Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (375/448) > >>

Ivan75:
Čisto zanimljivost.

Temeratura mi sve promijeni. Ja se baziram na ljetnim temperaturama, jer je tada najviše natjecanja. Zima i niske temperature mi sve poremete. Od baruta, kalibra (čelik se "suzi"), svojstava čelika (harmonici), kao i eksterne balistike i stabilnosti.

Ako uspijem, dobiti ću strogo ljetni setup. :-)

lovac1977:
Da bi covjek usavršio metak potrebno je mnogo vremena različiti vanjski uslova i veoma puno prakse. Vrhunski strjelci ulože veoma puno vremena u to i hiljadu ili više metaka da usavrse punjenje. Usavršavanje punjenja je teško jer praviš metak za sve uslove testiraš na razlicitim temparaturama i vlažnosti zraka dodaješ i oduzimao punjenje barauta na već super precizno punjenje koje si predhodno usavršio za tu cjev na jednim vanskim uvjetima. To većinom traje dugo kroz nekoliko sezona streljasstva i većinom vise cjevi u istom kalibru. Tek onda imaš usavršeno punjenje i metak sa saznanjem u kojim vanskim uvjetima moraš da dodaš ili smanjiš punjenje i kakve ćeš rezultati da budu.  Tako to rade vrhunski strjelci i tek onda ide to da kupuju cjev koje će da rade sa njihovim metkom. Ali nije ni to tako lako prvo svi imaju svoje rimere za leziste metka napravljeni po njihovim osobno omiljenim dimenzijama. Onda naručuju od puškara ili osobno prave cjev većinom to bude oko 10 cjevi istog proizvođača isti dimenzija od kojih većinom zadrze 3-4koje odgovaraju savršeno njihovom metku a ostale prodaju ili koriste za vježbanje.  To bi bilo to traženje odgovarajuće cjevi za  metak strjelca. Pozz

Pinia:
Kad je burno vrijeme dali oduzimaš ili dodaješ?

Ivan75:
Upravo je to ono što sam čitao. Nije lagano niti malo. Ovo što ja sada radim je planiranje i priprema, završnica je na streljani i traje, i traje.

Nekako mi se onaj Sako TRG 22 čini najprimjerenijim. Da sada naručim cijev, naručio bih dužinu i twist kakvu Sako već ima. (Ima tu toga još, nije samo dužina i twist u igri).
Koliko čitam, ne nalazim da se itko žali na probleme sa OAL i magazinom i sl. Puška je visoko optimizirana i nema se što puno raditi. Pojedini napominju da se kundak i vreće sa pijeskom baš ne slažu najbolje i to je sve. Nitko mi ne brani naručiti i ekstra cijev drugog tipa ukoliko to u budućnosti zaželim.

A punjenje sastaviti da je stabilno u svim uvjetima. Neće biti vrhunsko u iti jednim, ali ne i nestabilno u nekim.

Kloniti se hot loada radi sigurnosti i trajnosti opreme.

Za početak dosta. :-)

@Pinia
Ne znam za buru, ali tlak zraka zna poremetiti.
Treba zabraniti godišnja doba. :-) Ili preseliti u trope. :-)

Evo jedan statistički prikaz što benchrest strijelci u USA koriste.

https://precisionrifleblog.com/2019/01/05/best-rifle-barrel-2/

Pinia:
 ludiloo
Znači uzimaš novi TRG 22 i odmah mijenjaš novu cijev s tim da naručiš odmah par komada?! Taj dio pojasni pliz hvala

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju