Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (314/448) > >>

Goran:
Tesko je to pametno ocjeniti i podjeliti: Mislim da je bolje biti malo vise konzervativan.
Po meni standardni lov je do 300 m daljine  i lovac mora biti sposoban da to odradi kako treba.Znam da to nije obicaj niti pravilo u EU ali i to se desi u planinskom lovu pa treba biti spreman. Sve preko je LR ali koliko daleko zavisi od znanja i sposobnosti lovca i mogucnostima oruzja i zrna koje koristi. LR ima toliko varijabli koje mogu afektirati preciznost i lovac mora imati potpunu realonst situacije i uzeti odgovornost prema svojim etickim pogledima ili zakonskim  pravilima. Standardni LR je po meni do 800 m jer vecina lovackih kalibara i zrna moze bez vecih problema do te daljine dati dovoljno energije za eticki i terminalni pogodak.  Lovac mora znati svoje limitacije ali i limitacije oruzja i projektila koji koristi a ne samo pucati pa sta bude. Daljina takodje zavisi od vrste, tvrdoce ili velicine divljaci i okolnog terena na kojem se lovi. Produzeni LR je preko 800 m  pa do neke sive zone efektivnosti. Gadjanje meta nije isto sto i gadjanje zive divljaci. Ranjavanje je najgora opcija a gubitak ranjenje divljaci u gustisu terena jos gore.
Na kraju se svede na energiju ispaljenog projektila i njegove terminalne energije.  Veliki ili superbrzi kalibar it opet nece nista pomoci ako ne znam sta s time raditi. Puska komunicira kroz ispaljeni metak a finoca komunikacije se odradjuje na optici. Meni u 308W maximalna upotrebljiva daljina na nekim zrnima  kao Berger 168 je do 650 m na laksoj divljaci kao lopatar ) srednje i manje bio mase) dok je 450 na tvrdjoj i vecoj divljaci. 3006 malo jace ali otprilike isto a ni 7 mm RM ni 300WM nije puno dalje. Terminalna energija zrna i mjesto pogotka tj. Preciznost su vazni faktori koje treba razumjeti i zadovoljiti.  300WM moze potegnuti i do 1200 m ali to je neka vrsta koze ili antelope manje biomase. Kalibara ima na pretek kao i projektila. Sto se projektila tice mora imati dovoljno tezine, dobre letacke sposobnosti i odlicnu terminalnu efektivnost na transonicnim ili subsonicnim daljinama ili brzinama. Kalibar odlucuje koliko se energije ( brzine) moze proizvesti i poslati vani a zrno kako ce napraviti najbolji terminalni ucinak, izazvati sok, predati svu energiju na metu i napraviti najvecu mogucu stetu. Od zrna do zrna razlicite su karakteristike  letackih  i terminalnih sposobnosti. Ja se po ( mom) pravilu drzim Optimum large game formula  i tamo vidim energetski nivo na razlicitim daljinama i vidim gdje treba stati naravno prije same granice ucinka. Bolje smanjiti daljinu i prici blize ili odustati od pogotka/ promasaja nego praviti gluposti.Kalibar- zrno kombinacija mora biti superiorna u odnosu na lovacke varijable ili kondicije da moze isporuciti potrebnu energiju za siguran & precizan let i efektivan terminalni ucinak. Za 500 m ne treba ti 338LM moze i 308W ali ako si preko 1 km 308W nije nizasta ozbiljno. U vojnom smislu 308W je graviran do 800 m a 300WM do 1000M. Nekad je pogodak moguc ali energija nedovoljna nekad previse energije pravi strasne rane i razaranje tkiva pa je balans potreban i nuzan. Nekad lijep 6.5 mm projektil pazljivo ispaljen pogodi na pravo mjesto I bez puno drame obori puno masivniju I jacu divljac. Stanje lovca/ strelca i njegove sposobnosti  kao i management kondicija u kojima lovi je takodje vazan.  Dobar lovac ce odabrati poziciju s koje moze kontrolirati vjetar i ostale atmosferske kondicije kao i daljinu s koje moze donijeti odluku i  precizno potegnuti. Treningom postajes bolji i imas vece samopuzdanje ali to ne znaci da ces bas svaki penal dobro puknut a i neki su penali puno tezi nego neki drugi. Previse samopuzdanja vodi u greske i gluposti sa gorkim okusom pa je bolje biti skromniji na divljaci a provjeravati sposobnosti na metama koje to ne boli. S druge strane kad imas mogucnost i siguran si da mozes na 400, 500 ili 600 metara pogoditi vitalnu zonu divljaci bez problema ( i sa dovoljno vjezbe) i jednim metkom zavrsiti posao to daje jedan lijep osjecaj. Ne osjecaj glupe i prazne moci ( kao posjedovanje puske superiornog kalibra) nego osjecaj zaradjenog samopuzdanja na kojeg se mozes osloniti. Nedavno sam dva puta za redom pogodio svinje na 474 i 527 m u glavu  i moram priznati da je to super- osjecaj jedne jednostavne efektivnosti i perfekcije odstrijela. Mozda ce neko misliti da sam bolestan ali ja sam samo otvoren i kazem kako je. Mogucnost kontrole preciznosti i pogotka mete  radijusa od recimo 10 cm prostora na tim daljinama je lijep osjecaj- sad neki ga imaju neki nemaju a neke ga ne zele… nekima je suludo nekiam nije eticno a neki obozavaju. Sve u svemu treba biti racionalan- oprema moze sve vise I vise ali da li je potrebno I gdje vodi nisam siguran.  Sto se mene tice odgovorno uzivam dok jos mogu, vidim I znam. Popenjem se na brdo nekad samo snimam video a nekad zapucam jedan metak I to je to. Nisam vise za kolicinu nego za kvalitetu I odabir prave mete a ne prve koja naleti. Vidim na temi da malo koga to zanima ali zivimo na drugim stranama svijeta gdje vladaju drugacija pravila I (ne) kultura lova. Daljine lova su u glavi, personalnoj etici  I stvarnoj sposobnosti ne u metrima mada mora biti neko pravilo u igri koje se moze samo mjernim jedinicama odrediti.

grom:
Svaka na mjestu Gorane, kod nas je veliki problem neznanje lovaca, a i zakonsko ograničenje daljine i minimuma energije. Opet, puno je živih primjera (kao ti) da bi se moglo uz dobru opremu i trening. Postoji i konfiguracija terena, pa tako kod mene je nemoguće na velikoj daljini nešto uočiti, ili je isto rijetko. Možda divokoza, ostalo ništa. I ako uspješno pukneš, tko će to naći i do toga doći?? Izgubiti glavu po Biokovu. 300 metara je sasvim ok za lov i to bi trebao svaki ozbiljan lovac savladati. Divljač nije kutija cigareta, ako imaš dobre uvjete pogodi se to dobro. Pa na raznim natjecanjima u RH ljudi Mauserima na 300 bez optike sasvim fino pogađaju. Meni je zanimljivija čin jenica da jedan mali .308 na 600-700 metara uz dobar pogodak riješi recimo lopatara. Koliki je gubitak brzine i energije zrno imalo na toj daljini, a ipak napravi posao.

mbiloglav:
Gorane,ma uživam čitajući tvoje tekstove

leon:
Gorane  d1.
Kad sam počeo loviti moglo se pucati na srnjaka na 200 i više metara. Na veliko žalost danas nije više tako, priroda je sasvim drugačija. U glavnom loša šuma, gustiši, visoka divlja trava, itd. Rijetko se puca na 100 ili više metara.

mbiloglav:
leon kako gdje,npr.u Lici imaš situacija za puknut od 0 do 500m

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju