Streljaštvo > Tehnika gađanja
Pad u vatri
dean:
Kaligula d4
Nosler:
--- Citat: perop - 18. 02. 2009. 08:57:23 ---
--- Citat: .50AE - 17. 02. 2009. 19:29:48 ---
Što se tiče hidrodinamičkog šoka, amerikanci su ga počeli proučavati još u II svjetskom ratu, ali se do danas nisu uspjeli dogovoriti da li postoji ili ne.
http://www.tacticalshotgun.ca/pdf/shock_wave_myth.pdf
http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/0812/0812.4927.pdf
Pa ako se oni nisu uspjeli dogovoriti, kako ćemo mi? ;)
Što se tiče praktičnog iskustva, Di Maio u Gunshot Wounds nigdje ne spominje hidrostatički šok kao mehanizam ozljeđivanja, a drugi autori tvrde da je sam impuls prekratak da bi izazvao oštećenja na organima, a preslab da bi izazvao oštećena na kosturu.
--- Kraj citata ---
Nisam medicinske ni veterinarske struke pa nemam potrebno znanje za ovu raspravu ali sam na pravnom fakultetu iz predmeta sudska medicina davno imao baš ovo pitanje na ispitu. Koliko se sjećam još je neki nijemac eksperimentirao u 19-om stoljeću i dokazao slijedeće:
Pucao je u psa na recimo 20-30m sačmom. Ako je pas bio živ i svijestan (neuspavan) svaki put je bio bio mrtav.Ako je pas bio uspavan poslije bi se probudio a ozlijede nisu bile smrtne. Tada još nije bilo zaštitara i takvi pokusi nisu bili problem.
Mislim da pričamo o ovom fenomenu. Jednostavno pogodak izazove šok i u mozgu prestaje rad svih centara to je kao da izgasimo svijetlo i trenutno nastaje mrak. Nema disanja, pokreta ili bilo čega drugog jer je sve isključeno. Ovdje nismo spominjali a mislim da to mogu potvrditi lovci na afričku i drugu opasnu divljač da prvi metak šokira divljač. Ako se puca malo kasnije tada divljač treba pogoditi u smrtno mjesto jer više nema inače divljač dugo živi i može biti opasna po lovca.
Što amerikanci žele dokazati nije mi jasno (ovo je moje mišljenje), hidrodinamički šok je davno dokazan.
--- Kraj citata ---
Koliko ja znam(a znam happi ) knjiga se zove "Der Schuss auf Schalenvildt" a napisali su je Walter Lampel i H.J.Langenbach...interesantne teorije ali izgleda da to vece zivotinje ne citaju.. sor
Vjeverice i preriski psi se razlete jer su zrna vrlo explozivna a njihova masa je mala.Kod vecih zivotinja to ne ide tako lako.Tu treba dois ...da se tako izrazimo. happi
dalm:
Kaligula, kapa dolje! Nešto slično sam i ja napisao u jednom obrisanom (!) postu.
Lovac:
Kaligula lijepo si to sročio! z10
josip89:
možda ovo pomogne ali bi mi trebao neko sa vojnim iskustvom.
Kad neko baci bombu ona kad eksplodira prvo ide detonacija pa tek onda ona vatra i to a poslje toga se dogodi da se tu i tamo nešto povuče nazad prema središtu jer se bio stvorio vakum ali to sve nije bitno jer je nama bitna ona detonacija
Meni su pričali neki vojnici da te bombe mogu ubiti čovjeka a da se na njemu ništa nevidi ni ogrebotine ni skurene kože ali da su mu zato unutra organi pretvoreni u kašu.
stoga ko ima više iskustva neka kaže nežto o tome jer vrlo vjerojatno ima nekakve veze sa ovim hidrodinamičkim šokom
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju