Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Ivan75:
Dužan sam objasniti zašto sam baš zapeo za RWS.
https://rws-munition.de/en/rws-hunting-area/rws-hunting-ammunition/rws-centerfire-rifle-cartridges-for-hunters.html#!0/1115/3
U pitanju je balistički (i terminalno balistički) jako optimiziran i lukavo napravljen fragmentirajući metak. Na jako velikoj udaljenosti pri maloj brzini i energiji svejedno stvara masivna oštećenja unutarnjih organa.
Sastoji se iz više djelova, stražnji se ne fragmentira, tako da metak zadržava i probojnost.
Definitivno, ovo bih odabrao za LR lov. (Pišem hipotetski, osobno, teško da ću u LR lov)
Još jednom, totalni sam početnik. Ako griješim u odabiru, hvala na svakome upozorenju.
Zanima me, jesam li ja ovo sve dobro posložio.
roger:
E, zapeo si za taj rws, i ne pustas ga nikako.
Odi na internet, nadji kontakte od firme bullet doo.
Pa pitaj cjene. I sta nudi. Vjerujem da je jos uvjek povoljno.
To ti je sad domaca zadaca, pa javi kakve si cjene saznao. makar jesu li povljnije nego u ducanu.
Za streljastvo se uclani u streljacki klub. tamo ces savladati osnovnu obuku, i pravila ponasanja na streljani.
vec nakon prvih natjecanja mozes dobiti potvrdu na osnovu koje mozes traziti nabavnu dozvolu - za sportsko oruzje.
(ako ispunjavas opce i posebne uvjete zakona, osnovno da nisi kriminalac)
Mozes svo oruzje B kategorije nabavitri na sportsku dozvolu.
Cak mozda i vise vrsta / tipova/ ili kalibara nego lovac.
Razlika u dozvoli oruzja za sport ili lov, je sta za streljastvo mozes dobiti oruzni list za sportsku pusku/pistolj na drzanje.
A za lov kad polozis ispit dobijas diplomu i ishodujes iskaznicu s markicom, na osnovu tog mozes dobiti oruzni list za lovacku pusku ili pistolj na drzanje i nosenje.
Sa sportskim oruzjem ides na streljanu.
A sa lovackim mozes na streljanu i u lov.
Uz put za lov moras osim OL, imati iskaznicu s vazecom markicom od HLS, i dozvolu za lov od lovoovlastenika, a nakon odstrela moras dobiti potvrdu uo porijeklu divljaci i potvrdu o izvrsenom lovu.
I visoka divljac dobija markicu.
Sa sportskim oruzjem ne mozes u lov. To ti je ogranicenje,
Inace, ne moze se "danas poloziti vozacki, a sutra voziti formulu"
Ne mozes ovako napamet pricati o long range streljastvu i lovu.
Idi korak po korak, i pomalo se usavrsavaj koliko imas volje. Prvo se uclani u str. klub, zatim polozi lovacki ispit.
Upoznat ces i ljude koji se bavime jednim ili drugim, i polako formiraj svoje afinitete i skupljaj ifnformacije.
Sve sto zamisljas u teoriji danas, u realnosti ce biti vjerojatno drugacije.
Ivan75:
Hvala Roger.
Pomogao si mi jako puno. Zadužio me. z10
Mislim da ću upravo tim putem. Prvo u streljački klub, vidjeti koliko sam zahrđao, može li to srediti WD40 ili će trebati acetilenom grijati. A možda sam i zahrđao do mjere kada nema popravka, istrunuo.
Nekada davno sam bio OK strijelac. Kao dijete, zračnom puškom bih skidao šiške sa borova na 50ak m. Kasnije, u vojsci M48 bez optike na 500 m, sve u metu. AK47, kratkim rafalom na 400 m, sve u metu bez velikog rasipanja rafala.
Danas? Par desetljeća kasnije, vidjeti ćemo.
Korak, po korak.
Bez žurbe, pogotovo u hobiju gdje za optiku možeš kupiti auto. A za komplet sa puškom i svim drugim, dobar novi auto.
Našao sam dobavljača u EU za Nighforce ATACR 7-35x56 F1
Traži 53.000,00 Kn (duplo od cijene u USA, a iz USA izvoz ove optike nije jednostavan). Dobar je Kahles, odličan.
Ako nekoga zanima:
https://www.optics-trade.eu/hr/nightforce-atacr-7-35x56-f1.html?___from_store=en
PS
Neću još nikoga telefonski kontaktirati, sve u svoje vrijeme. Korak po korak.
target:
Slušaj starije od sebe i bit ce ti dobro hao
Ako se mislis ozbiljno baviti long rangeom, 90% ljudi sami pune. Ne iz ekonomskih razloga, nego bas zbog tih tolerancija.
Vidim da se kunes u RWS, ali iskreno postoje puno bolji proizvodaci i zrna i municije.
Ivan75:
Tu sam da naučim, Target. ;-)
Hvala na informaciji o punjenju. Istražim to.
RWS sam uzeo kao primjer razmišljanja. Znam da ima bolje, ima i 100 USD za metak.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju