Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Nosler:
Za streljastvo na velikim daljinama bih izabrao kalibre 6,5x55,308 win,30-06,8x57 isl. iz tog razloga sto se moze nabaviti jeftina municija sa FMJ.
Ne trebamo diskutovati da su svi dobri za raditi rupe na papiru i da su balansirani prema cijena-kvalitet sistemu a za postizanje nekih rezultata je potrebno puno treninga.
To ukljucuje hrpu metaka,mijenjanje cijevi i solidnu pusku....sve to kosta a sa ovim kalibrima je moguce ustedjeti koju kunu(ili bolje receno dobiti jos vise metaka za iste novce).
Goran:
To ima svoje mjesto jer tesko je vjezbati ako je sve skupo oko tebe odlican i ekonomican izbor Nosler! d4
Goran:
Mladi jelen ulovljen za rostilj! Moj prijatelj Josko je pogodio ovog mladog i neopreznog jelena na 264m sa Tikka Varmint SS 25- 06R i 117 gr zrnom. Pogodak u rame i pad na mjestu. Zrno je obavilo odlican posao.
Goran:
Mladi lopatar pogodjen u pokretu na nekih 180 m sa 168 gr 3006. Dignut s legla rano ujutro, odlican za rostilj! Ulovljen u Gippsland Victoria.
blackpowder:
kako neko vrijeme nisam bio na forumu iščitao sam stare postove i toplo pozdravljam entuzijaste pucanja na velike daljine. Svakako bi trebalo razdvojiti teme LOV na velike daljine i STRELJAŠTVO na velike daljine.
Što se tiče crnog baruta i pucanja na velike daljine (pod velike daljine mislim na 300 600 900 1000 1200 metara), to su pravi izazovi. Imam pušku SHARP sporting u kalibru 45-70 goverment opremljenu diopterom i njom sam uspješno pucao na 600 metara sa streljivom napunjenim crnim barutom. Iz Chiappe su mi na sajmu ponudili rekalibriranje ležišta na 45-120 Goverment kako bi mogao još uspješnije prasšiti na daleko. Druga moja puška koja je dorasla izazovu većih daljina je TRYON u kalibru .45 a paljenjem na kapislu. I ova puška ima diopter i s njom sam najdalje pucao na 300m poprilično zadovoljan rezultatom.
kao i kod drugih strijelaca problem je barut. U Hr dostupan je VESUVIT i ponekad slovenski KICK ali bez mogućnosti biranja granulacije. Jedini vrhunski barut (crni) Švicarski jebeno je skup ali zato ima granulaciju za svaku moguću namjenu.
Onima koji bi tek počeli gađati na velike daljine oružje na CB je dobar izbor - prije svega netreba vam nabavna dozvola a i cijenom su puno prihvatljivije od pušaka na cijeloviti metak istih karakteristika.
Netko je ranije napisao da se puška na crni barut "ritne ko bik" - to moram opovrgnuti jer karakteristika crnog baruta je mala brzina izgaranja i on ekspandira u pravcu najmanjeg otpora to jest prema kugli a povratni trzaj je mek i skoro ugodan. kalibri su od .36 preko .45, .54, .58 .69 do .72. Punjenja baruta su od 30 greina do 120 zavisno od kalibra i tipa puške.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju