Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Ivan75:
Možete otvoriti i posebnu temu, a tko će sudjelovati? Kod nas je i LR problem, kamoli ELR.
Može se jedino simulirati nečim manjim za osjetiti o čemu se tu sve radi.
MK - blizu pravoj stvari, ali s obzirom na naše udaljenosti ne preveliki izazov. Izazov da, ali ne onaj ekstremni.
Zračno - neka su pravila drugačija, ali je jako veliki izazov, ide se do kraja.
Ako ima neki entuzijast, isplati se probati. Sve ono što se čitalo postane jasnije i ima se priliku isprobati. Istina, u maketarskoj izvedbi, ali bolje i to, nego ništa.
A i čovjeku se otvore oči. Pa vidi koliko je glume i snobizma u LR i ELR, lažnog elitizma.
Odgovorno tvrdim, da je na ovom forumu hrpa ljudi koji bi napravili duplo bolje rezultate, sa samo 30% opreme, od raznoraznih glumaca po stranim forumima i YT. Kojima je jedini odgovor na izazov, veći kalibar i još skuplja oprema.
Samo čekam, kada će prvi opaliti topom laserski navođeni projektil i pohvaliti se da je gađao iznad 2000m. Bravo. Samo mu je rupa na meti široka, pa ne zna jeli submoa grupa ili ne.
Ja vas malo upilao, neću više.
Uživajte ljudi. :-)
roger:
Zasto ne otvoriti novu temu? Ja se slazem s tom idejom.
Uostalom kad malo pogledas o lovu u Australiji vecinom pise Goran, i prethodn Ry.
O novom zelandu pise vecinom Goran.
Mi ostali pratimo.
Long range traget shooting je jedno. Long range hunting je drugo, Extreme long range nesto trece.
I sad kad u te kategorije uvrstis mali kalibar ili zracnu pusku, dobio si vrlo specijalisticku temu.
A obzirom da zracne puske ne traze nabavnu dzovolu, nego samo obavezu registracije - mnogima ce ova tema biti zanimljiva.
Moje je misljenje je da vecina neinformiranih jos uvjek vidi zaracnu pusku kao nesto kalibra 4.5 mm, s cim se gadja do 10 m. Ali to nije bas tako.
Goran:
I ja tako mislim zato sam i predlozio da se otvori nova tema a da ostane koncentirara na onome sto jeste.
Sve teorije, provjere, ucenje i stjecanje znanja su dobre ali trebaju biti vezane uz temu na kojoj se pise. Po meni nista ne moze zamjeniti vrijeme s puskom i optikom, vjezba i provjera na metama, vrijeme na okidacu i stjecanje stvarnog iskustva sa puskama i kalibrima koji se uopbicajeno koriste. Super oprema je dobra stvar i pomaze ali samo onom ko nesta zna i zna kako je iskorisiti. U vrijeme plitkih dzepova pametno je znati iskorisiti sve najbolje od onog sto imas. Ako se nema prilike za LR vjezbe onda postoje takmicenja kojih sad ima dovoljno za godisnju obavezu i probanje i stjecanje nekakve forme. Sve teorije, razglabanja i kalkulacije su dobre za stjecanje generalnog znanja a stvarno je samo vrijeme sa puskom i postignuti rezultati kao i naucene greske koje treba pamtiti i ne ponavljati. Za LR lov treba daleko vise od samog preciznog pucanja a treba biti mudar i nekad ne pucati. Kod vas se moze pucati 300 i 600 a nekad i 800 m i to treba imati u dzepu pa traziti dalje i posjetiti Kahles kup u Austriji ili ici na takmicenje u Poljsku gdje ima 1000m. Sto se tice lova treba dobro poznavati svoje oruzje ( opremu) i limitacije onog sto imas i stati tamo gdje je realno ali treba poznavati i divljac i njene navike i ponasanje. Mene osobno samo zanima realnost i realne mogucnosti i iskustva bez obzira na kojoj daljini. Nekom je 300 sto je nekom 600 i to nema veze vazno je uciti i vjezbati i napredovati. ja evo trubim na ovoj temi ( skoro sam) preko 100 stranica i probam nesto bolje napraviti za forum i druzenje i saznanja onih koje to zanima- podjeliti dobra i losa iskustva. Koristim obican stari SSG kakvih kod vas ima jako puno i micem mete sve dalje i dalje jer radim na tome i testiram sebe u svim prilikama, raznim zrnima i daljinama trazeci bolje i konsistentu preciznost do maxsimalnih mogucnosti opreme. Cilj je konstantno odrzavanje preciznosti u krugu od 1 moa do 1 km i pogadjanje divljaci do etickih i energetskih daljina koja oprema nudi. To nisu neke strasne daljine koje su nedostizne ali na kojima treba raditi. Stari M 48 je jos davno napravljen ali i izgraviran do 800 m bez optike na primjer....
Ivan75:
Hmmmm.... Mislim da će te me nagovoriti.
Otvorio bih temu u Tehnici gađanja. Zašto? Jer je jako puno toga primjenjivo na bilo koju pušku i bilo koji kalibar, za bilo koju udaljenost.
Tema bi bila LR i ELR za MK i zračno. Za početak ne bih dirao MK, jer ne prakticiram. Iako mislim da će se to ubrzo primijeniti. MK je prateća disciplina na F-Class, službena streljačka disciplina, a udaljenosti koje imam i MK long range. Problem je reloading i koliko su komponente za MK dobavljive kod nas. A ovo je jako bitan dio za držati uske grupe na ekstremnin udaljenostima. Može i bez toga, ali nakon neke udaljenosti grupe bi mogle postati toliko velike da se može govoriti o rasipanju, ne o grupama. Definitivno, meni jako zanimljiva opcija.
O svemu više, u zasebnoj temi.
BTW Krenuo bih od osnova. Znači što je moa, a što mrad. Kako koristiti balističke kalkulatore i što je tu što. Znam da neki znaju, ali vidim po pitanjima, kako tu, tako i po drugim forumima, da bi bilo dobro razjasniti osnove, pa onda dalje.
Gorane, pratiš ovo kao i ja. Naravno da je oprema dobro došla. Imam je i ja, ne zato jer ne mogu bez nje, nego jer me interesira kako to sve radi i izgleda. I dobro je došla.
Ne jednom sam gledao neki video, nekog lika kako se hvali npr. pogodkom na 600 yardi. Elektronika mu je sve odredila i pripremila, puška skoro pa u morsi (a to baš i nije pametno). Netko drugi mu je pripremio metke. Sve što treba je pogledati kroz optiku i povuči obarač. I to napravi krivo pa promaši, i na kraju pogodi. Pa to bez svega toga ne bi bilo u stanju pogoditi trokrilni ormar na 100m. Glumci. :-)
Možete i sami malo prosurfati po stranim forumima i YT, ima svega. Od vrhunskih strijelaca koji me ostave bez teksta, do glumaca.
roger:
samo naprijed, pokreni temu. Pratimo te... z1
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju