Jucer isprobao svoju novu ZP149 Zbrojovku. Improvizirana streljana u kamenolomu u dubini lovista.Prvi put pucao od JNA (1980g.). 7 komada kugla breneke (samo iz desne slabije cokirane cijevi). Nisam mogao odoliti da i kuglu ne isprobam iako su me poštovani cl. foruma upozoravali da
ona ipak steti oruzju. Meta 80x80cm. udaljenost cca 50 koraka. Prva dva potpuni promasaji. Jedan prebacaj,jedan podbacaj. Ostalih pet cca 20 cm od centra.Uglavnom lijevo i lijevo dolje. i pet patrona sacma.Prezadovoljan sam. Uglavnom pucao me adrenalin. U subotu "sjeo" na čeku,
(iso prvi put u životu), kratko od 18h do maraka. Popnem se, iz džepa mi ispadne bat.lampa,siđem po nju s ceke, popnem se ponovo, sjednem i nakon 2 min na livadu cca 100m od
čeke izlaze srnjak i srna. Nisam moga vjerovati, ali počinjem shvaćati uzbudjenje, strast... poz. i dk.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju