Streljaštvo > Tehnika gađanja

Pad u vatri

<< < (15/46) > >>

skyangel:
Nisam neki pretjerani balističar, ali i laičko oko vidi utjecaj kalibra i zrna na pojedinu divljač. Primjerice, što se tiče hidrodinamičnog šoka. Ako pucaš u DS od 80 kg sa 8x68S iza plećke školski, u većini slučajeva pad u vatri će biti zagarantiran, ne u svim, al u većini. Meci u tom kalibru svi imaju u prosjeku 5500 J, a kad to trefi iza plećke, prijenos energije je ogroman, te hidrodinamički šok ide na široko, popucaju kapilare u kralježnici i svinja pada u vatri. Da pucaš isti šus sa .308, takav slučaj ne možeš očekivati jer je energija zrna puno manja, u prosjeku 3500 J i područje koje zahvaća šok je manje nego sa 8x68S. Kažem, ovo je nestručno stajalište, već praktično. Ovu sliku sam već postao negdje na forumu koja prikazuje kako kalibar utječe i zahvaća površinu tijela prilikom pogotka, to je iz mog vlastitog iskustva. Možda pomogne. Bijeli krug se u pravilu odnosi na 8x68S.

File:
Pogodak prosječnog lovca hahahaha ,a šta je taj koji gađa u glavu PH uf

Kad se gađa divlja svinja ne gađa se  iza plečke ko srnjaka nego po sredini malo gore il čisto po sredini pa vidi šta pogađa i jel to pada

josip89:
hidrodinamički šok i nije lako objasniti baš nimalo
ali i to je čista fizika
Poželjno je da divljač sadrži što više tekućina jer se taj šok na fluide i prenosi.
znači zrno velike brzine,što veća brzina je bolje za ovaj šok,kad uđe u divljač i prolazi iza sebe ostavlja prazan prostor koji se skuplja i širi tj ima određenu frekfenciju dosta veliku i ta frekfencija razara živce i stvara veliki  šok na živčani sustav da divljač jako brzo umire.

.50AE:

--- Citat: perop - 17. 02. 2009. 09:05:47 ---U Vašem postu nisu mi jasni Vaši zadnji navodi o neuzrokovanju oštećenja na okolnom tkivu. Mislim da povećani pritisak koji uzrokuje gibanje tjelesnih tekućina izazvanih hidrodinamičkim šokom uzrokuje znatna oštećenja krvnih žila što i proizvodi ogroman rast tlaka pucanje krvnih žila i oštećenje okolnog tkiva ovo utiče na mozak čime se izaziva trenutna smrt.

--- Kraj citata ---

Želio sam reći da ultrazvučni valovi koji se u medicini koriste ta razbijanje bubrežnih kamenaca imaju energiju koja se da usporediti sa energijom projektila ispaljenog na divljač, pa ipak ne ostavljaju oštećenja na bubrezima ili okolnom tkivu bolesnika (ili medicina to dobro skriva), a mehanizam prijenosa energije ultrazvuka je isti kao i u slučaju pogotka projektilom, pa se pitam u čemu je "kvaka" da jedno uzrokuje ozljede, drugo ne.

Što se tiče hidrodinamičkog šoka, amerikanci su ga počeli proučavati još u II svjetskom ratu, ali se do danas nisu uspjeli dogovoriti da li postoji ili ne.
http://www.tacticalshotgun.ca/pdf/shock_wave_myth.pdf
http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/0812/0812.4927.pdf

Pa ako se oni nisu uspjeli dogovoriti, kako ćemo mi?  ;)

Što se tiče praktičnog iskustva, Di Maio u Gunshot Wounds nigdje ne spominje hidrostatički šok kao mehanizam ozljeđivanja, a drugi autori tvrde da je sam impuls prekratak da bi izazvao oštećenja na organima, a preslab da bi izazvao oštećena na kosturu.

Idemo razmišljati malo dalje... da bi se na tkivu dobio efekt sličan efektu protuoklopnog oružja na tenku - ovdje ne mislim na već pomalo zastarjeli princip kumulativnog mlaza, već na noviju generaciju koja projektilom vrlo velike brzine uzrokuje odlomljavanje djelova oklopa sa unutrašnje strane, mora biti zadovoljen jedan uvjet - da je brzina kojom projektil udara u materijal veća od brzine zvuka u materijalu (eto efekta koji bi mogao biti sličan hidrostatičkom šoku). Recimo da je za mješavinu meso/kosti/krv ta brzina negdje oko brzine zvuka u vodi, a to je oko 1530m/s. Uzmimo u obzir da će takav projektil strahovito gubiti brzinu, pa ćemo na potrebnu dodati još 350m/s kako bi dobili efektivan preko 100m. Dakle za isprobati teoriju treba nam oružje i streljivo kod kojega projektil izlljeće iz cijevi sa nekih 1870m/s ;D. To si moram kupiti ćim se pojavi na tržištu  d4 ... Recimo još da bi životni vijek cijevi takvog oružja bio između 20 i 50 metaka. Kako još ne postoji komercijalno dostupno ni oružje ni streljivo s traženim karakteristikama, bojim se da će ova teorija bar još neko vrijeme ostati neprovjerena.

Opet sam imao napadaj  :pferd:, ne zamjerite mi. ;) Povremeno me uhvati takav napadaj pisanja, ali obično se uspijem kontrolirati.

Lazar:
sve teorija, j..es pad u vatri trenutno radim na masini za teleportaciju pa krme prebacim iz lovista direktno u zamrzivac

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju