Streljaštvo > Tehnika gađanja

Lov na velikim daljinama

<< < (96/448) > >>

Traper.:
Ovo gore nema veze sa realnim lovom kod nas dole na jugu.Realni lov se krece ispod 100 m i to 95% slucajeva.Osim divu kozu koja stoji i ti sa 200-300m mozes slobodno staviti rusak namestiti se i slobodno pucat kao na strelistu.Ali svaka druga divljac koja se lovi kod nas je pogonom sa gonicima jer preko dana nema sanse da vidis divljac.To je realnost a sad vi pricajte si pricu.Zamisli te kako pesacite jedno 2 sata i sad treba da pucate pa ruke ti se tresu kao da te udaria struja,disanje nema sanse da smiris i sad mi vi pricate kako se puca 300-400m ajde molim te.Tu se mnogo cesto promasuje i 50m a kamoli na vece udaljenosti.Zato treba potencirati da je strelana jedno a lov sasim drugo.Za lov na vecim daljinama moze da se prica u americi,australii i neke druge drzave ali kod nas dole na jugu a verujem da je to slucaj i sa hrvatskom i srbijom i ostalim delom balkanskom poluostrovu slucaj.Govorimo paninsko brdskim lovom.Ovde su iskluceni oni poljoprivredni blokovi na kojim srneca divljac tako bezgrizno pase i da ne kazem i neboji se coveka.Zato prizemljimo se malo.Pozdrav.

zoki:
 Prenijet ču Vam jedan tekst gospodina Čedomira Poznanovića:"

U lovačkom segmentu odličan strijelac je onaj tko kuglarom uz uporabu optike,  a iz ležečeg stava s naslonom, na 100m može postiči grupu pogodaka promjera do 10 cm.

Kod vojne konponente profesionalni snajperist takve rezultate postiže na 200 m i 300 m, što je za veliku večinu lovačkih majstora samo mislena imenica.

Sportski verzirani strijelci, specijalisti za puške velikog kalibra, takvo če(a i manje) rasturanje imati također na 100 m, ali koristeči samo mehaničke nišane i bez naslona. Tako nešto je za lovačku klijentelu, a i dobar dio vojnih strijelaca naučna fantastika naročito ukoliko se u ovom kontekstu u obzir uzmu dostignuća sportskih strijelaca u disciplinama gađanja puškom s otvorenim nišanima na 300, 400 i 500 m, te još i večim daljinama. Večina ostalih može samo sanjati o tome."

I ja se u velikom dijelu ovog teksta slažem sa dotičnim gospodinom. Naravno čast izuzecima i takvima skidam lovački šešir, ali takvih je jako malo i stoga mislim da se nepotrebno daljne polemiziranje, nego da se probamo sami ocijeniti kakvi smo strijelci, koristeči ovaj tekst, a i sami znamo kakove su nam mogučnosti, jer čovijek sam sebe najbolje pozna u duši. z14

valdop:
a sad pitanje, tko je "odličan strijelac", osobno znam desetoricu lovaca koji na 100 metara naprave grupu od 5-10 cm ALI godišnje troše jednu kutiju metaka (20kom) i s time su zadovoljni, puknu si jedno prase i jedno srneće grlo godišnje, i po meni uopće nisu odlični strelci iako na gađanju imaju tri pogotka u desetak cm, a da ne prićam o duljini  (vremenu) nišanjenja i još prije namještanju i zauzimanju najpovoljnjijeg položaja za pucanje. . . .

Traper.:

--- Citat: zoki - 27. 12. 2009. 14:03:32 --- Prenijet ču Vam jedan tekst gospodina Čedomira Poznanovića:"

U lovačkom segmentu odličan strijelac je onaj tko kuglarom uz uporabu optike,  a iz ležečeg stava s naslonom, na 100m može postiči grupu pogodaka promjera do 10 cm.

Kod vojne konponente profesionalni snajperist takve rezultate postiže na 200 m i 300 m, što je za veliku večinu lovačkih majstora samo mislena imenica.

Sportski verzirani strijelci, specijalisti za puške velikog kalibra, takvo če(a i manje) rasturanje imati također na 100 m, ali koristeči samo mehaničke nišane i bez naslona. Tako nešto je za lovačku klijentelu, a i dobar dio vojnih strijelaca naučna fantastika naročito ukoliko se u ovom kontekstu u obzir uzmu dostignuća sportskih strijelaca u disciplinama gađanja puškom s otvorenim nišanima na 300, 400 i 500 m, te još i večim daljinama. Večina ostalih može samo sanjati o tome."

I ja se u velikom dijelu ovog teksta slažem sa dotičnim gospodinom. Naravno čast izuzecima i takvima skidam lovački šešir, ali takvih je jako malo i stoga mislim da se nepotrebno daljne polemiziranje, nego da se probamo sami ocijeniti kakvi smo strijelci, koristeči ovaj tekst, a i sami znamo kakove su nam mogučnosti, jer čovijek sam sebe najbolje pozna u duši. z14

--- Kraj citata ---
d4 d4 d4
Ovo si svaki iskreni covek mora priznati makar bilo to i pred ogledalom.

Ry1:
Obilje zanimljivih i razlicitih misljenja. Uz uvazavanje svih do sada insenih rekao bih sledece:
Govoreci u lovu na "velikim udaljenostima" doticemo se u stvari same filozofije lova. Njegove klasifikacije i forme bazirane na moralnim i etickim nacelima.
Da li je lov sport?
Za mene nije, ja ga i ne mogu definisati.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju