Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Neno:
Papa nije ni lika više šta je bila, sve više pašnjaka zauzima šuma.
Evo prošle godine otišao na poštu za srnjaka do koje ima 40+ minuta hoda i koja mi je ostala u lijepom sječenju od prije 8-10 godina, kad tamo ne vidi se dalje od 50 metara a nekad se odustajalo od pucanja jer je izišao daleko.
leon:
--- Citat: mbiloglav - 05. 07. 2018. 12:59:18 ---leon kako gdje,npr.u Lici imaš situacija za puknut od 0 do 500m
Da, vjerujem, ali Istra je nešto drugo...
--- Kraj citata ---
Buhag:
--- Citat: Goran - 08. 03. 2018. 03:51:16 ---Anatomija pogotka
Koristim Steyr SSG 69 u 308W. Zavoj cijevi 1:10 STABILNOST ZRNA: 2.15 (MIN:1.4)
Projektil: Hornady SST 165 SD 0.249 BC G1 0.438 BC G7 0.225
BRZINA PROJEKTILA: 915 M/S
--- Kraj citata ---
Da li može "recept" za ovu laboraciju?
Marka čaure
Marka i tip kapisle
Marka baruta i količina u punjenju
Ukupna dužina sjedinjenog metka.
Hvala u napred.
Goran:
Da kazem direktno i otvoreno. Ne volim davati detalje za realoding zbog sigurnosti i da se ne bi nekom nesto desilo ako se nesot ne uradi kako treba. Oprema i barut koji su dostupni kod nas nisu uvijek dostupni kod vas. nakon puno probanja najvise i najcesce korisitim Berger Classic Hunter zrno u 168 zbog toga sto se jako brzo i lako namjesti na dobro mjesto za grupiranje dok je VLD puno tezi i zahtjevniji . Baruti su ADI 2208 i 2013SC kojih kod vas nema. OAL koji koristim je dovoljan da metak uvijek stane u magazin. Nema nikakve velike tajne. Za Hornady SST165 se mogu dati podaci kao i za 168 Berger CH ali osoba koja to radi stvarno mora poznavati reloading da to napravi sigurno i da ne dodje do nekakve nesrece. U zadnji nekoliko godina sam na relevantnoj temi vidio dovoljno da shvatim da se bolje drzati dalej od toga jer se svasta radi a puno toga nije sigurno. Mogu poslati poruku ali ne bi to javno postavljao.
Cahure su uglavnom australijske ili Lapua, kapisle federal, ukupnu duzina metka moram provjeriti za svaki load jer ne znam na pamet. Imam SST 165, Amax 168, CH 168, jaggernaut 175, Scenar 167 i jos neke.
Goran:
Grome i tvoja svaka stoji. Sigurno da ima mjesta i terena gdje se moze koristiti ali u vecini terena to nije bas prikladno. Rijetko gdje kod vas lovac puca iz lezeceg stava. Kamenjer zna biti opasan kad se pucaju magnumi i tvrda zrna zuje okolo. Nisu lovci krivi ako prate i postuju pravila i tradiciju. Lov im previse znaci da bi prekrsili pravila i zakonske odredbe a i previse je gladnih ko fol novinara koji bi sa velikim osmjehom sve preuvelicali i objavili. LR nije u evropskom stilu, tradiciji niti zakoniku. Osim alpskih zemalja i Skandinavije niko vise to ne radi osim male grupe Spanjolaca koji love pirinejske divokoze i ibex. Za mene LR pocinje tamo gdje se mora poceti raditi sa turetama ili gdje kondicije pocinju afektirati POI ( mjesto pogotka) pa je potrebna neka vrsta korekcije. Vec kod 400 ili 500 m stvari vec pocni igrati i traze razumnu kontrolu. Greske mogu biti velike i dovesti do ranjavanja i promasaja. Lov ima puno lica i tehnika a kad se prakticira samo ceka ili pogon onda se neke tehnike razviju a druge nemaju priliku razviti. nema bas puno strelista koja su otvorena i spremna za LR pa i oni koje to zanima nemaju gdje vjezbati. Oni gore nemaju pojma ( ni uho) koliko je vazan LR vjerovatno zato sto se neke vatrene godine proveli u Munchen. Srecom broj entuzijasta polako raste i posjecenost na takmicenjima ( i tamicara i gledatelja) ima sve vise. Par momaka s ovog foruma su dobili LR virus i stahovito napredaovali u zadnjih godinu dana. Nabavili su i lijepu i prakticnu opremu i grade svoje vjestine na strelistima i takmicenjima. To me jako veseli. Igrom slucaja sam upoznao par dobrih ljudi koji povremeno organiziraju takmicenja i otvaraju put za LR kod vas. Vortex Cup u Cro je bio moja velika zelja i mali doprinos razvijanju disciplina ali momci na terenu su zapravo odradili i odradjuju posao vec nekoliko godina. Ove godine i drugi su se pridruzili i poceli praviti takmicenja i tako virus se siri. Vortex Cup i liga imaju solidan izbor i kvalitetu nagrada i to takmicare privlaci cak izdaleka. U EU broj klubova za LR raste rapidno u zadnjih nekoliko godina. Upoznao sam strelce i lovce i nekoliko zemalja i brojcano dosta jakih klubova. Double Alpha takmicenja privuku mnoge takmicare iz okolnih zemalja i taj klub postaje koljevka LR u Hrvatskoj. Vrbovec, Grobnik i vrapcak polako postaju mjesta susreta zainteresiranih a talenta i zanimanja ima. Stvari se razvijaju polako ali se razvijaju.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju