Streljaštvo > Tehnika gađanja
Pad u vatri
dean:
Lov je zanimljiv jer nam daje mogućnost snalaženja i djelovanja u raznim situacijama koje nisu predvidljive... Tako je i sa pucanjem. Normalno da netko tko jedva gađa u pepeljaru na streljani nemre pucati isto na divljač. Od tuda nesigurnost, a još je veća kad je divljač u igri, pa loša vidljivost, pa raslinje, pa neudoba čeka ili loš oslonac, da ne velim pucanje iz ruke... Ovo godine sma pucao 8 grla krupne divljači, sve su pale u vatri, to je po meni 5-10 m od mjesta gdje je bila divljač od trenutka kad je pucano. Divljači je tka svejedno da li je pogodiš 5 cm sim ili tam, s kojim kalibrom ili zrnom. ALi ako si ti samouvjeren i ti odradit svoje kako spada a to se između ostalod postiže treningom, nema beda. Ako tko od vas može reći da godišnje pukne 100 karabinskih metaka trenirajući a da živi u lijepoj našoj. Možda 10 forumaša, a na forumu nas je preko 1000!
skyangel:
HC normalno da si u pravu. Dosad se pokazalo u jako puno slučajeva da oni 20mm-ski lovci na živoj meti samo kaj se ne useru u gaće hao
Doza adrenalina i drhtavice prilikom upućivanja pogotka i jest najveći faktor koji utječe na dobar/loš pogodak. Ja vjerujem da svaki lovac do 100 m radi na meti grupu dovoljnu za precizan pogodak u neku od smrtonosnih zona tijela na divljači. Ali kad želudac počne igrati kad staviš križ na divljač, to je fenomen koji dovodi do pizdarija, i on je prisutan s početka uvijek, dok god ne odstreliš "neku" količinu divljači koja je prag smirenosti, a ovaj čas ne znam koji bi to broj odstreljene divljači bio. Za nekog 5 svinja, za nekog 50, za nekog nema praga. Konstantno se u ovim temama vrti samo ono, bitan je strijelac, i to je to. Meni osobno svaki put srce zaigra netom prije upućivanja šusa, ali samo u tolikoj mjeri koja ne utječe na zadržavanje smirenosti pri povlačenju okidača. Ja svoje uzbuđenje mjerim po prve 2 svinje kaj sam odstrelio u lovačkom stažu. Taj prvi put sam mislio da će mi želudac iskočit na pupak van i da će lupanje srca uzrokovati lagani potres oko mene hehehe. Makar postoje razne tehnike umirivanja samoga sebe prije upućivanja šusa. Ja to riješavam razgovorom u samom sebi.
Kad mi izađe svinja, ja monolog počnem vodit u sebi. O stara, evo tebe. Pa kud ćeš baš na mene. Aj kreni sad sim prema meni, nemoj se sramit. Ne bu te niš boljelo, obećajem. U baš imaš finu glavicu, veliku, odi odi sam čika Štefu! I slično tome. Na taj način se smirujem. Malo bolesno al meni funkcionira hao
perop:
[
[/quote]
--- Citat: skyangel - 11. 03. 2009. 13:22:35 ---Ne znam o čem pričaš? Kolko god čitam po ostalim temama na forumu, piše se uglavnom o grupama 30 mm, 20 mm, a oni najekstremniji rade 50 mm. Ako svi ti lovci rade grupe od 30 mm, ne znam u čemu je problem pogoditi kralježnicu na divljoj svinji???? Pa sama kralježnica ima veći promjer od 30 mm hehe. A ako radiš grupu i od 50 mm, dakle fulaš kralježnicu za 20 mm gore dole, to ti niš u konačnici ne znači pri odstrelu. Svi koji potiču pucanje u plećku zbog veličine mete se po meni varaju u odabiru i muljaju sami sebe jer nisu sigurni u sebe. Pucanje u plećku logički gledajući, preporučam onima koji nisu u stanju odraditi grupu ispod 10 cm na meti, njima je veličina mete potrebna onda hehe. Svakome tko ima grupu 30 mm na 100 m nije nikakav problem pogoditi kralježnicu, a po pisanju na forumu iščitavam da je to postotak od 70% forumaša pa čak i više. Prema tome, ostalo sve su samo izgovori...
--- Kraj citata ---
Nije isto popiti koju hladnu pivu, zapaliti cigaretu, uzeti dah, smiriti se presloniti preko vreće pijeska i pucati u metu ili loviti divljač u prirodi. Pucanje na streljanama njie lov to je trening i to sa lovom ima vrlo malo doticaja. Grupe na streljani i pogodci u lovu nemaju baš puno zajedničkog. Lovio sam s dobrim strijelcima sa streljane i vrlo često su bili samo tužni promatrači situacija u lovu koje trebaju potpuno drugačiji način reagiranja. U lovu se školski puca u plećku i to poradi složenih i kompliciranih situacija u lovu nije lako izvesti. Divljač u lovu nije vezana i tu grupe od 30mm i 50mm sa streljane ne znače puno i možemo ih zaboraviti. Tu treba brzo i efikasno reagirati u pravom trenutku i uputiti hitac na pravo mjesto inače od lova ništa.
z10
Tava:
Ekipa!
Puno :pferd: a malo konkretnih stvari o temi. Možda se napisalo previše samohvale, a premalo stvarnih iskustava iz lova. Nešto što će i one koji ne love puno naučiti neke stvari. Da ne govorim da u nekim odgovorima se pomalo i vrijeđa i omalovažava.
sor
dalm:
Istina, trebalo bi respektirat i ''znalce'', i one druge, svi smo mi lovci.
Priznajem pogodak u plećku, s adekvatnim kalibrom, na odgovarajućoj udaljenosti. Preferiram takav hitac u situacijama kad je DS udaljena, loša vidljivost i sl. Međutim, moji tereni podrazumijevaju čeku i pucanje na udaljenostima do max. 50 m. Po adekvatnoj vidljivosti uvijek gađam iza uha. Nekoliko odstrijela, sve pad u vatri. Prva DS koju sam odstrijelio PAP-om ( s nekim navodno ''lovačkim'' metkom, kad sam bio mlad i ''zelen'' ), daljina 30 metara, pogođena je u plećku, pala na mjestu, nakon 5 ( pet! ) minuta se diže kao da se ništa nije dogodilo! Takvu glupost više nikad nisam ponovio.
Usput...ima nas raznih...na svu sreću, ja se počnem trest tek nakon ispaljenog metka, i pogotka. Do tad, ponašam se kao da sam u komi, nekoliko puta mi se dogodilo da sam prvo mirno ugasio cigaretu, tek nakon toga nišanio i pucao. Ali, kasnije mi se odsjeku noge.... ččč
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju