Streljaštvo > Tehnika gađanja

Pad u vatri

<< < (5/46) > >>

ikova371:
vidim da ima pun k ekipe kojoj ni jedna divljač od šusa s čeke nije ošla ni metra  hao hao hao

scorpion:
Nadjoh još i jednog srnjačića pogodjenog u srce i pluća, grom 12 g, izvrnuo se u mjestu, ali, više iznimka nego pravilo.      Ako slike nisu pogodne  sor neka moderator obriše  uf

Neno:
Kada je bio pogodak kako sam ciljao iza uha pada u vatri 100%.

E sad čistih situacija kada možeš tako pucati nema baš puno, a pogodak u plečku kao veču metu nije mi do sada dao pad u vatri (ja pod ovim terminom ne smatram ono kada divljač padne kao pokošena a nakon toga se digne ili se pokušava dignuti)

perop:

Po meni pad u vatri je trenutan pogodak vezan za trenutnu smrt divljači kada se ona i ne pomjeri
nego jednostavno nestane i padne kao gromom ošinuta. Pomjeranja takve divljači su zanemariva.
Sve drugo je dobar pogodak. Pad u vatri dolazi poradi hidrodinamičkog šoka i taj fenomen  nastaje udarom projektila o tijelo divljači kada dolazi do naglog valnog pomicanja tjelesnih tekućina i time nastaju ozlijede i na drugim mjestima.Tu nastaje rast tlaka i tjelesne temperature
a najbitniji je uticaj na mozak (čovjek tu pada u amfilaktički šok - komu) a slično je i kod divljači.
Za takav šok vrlo je bitna brzina projektila (700m/s spora zrna, 700-800/ms srednje brza zrna i preko 800-1000m/s brza zrna). Međutim to po meni i nije uvijek presudno jer cal 8x57 nije brzo zrno a kolege navode da je pad u vatri gotovo pravilo. Vjerojatno se tu puca blizu na divljač pa je brzina projektila velika, divljač je dobro pogođena dakle na mjesto gdje je hidrodinamički šok pravilo. Svakako je tu jako bitna udarna energija projektila i konstrukcija zrna. Možda bi bilo dobro da se kolege bliske medicini, veterini i biologiji uključe u ovu raspravu. Pozdravljam dostavljene slike od kolega jer one govore puno više od riječi a ovdje se radi o lovu a ne o modnoj izložbi pa tko ne voli gledati naka prošeće na neke druge stranice. 

Zoran:
vatro pad prava stvar  d4

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju