Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (374/448) > >>

Marko2Marko:
profiči znaju koj kalibar, koja kugla, pulfer i kapsle koje poznaju i nadaljuju iste ili isprobaju nešto novo, OAL je potpuno znan i imaju reamer za to, a za cijev znaju koji twist, dužina, profil i koliko žele brzine. ovo nije tajna in sve se zna. i svi govore o tome.
a na kraju ako cijev nije dobra, oni ju menjaju. vjerovatno za potpuno jednako. pa isprobaju 2, 3, 4... cijevi koja je najbolja. i sa ovome idu na takmičenja, ostale su za treninge.

a cijev se izabere za što češ je upotrebiti; ako je varmint i zrno lagano, cijev je takva i takva i twist počasan za lagane kugle, ako je cijev za lov bit če lagana, ako je za F-class bit če 32'' i što brži twist za težke kugle, ako je taktical bit če ~26' i cijev za ~140gr kugle ako je 6.5 calibar... recimo... ELR 34''+ i 375 calibar...
OAL opet šta želiš; ako imaš F-class imaš vrlo dug freebore za teške kugle da nasedu sa zadkom vrlo daleko u vrat čaure i imaš možda poseban reamer za freebore - ako nemaš reamer za celotno ležište. i tako dalje i dalje ako imaš puško specializirano za jedno disciplino.

Ivan75:
Upravo to Marko. Dobar dio informacija nađe google. Upitno je koliko je izvor pouzdan. Treba ih naći više pa usporediti.

Ja sam tehničke struke i ide mi fizika. Pa neke informacije dodatno sam provjerim ili nadopunim svojim.

Ne bih se složio za OAL. Ima dobar članak na Berger stranici na tu temu. Mijenja se sa LOTom istog zrna. Znači, kada se jednom nađe odgivarajuće zrno i LOT, kupiti što veću količinu istog LOTa.

https://bergerbullets.com/effects-of-cartridge-over-all-length-coal-and-cartridge-base-to-ogive-cbto-part-1/

Next za part 2

Dobar je i članak o BC i sectional density. Naime, teže zrno sa većim BC nije baš uvijek bolji odabir za long range, treba i sectional density uzeti u obzir.

Što se tiče dužine i debljine cijevi, to ti odredi ti tlak, brzina, harmonici i brzina izgaranja baruta. Vrijednosti koje si naveo su zaista one koje su iskostvom našli kao najprimjerenije i najmanje će se pogriješiti. Ovisno što želiš, može se i promijeniti.

Millerova formula je alat za odabir twist ratea cijevi.

Ivan75:
Da nadopunim za twist rate.

Miller računa statičku stabilnost, postoji i dinamička. Treba obje uzeti u obzir. Ja koristim Lapuin kalkulator za dinamičku stabilnost.

Najbolje rezultate bih dobivao kada bih twist rate odabrao tako da početni statički stabitet bude oko 1.6-1.7. Za namjenu koja mene zanima (750m Grobnik i 600m Vrbovec).

BTW .308 Win mi se pokazao kao najfleksibilniji kalibar. Nije čudo da ga je vojska SADa odabrala za standardno snajpersko zrno, stvarno trpi svakakve ludorije i eksperimente.

Na hot load ne idem, radi nepoznatih harmonika. Uzimam neku sredinu. Kasnije na streljani paralelno sa OAL, odredim i točan load za setup.

Veći tlak i brzina promijene harmonike i krajnji rezultat ne mora biti veća preciznost, usprkos ravnijoj putanji. Ovo je već dio za streljanu.

Ovo je prednost hand lodinga i custom build. Složi se da se cijev i željeno zrno vole. Što se više vremena provede na planiranju i informiranju, manje se različitih cijevi kupi. Idealno samo jedan tip cijevi, a to zaista nije lako.

zhrvoje:
Kolega da bi učio druge treba ipak malo i prakse a ne samo guglanje... zagi

Ivan75:
Točno zhrvoje, apsolutno točno. Zato je i opaska odmah u prvom komentaru: Detaljnije u zasebnoj temi, nakon što isprobam sve to u praksi.

BTW Isprobali su drugi, i tvrde da je OK (imaju i rezultate). Ali želim vidjeti sam koliko je to točno i koliko je istine u svim tekstovima koje sam pročitao.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju