Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Ivan75:
Kada sam se već uhvatio ekstrema, još jedna stvar. Ako je meta van vidnog polja, znači li to da je gotovo? Ne, još se može improvizirati.
Treba izračunati MRAD ili MOA, ovisno o konačnici, koliko nedostaje.
Meta se pogleda kroz optiku pa se konačnicom izmjeri dio koji nedostaje. Tada se horizontalno i vertikalno pokušaju naći marke (mrlje, kamen...) tako da se optika može dovesti na tu razinu poravnato sa metom (marke blizu točaka su idealne marke). Podigne se optika gore, meta izađe van vidnog polja, a konačnica se poravna prema markama. To je tada point of aim.
Eksperimentirao sam sa ovim, promašaji su česti. A da ne govorim da ponekad nema jasne marke, pa treba natrag pomaknuti metu i sve ponovo.
Bolje se igrati mountima i podloškama, ali za zadnju očajničku opciju, dobro je znati i to.
Goran:
Po meni ovo je posebna tema koju treba premjestit sa ove teme u posebno tematiku. Ova tema se ne bavo zracnim oruzjem nego lovackim I sreljackim kalibrima I tehnikom lova I gadjanja dalekih meta.
Ivan75:
Zapravo nema veze sa zračnim oružjem. To je nešto čime ja eksperimentiram u nedostatku većih streljana.
Ovo su streljačke tehnike(ne lovačke) kako izvući maksimum iz optike i puške koju imaš. Extreme long range.
Većinom informacije vadim sa Sniper's hide. A to nema veze sa zračnim oružjem.
Istina. Long range nije lov, može se, ali ga mnogi vide u sukobu sa etikom. Zasebna tema bi bila dobra, ali ne vjerujem da to zanima toliko ljudi.
300m ne da je kratko za .308 win, kratko je i za MK pušku, za obrađivati ove tehnike.
Ivan75:
Extreme long range je područje otvoreno novostima i istraživanjima.
Evo ja sam već primjetio da npr. trenutne metode određivanja stabilnosti vrijede samo na kratkim udaljenostima. Brzina leta pada brže od rotacije. Svaki projektil je nakon nekog vremena overstabilized.
Bitno je preživjeti taj prvi dio nestabilnosti, kloniti se transoničnig leta i vjetra.
Prije ulaganja u novu cijev, isplati se probati trenutnom.
E, da mi je one američke daljine.
springo:
--- Citat: Goran - 06. 02. 2019. 00:51:19 ---Po meni ovo je posebna tema koju treba premjestit sa ove teme u posebno tematiku. Ova tema se ne bavo zracnim oruzjem nego lovackim I sreljackim kalibrima I tehnikom lova I gadjanja dalekih meta.
--- Kraj citata ---
+1
Ovo što Ivan piše treba prebaciti u drugu temu, tj. otvoriti novu - Extreme Long Range
Nije usko vezana s lovom na velikim daljinama.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju