Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Davor Antunovac:
Prestrašno,na 600 i nešto metara 10 cm grupa,šala mala, 1liga 1liga,ja ih kod mene imam koji kad bi to napravili na 100 metara bi bili sretni ko 13-to prase hao hao
Marko2Marko:
--- Citat: roger - 13. 08. 2021. 05:35:15 ---bez inovacije nema napretka, ali postavlja se pitanje isplativosti.
Koliko je moderni 6.5 creedmoor, zaista bolji od 6.5x55 swedish kad se oba napune modernim barutum i modernim zrnima?
--- Kraj citata ---
e pa razlike ima puno d4.
6,5 CM je krači, za krače akcije, navoj 8'' za teža zrna, freebore za moderne kugle, vjerovatno dobar za magazinove ali slaba unutrašnja balistika, moderna 30° ramena. 6,5x55 je puno veči volumen, puno dalji freebore (možda slabiji potencial za preciznost), duga akcija, twist 8,7'', ali možda vrlo dobra unutrašnja balistika. a onda recimo sfaljeni 260 rem (koji bi možda bio bolji od oba dva gornja ako bi bio danas napravljen) sa twistom 9' i kračim freeborom za krače kugle (varmint kalibar).
i onda biraj šta očeš. ali ako imaš istu kugli i istu brzinu, svi su potpuno jednaki na divjači
zagi
Goran:
Tako nekako Marko ipak 6.5x55 ima 11 posto vise kapaciteta cahure i sa modernim zrniam i barutima moze se dosat toga promjeniti i unaprediti a ako se ode na Ackley Improved model onda bude jos bolje. Posto je Svedjanin stariji ima okolo puno slabije i sporije municije i velika je razila u odnosu na moderno punjenie 6.5 CM. Za mete oba su dobri ali je 6.5CM nesto napredniji i formira manje grupe dok u lovu na prakticnim daljinama i slicnoj divljaci nema velike i vidljive razlike dok sa teskim i sporim 6.5 x55 lijepo odradjuje mada zna biti i spor i slab na daljinama vecim od 250m. Klasicna zrna kao Oryx i Alaska dobro odrade posao na manjim daljinama ali Alaska ima puno manju penetraciju nego Oryx u prosjeku jer je on puno kval;itetnije gradjen. Zrna u 140 ili malo vise grains su dobra pogotovo Berger, Barnes, Partition i Accubond za lov. kalibar je bogat sa jako puno odlicnih zrna sa visokim BC i u kombinaciji sa dobrim punjenjem oba kalibra fino rade ali ima daleko boljih opcija za 6.5mm puske. Moj 6.5CM je ogracka za gadnjane meta, zabavu i lov. manje svinje, jeleni tipa lopatara, rusa i axis ili manji obicni jeleni su OK jer nisu tvrdo gradjeni kao velike svinje i uvijek je mjesto pogotka jako vazno. Zrna nude duboku penetraciju, odlican let i uredjenu preciznost ali im u nekim kalibrima fali brzine ili snage.
Goran:
Zaboravio sam reci da su oba jako njezna na trzaju i ugodna za pucati sto pomace strelcu ili lovcu da poboljsa preciznost sto je jako dobro i onda zrno lakse odradi svoj dio posla. Odlicni za ceku a pravi odabir zrna ne bi unistio puno mesa a nudi solidnu preciznost. Ne treba zaboraviti i klasicnio 6.5x57 koji je jako upotrebljiv za vase lovacke prilike a sa dobrim zrnom obori i teze svinje.
Marko2Marko:
e pa 6,5x57 je dobar stari, ali malo se ga bojim jer je i veči nego 6,5x55 ali energije po cipu ima manje, tako da ostavlja i više praznog prostora u čahuri nego 6,5x55, ali tvornički je punjen na manju energiju kao creedmoor i šved.
ovo nema toliko veze ali vjerovatno sada zbog ovoga taj kalibar ne bi bio moj prvi izbor za pušku u 6,5 kalibru (ali bi bio moj prvi izbor za kombinirku 6,5x57R :)
zagi
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju