Streljaštvo > Tehnika gađanja
MK i Zračno Long range i Extreme long range
Ivan75:
BTW, nabavio sam i instalaciju za scope cam. Pa da imam svoj doppler radar. Probati ću opaliti sa kamerom, 60fps FullHD. 20x zoom optika, trebalo bi biti vidljivo na usporenom snimku. Problem je trzaj 45J federuše. Ne vjerujem da ću uspijeti.
Uvijek mogu improvizirati kamerom ispod cijevi.
BTW Ono što piše u Streloku da mi je visina optike 5.1 cm. To je radi nagiba da dovedem 100m u crosshair sa optikom u optičkom centru. Zapravo je radi ugrađene kompenzacine trzaja, a da mi ne polomi optiku, visina optike na nosaču 6 cm. Krasno za eye relief, još je i pomaknuta naprijed radi iste kompenzacije trzaja, a nemam podesivi kundak. Divota.
Ivan75:
Čitam malo o MK LR i ELR.
https://sites.google.com/site/thelongrangerimfireclub/home/longrange-rimfire-ballistics
Da definiramo i MK.
0-150m short range
150-300m long range
300+ extreme long range
Ono što će vam kod MK raditi probleme je transonic flight.
.22LR mu je uvijek tu negdje, osim na short range. Ovo je zanimljivo i za VK ELR, gdje je ovo veliki problem
Što se događa? Ukratko, destabilizicija. Centar pritiska se pomakne još više ispred težišta i moment koji destabilizira postaje veći (veća poluga). Pa može nastati spirala.
Što napraviti:
1. Povećati gyroscopic stability factor. To bi bila nova cijev sa bržim twist rateom.
2. Koristiti kraće zrno. Poluga postaje manja, time i moment.
3. Taktizirati. Sila koja stvara moment ovisi o gustoći zraka. Gustoća zraka ovisi o temperaturi, atmosferskom pritisku i visini. Znači, odabrati topal dan, niskog tlaka, negdje na visokom.
Ivan75:
Jeli 300m puno za .22lr?
Pogledajte video. Ono što fascinira, nije činjenica da je pogodila to jaje, i to iz stojećeg stava. Nego, da ga niti jednom nije bitnije promašila.
Da, ženska i dobro izgleda. :-)
Ivan75:
Nisam nigdje napisao što je transonic flight.
To je let u blizini u brzine zvuka.
Ivan75:
Evo da vidite i što rade sa zračnim. 270J PCP 6.35mm zračnica. Ovo je jače od MK .22lr.
0.6 MOA grupa na 200 yardi (oko 180m).
Na slici možete vidjeti i da koriste metak, ne dijabole. U ovom slučaju G1 drag.
Zračno je jako napredovalo zadnjih godina. Danas je to daleko od onih zračnica sa kojima sam se i ja igrao kao dijete.
Napisao bih malo više o tome, ali je nemoguće bez ulaženja u terminalnu balistiku i lov (upravo to dvoje diktira razvoj i dizajn), a to ne želim. Zračnim oružjem u RH se ne lovi, a i tema je o gađanju meta.
https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=142820.new#new
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju