Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Neno:
Di si Black kučo stara, več sam mislio da ti je eksplodirala neka od tvojih starudija z1
Ovo za puške na crni barut je istina samo jednom sam provao šus iz Cal. 54, i kada sam vidio otvor cijevi primio sam je ko haubicu, međutim trzaj je lagan u odnosu na težinu zrna.
blackpowder:
evo ti rogi! mamlaze oćeš me ureći a?
magwin:
ma vjerojatno je imao puno nezaobilaznih obveza z11 pesi :bunny: fre
Goran:
Black powder dobro dosao na temu i nadam se da ce tvoj doprinos pomoci svima da postanemo bolji tehnicari na gadjanje na vecim daljinama.
Mozemo beskrajno pricati o opremi mozda bi bilo bolje posvetiti se tehnici gadjanja i limitacijama.
Sto se tice gadjanja meta na odredjene udaljenosti:
Poznata je udaljenost ( udaljenosti)
Izabire se zrna koja odgovara takvom streljastvu
Gadja se po otprilike kontroliranim uvjetima ( vjetar, temperatura ..)
Udarna energina zrna je vazna za putanju zrna dok je kod lova vazna i udarna energija zrna za eticki i humani lov.
Pozicija za gadjanje je: sjedeca sa naslonom, bez naslona, stojeca, lezeca i klececa
Gadjanje se vrsi pod relativno sigurnim uvjetima
Lovno gadjanje na vece udaljenosti:
Udaljenosti su ponekad nepoznate ( potrebno je sto tacnije odrediti udaljenost : range finder, Mil- dot ili drugi nacini odredjivanja udaljenosti. Ako se udaljenost ne moze odrediti ne smije se pucati!
izabir zrna zavisi : od vrste divljaci, potrebne penetracije i energije, uvjeta lova, okolisa u kojem se lovi ( moguca fragmentacija zrna na tvrdom terenu i slicno.
Uvjeti lova su dosta cesto nekontrolirani. Niska- visoka temperatura, nadmorska visina, ugao pucanja, jacina i smjer vjetra i atmosferski tlak. Bilo koji od ovih faktora moze snazno uticati na identifikaciju mete i njen odstrijel. Jak bocni vjetar ce izazvati proporcionalno veci uticaj sto je udaljenost veca i ako se ne moze sigurno i sa dovoljno energije pogoditi vitalna zona ne smije se pucati. Lovac uvijek mora prici blize divljaci da bi pogodak bio siguran i korektan. Ako se gadja jelen koji je okruzen zenkama i srnadi i moguca je deflekcija i fragmentacija zrna nakon prolaza lovac bi trebao odustati od gadjanja i stvoriti/ cekati bolju i sigurniju poziciju. gadjanje muflona ili divokoze na kamenitom terenu zahtjeva paznju na vecim ali i na manjim udaljenostima jer fragmentacija i odbijanje zrna mogu izazvati nesrecu. Tvrda i meka zrna razlicito reagiraju na odbijanje i fragmentiranje pa treba pazljivo izabrati udaljenost i ugao kao i okolis oko mete/ divljaci.
Lov FMJ zrnima nije eticki koristite iskljucivo lovacka zrna. FMJ zrna stvaraju prostrelne i cesto ne fatalne rane pa ranjena divljac pobjegne i umre u mukama ranjavanja. razliciti kalibri proizvode razlicite brzine zrna pa su tako sklonije odbijanju ili ne.
Goran:
Problemi i teskoce u gadjanju na vece udaljenosti
Gadjanje nepokretne mete:
Udaljenost, velicina mete, vidljivost mete, jacina i smjer vjetra,
vertikalni pomak za udaljenost i horizontalni pomak za kompenzaciju jacine vjetra
Kako ciljati na ovakvu vrstu mete?
Gadjanje pokretne mete:
Udaljenost, velicina, vidljivost, jacina i smjer kretanja vjetra, smije i brzina kretanja mete, kompenzacija i korelacija uticaja vjetra i kretanja mete ( brzina i smjer). Polozaj i ugao gadjanja lovca/ strelca.
Svi atmosferski utjecaju us prisutni u oba slucaja.
Kako se ponasati i kako odrediti uticaj faktora i gdje ciljati da bi se pogodila ovakva meta?
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju