Streljaštvo > Tehnika gađanja
Lov na velikim daljinama
Goran:
Ako stigne napravicu jedan manji clanak i pokusati objasniti faktore i probleme sa ovakvim nacinom pucanja ili gadjanja u lovu. Izvinjavam se ako je sve zbrda zdola i necitko. Kako vi na nasem jeziku zovete drag ili onaj pomak zraka koji se desava nakon proleta ili iza metka zbog ceka se prave boat tail zavrseci da se taj isti smanji. Takozvani VLD Very Low Drag bullets.
pepi2:
Hvala obadvojici i iako bi stvarno bilo lakse razumjeti na Hrvastini ili jednom domacem jeziku , znaci i Slovenski zagi mene
zanima koliko vi uzimate u obzir ovaj efekt pri pripremi (upucavanju) oruzja odnosno kasnije na streljani ako se parametri mijenjaju( pravac , brzina vjetra).Polazim od toga da se ne takmicite nego pucate za svoj gust , znaci dali uzimate u obzir sve parametre i radite korekcije ili opet uzmete k znanju i ciljate centar i dobijete ovo na slici ispod . Ja bi bio zadovoljan uz saznanje da je na zrno usljed vjetra djelovao efekt Magnus.Sigurno se mozemo sloziti da bez vjetra sve bi bilo u 10 i to strogi centar.
Da nebi ispalo da nesto pametujem slucajno sam n aletio na ovo trazeci objasnjenje za ponasanje jednog zrna iz moga karabina.
Trazman:
Goran nešto si falio, provijeri... Ja dobijem sa istim kalkulatorom stabilnost 1,69 i bc g7 .291, neznam di si ti dobio bc g1 .475??
Trazman:
Pepi2 ja bi ti tako kazao: u stvari ja ga racunam za daljine veče od 500m ali u jr sve bezveze ako nisi dobar za pročitat vijetar... U long rangeu trebaš sve faktore izračunat jer griješke se samo seštevaju i vrlo je važno da se što više trenira...
pepi2:
Ja sad imam mogucnost pucati do 400m teoretski , tak je sad slozeno pogodilo se valjda vrijeme bez vjetra i neki optimalni atm.pritisak, no shvatio sam da lako mogu potrositi i dvije kutije metaka a da na kraju neznam gdje sam ako se ne uzima u obzir sve parametre , osobito vjetar. Mogu reci , do 100m OK, sve sto je dalje polako ulazi u nauku.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju