Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (342/448) > >>

Ivan75:
Da netko krivo ne shvati. Kada se upucava u vrh konačnice ili sa zavidanim turretima (ovo ja nikada ne radim, uništi oprugu) treba staviti podloške za nadokaditi pomak, ukoliko je adjustable mount već na max.

Za onaj primjer sa Kahlesom, npr. 25 MOA podlošci. Može se o tako ostaviti, pa turrete niti dirati (osim za fino podešavanje prilikom samog gađanja), ili dodati još 5 MOA turretima, pa je u centru.

Vidim da mi ovo nedostaje u tekstu.

roger:
Eh, sad si me u mislima vratio u srednju skolu. Prvi razred srednje, i produznu nastavu iz matematike.
Nas par u skoli, a ostala djeca na moru i kupanju.

Ivan75:
Isplati se.

Uštedi puno metaka i odlazaka na streljanu.

Uglavnom, rezultat bude dovoljno precizan da se stvar upuca jednim odlaskom na streljanu bez rafalne paljbe.

Ovo je samo prvi izazov. U biti, najlakši.

Idući bi bio priprema zrna (Jednake dimenzije, težina, punjenje... u mikronima). Tako da brzina što manje oscilira i sve slijedi iste zakonitosti. Ovo traži pucanje, ali još ne rafalno.

Onda slijedi balistika, a to neće ići bez rafalne paljbe.

Meni sada proračuni govore da svojom federušom ne mogu pogoditi 250m jer mi je žiroskopska stabilnost mala. Trebao bi mi brži twist rate cijevi.

Podaci sa streljane mi govore suprotno. Nema wobblinga i/ili spiralne putanje.

Svejedno, stupovi su mi "nisko", a trajectory hight u nebu. Pogađam stupove prije mete. Prvo trebam to riješiti.

250m federušom bi bio svjetski rekord. Ne znam da je to ikome uspijelo. Najdalje što su iskopali je 200 yardi gađanje golf loptice sa puno pokušaja.

Za .308 Win na 1500m još se treba pozabaviti i transoničnim letom. To pospiješuje wobbling. Stimulira ga.

Što ja znam, meni je to sve skupa zanimljivo. Kako se ono kaže: Svakoj budali, svoje veselje. :)

Ivan75:
Naravno. Zna se dogoditi i da sa odabranim zrnom ne ide i gotovo.
Onda nazad na korak 1 i sve ponovo. Ironija je da za odrediti pad treba prvo odabrati zrno, pad ovisi o zrnu.

Ja sam sada zapravo na zrnu br. 2. Zrno br. 1 je bilo neuspijeh. :-)
BC je pri malim brzinama bio toliko nizak da mi je meta ispala iz vidnog polja. A nemam više podloški, adjustable mount je na max.

Ne znam kako mi računica izbaciva malu žiroskopsku stabilnost pokraj onolikog spin drifta, očito je projektil overstabilized.
Svejedno, podaci sa streljane govore da je sve OK. :-) A to je ono bitno.

Vjerovatno je u pitanju činjenica da je računics za zrno gdje je centar pritiska ispred težišta, kod dijabole je centar pritiska iza težišta.
Time neka se bave stručnjaci. Ja opalio, i sve je OK. :-)

Ivan75:
Opet krivi odgovor. Molim admina obrisati.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju