Streljaštvo > Tehnika gađanja

MK i Zračno Long range i Extreme long range

<< < (6/15) > >>

Ivan75:
BTW Ne mali broj članova Sniper's Hide održava formu upravo na MK i zračno (PCP). Nije ni u USA jednostavno gađati na dalje 500m.

Uz to je i jako jeftin trening koji se može prakticirati svaki dan.

Baš me zanima. Ima li itko da je ovu temu našao zanimljivom?

mpeca:
Kolega   d1   bravooo

Ivan75:
Hvala mpeca.

Za zračno. Ne zaboravite isključiti consider powder temperature u opcijama. To vam ne treba, koristite zrak a ne barut. :-) Ostalima treba.

Goran:
Samo naprijed Ivane!

Ivan75:
Hvala Gorane.

Super kada ima interesa. Nastavim dalje.

Baš sam danas bio na streljani. Provlačio JSB .22, 15.89 gr kroz Crony i provjeravao BC.

Opalio na 100m, 4 MOA meta (u biti stavio onu za zračnu na 10m) i ne ide. Na kraju stavio jednu na A4 papiru da vidim gdje uopće pogađam.

Jedan od problema sa zračnim je što je teško vidjeti promašaje, osobito u travi.

Gledam papir, kao da sam sačmom gađao. Destabilizacija. Puška se nije koristila duže, trebati ću dobro očistiti i opet napraviti ledding, pa probati ponovo. Ove 15.89 mi imaju manji ES i bolju balistiku od 18.13. Šteta ako ne mogu koristiti.

O čemu se radi, radi se o spiralnom letu i na kraju raspršivanju. Ovo je nešto što pogađa sve, a zračno češće.

Ako pogledate slike Streloka, primjetiti ćete da imam nizak Gyroscopic stability factor. To je radi sporog twist ratea 1:22. Jako precizno na kratko, ali na dalje može dovesti do problema.
18.13 ih nema, pogodio sam 150m i gađam 200m. Izgleda da 15.89 ima problema na dalje.

O čemu se radi?
Kada zrno napusti cijev nije stabilno. Rotira oko duže osi ali se i "njiše" To se događa radi aerodinamičkih sila na zrno koje ga nastoje zakrenuti oko kraće osi.
Razlika između vatrenog i zračnog je da je centar tlaka tj. pritiska aerodinamičkih sila, kod vatrenog, ispred težišta i spirala bude u smjeru kazaljke na satu. Kod zračnog je centar pritiska iza težišta i spirala je suprotno od smjera kazaljke na satu. Drugo je sve isto. Ja se osobno ne slažem ni sa formulom za stabilnost, jer je težište ispred centra tlaka kod zračnog, to je stabilnija situacija. Teoretski, ja ne bih trebao moći gađati LR, a ipak gađam.

Znači, zrno na početku leti nestabilno, ali ravno. Nakon nekog vremena se stabilizira. Ali zbog djelovanja aerodinamičkih sila, os rotacije ostane pod kutem u odnosu na pravac leta. Taj kut, u kombinaciji sa silom koja nastaje rotacijom kroz fluid rezultira u spin driftu. Kod cijevi koje vrte desno, spin drift ide desno.

Strelok i većina drugih kalkulatora ga na ELR ne računaju točno. Imate program Lapua Ballistics, koji koristi podatke Lapua radara i preciznije računa spin drift, ali radi samo za Lapua zrna. Tamo spin drift izgleda poput felširane lopte, a ne nešto što eksponencijalno zanosi. Ovo od Lapue ima smisla, i brzina rotacije pada, manje od brzine leta, ali pada. To mijenja kut osi rotacije, pa utječe i na spin drift. Ovo sam i sam primjetio. Da su mi vrijednosti spin drifta na ELR manje od proračunatih.

Što je destabilizacija?
Zrno ne izlazi iz one početne faze. Nastavlja se njihati, njiše se sve više, i pravac prelazi u spiralu. Koja vrenenom postaje sve veća i na kraju zrno "odluta" .
Na dalje će te ga prepoznati po sačmarici na meti, i ponekom bokocrtu zrna kojeg koristite. Prepoznali ste potrošenu cijev? Da, potrošena cijev ne zarotira zrno dovoljno, pa zrno bude nestabilno. Jako prljava cijev također.

Na bliže možete pomicati metu. Primjetiti ćete da vam za male pomake mete, grupa šeta u krug oko centra. Kako pomičete metu, tako kruži. Spirala.

Nema jednostavnog riješenja za ovo. Promijena zrna ili cijevi.

PCP i reloaderi se mogu poigrati i sa izlaznom brzinom, I ona je u formuli. Ali ovi drugi faktori su presudniji.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju