Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
josip89:
ali za te velike daljine se ni ne koriste baš obične puške a ni obični metci a treba vježbat jako puno
mislim ipak je ovu forum pa se može neko reć ako puca na daleko i sa čim a ne ga odma napadat,
mene jako to zanima i zanimat će me ja se nadam jako dugo a isto tako će mi sigurno dizati adrenalin jako teški lov šuljanjem
Antezg:
Mislim da se u nas od lovaca malo tko može pohvaliti da na adekvatnoj pušci ima adekvatnu optiku za pucanje na takve daljine, a još manje sa mjeračem udaljenosti i spektivom koji je potreban za ocjenu te divljači na tim daljinama ::)- a to je samo oprema -gdje je vježba, i nek se slobodno javi onaj koji u nas redovito puca i pogađa na 400+ da nam otkrije neke svoje tajne. Isto tako mi može otkriti kako nalazi eventualno odstrijeljenu divljač u visokoj travi, u sumrak ako je sam u lovu ččč
Stipe Šibenik:
Moram intervenirat na etiku pucanja divljači na udaljenosti 100 200 300 ... znam da nije tema i neču upadat sa tim više.
Da probam razjasnit. Ja (sa svojom puškom, ležeći) mogu napravit grupu na 50 metara od 3 centimetra, na 100 metara grupa je kolika i meta. Znači za mene je etično pucat divljač do 50 metara.
Nekom je grupa na 100 m. kolika i meni na 50. znači njima je isto etično pucat na 100 m.
A sad ima lovaca-strjelaca koji na 300 metara lakočom postižu 3 cm.grupu i sigurni su u pogodak 100%. znači i njihov pogodak je pad u vatri i nema nikakvog razloga da je taj upučeni hitac neetičan.
Zaključak: pucanje divljači na daljine (etičnost) je idividualna od čovjeka do čovjeka i od njegovih sposobnosti. Ja bi isto volija kad bi ima uvjete i alat probat puknut vagon metaka na 800 metara i bilo bi mi zadovoljstvo.
valdop:
--- Citat: Stipe Šibenik - 05. 03. 2009. 18:30:48 ---Moram intervenirat na etiku pucanja divljači na udaljenosti 100 200 300 ... znam da nije tema i neču upadat sa tim više.
Da probam razjasnit. Ja (sa svojom puškom, ležeći) mogu napravit grupu na 50 metara od 3 centimetra, na 100 metara grupa je kolika i meta. Znači za mene je etično pucat divljač do 50 metara.
Nekom je grupa na 100 m. kolika i meni na 50. znači njima je isto etično pucat na 100 m.
A sad ima lovaca-strjelaca koji na 300 metara lakočom postižu 3 cm.grupu i sigurni su u pogodak 100%. znači i njihov pogodak je pad u vatri i nema nikakvog razloga da je taj upučeni hitac neetičan.
Zaključak: pucanje divljači na daljine (etičnost) je idividualna od čovjeka do čovjeka i od njegovih sposobnosti. Ja bi isto volija kad bi ima uvjete i alat probat puknut vagon metaka na 800 metara i bilo bi mi zadovoljstvo.
--- Kraj citata ---
Stipe ti kao i ja od trbuha ne vidiš dalje od 50 metara, (ja radi svog trbuha), slažem se s tobom da lovac puca na udaljenost koja mu je primjerena ili na kojoj ima uspjeha u odstrelu. ja pucam na daljinama do 100 metara i tu sam siguran u pogodak sve preko toga je diskutabilno.
zadnji puta sam pucao na 500 metara na vojnom poligonu slunj i tada nisam vidio efekta od tog pucanja. osobno smatram da niko ne može tvrditi da dobro puca na 300 metara. budući da smo svi krvavi ispod kože i znatiželja nas vuče na sve i svašta od lova kopljem do pucanja na 800 metara, svakome po volji sve je dozvoljeno
enigma:
200m rasipa 4cm a na 300m rasipa 8cm....da ne idemo do 800m
Na 100 grupa od 2 cm,na 200 4 cm i 300 metara 8 cm?
Da li je pravilo da se grupe šire put 2 na svakih sto metara od vrijednosti prve grupe na sto metara ili ????
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju