Streljaštvo > Tehnika gađanja
Pad u vatri
.50AE:
Kad se nakupilo već više od 60 postova u temi, ne mogu izdržati a da i ja ne dodam bar jedan.
Dalje nema smisla čitati jer je sve nakon ove rečenice čisto :pferd: ;D
Neki su priznali da im je zanimljivo čitati moje postove, pa eto im još materijala... ;)
Prema definiciji iz "Osnova lovstva" pad u vatri je kada nastreljena divljač ostaje na mjestu nastrela, a smrt je trenutačna...ok...to je jasno.
Ajmo sada pokušati definirati smrt ...medicinari to obično definiraju (a sumnjam da je velika razlika u definiciji između humane medicine i veterine) kao prestanak rada srca i/ili prestanak disanja.
Za pad u vatri potrebno je "čekičem po procesoru" dois tj. prekinuti rad mozga (prestaje disanje i rad srca) ili "šarafcigerom po sabirnici" tj. prekinuti ili oštetiti leđnu moždinu u predjelu vrata kako bi se prekinuli živci i na taj način zaustavilo disanje i rad srca. U oba slučaja divljač pada u mjestu.
U slučaju bilo kakvog drugog pogotka pad u vatri je manje vjerojatan.
Zašto....eto na brzinu par objašnjenja koja sam negdje usput pokupio...
U slučaju pogotka u srce (po definiciji bi divljač bila mrtva no vidi čuda) mozak i mišiči još uvijek imaju dovoljno kisika da odreagiraju na pogodak, živci rade i rezultat je da divljač ode od mjesta nastrela.
Kod pogotka u pluća (naravno adekvatnim kalibrom) nastaje krvarenje i prestaje disanje (opet po definiciji divljač mrtva) ali ako generalno računamo da gubitak 20% krvi uzrokuje dovoljan pad tlaka da mozak prestane funkcionirati, za to treba neko vrijeme a mozak živci i mišiči za to vrijeme rade i opet divljač ode sa mjesta nastrela >:(
Pad u vatri je navodno moguć i kod lošijih pogodaka divljači u mirovanju, ali bilo bi zanimljivo da u tom slučaju vet malo bolje pogleda unutarnje organe i procjeni štetu.
Što se tiče hidrodinamičkog šoka, koja je razlika između zvučnog vala u tkivu prilikom udara zrna i prilikom razbijanja kamenaca? Koliko mi se čini da je energija vala prilikom razbijanja kamenaca daleko veća, a kako medicinari tvrde, ne uzrokuje oštećenja na okolnom tkivu??? ččč
E jesam :pferd: :pferd: :pferd:
Ajmo sad neki dok ili vet da me temeljito popljuje, pa da idem spavati. ;)
Lazar:
ja i dalje po sred plecke i vecinom se divljac samo polozi
Nosler:
E,jeste se oduzilo.... z14
Pogodak u pluca i srce cu uvijek smatrati za "pravi" pogodak.Nema tu neke vece polemike...pala divljac u vatri ili ne...kraj je tu,nastupa brzo,potraga je lagana a meta siroka. Sta sad?!
Ko hoce nek gadja u oko,vrat,kicmu ili bilo gdje da hoce sa kalibrom koji voli ali teorija nece promjeniti cinjenice. Lakse je pogoditi u siru metu a rezultat je isti!!! fre
Sok,ovakav ili onakav....gdje odoste ljudi?! zagi
valdop:
nije dobro da odojak padne u vatru, bolje mu je na žaru ...
perop:
--- Citat: .50AE - 16. 02. 2009. 23:02:08 ---Kad se nakupilo već više od 60 postova u temi, ne mogu izdržati a da i ja ne dodam bar jedan.
Dalje nema smisla čitati jer je sve nakon ove rečenice čisto :pferd: ;D
Neki su priznali da im je zanimljivo čitati moje postove, pa eto im još materijala... ;)
Prema definiciji iz "Osnova lovstva" pad u vatri je kada nastreljena divljač ostaje na mjestu nastrela, a smrt je trenutačna...ok...to je jasno.
Ajmo sada pokušati definirati smrt ...medicinari to obično definiraju (a sumnjam da je velika razlika u definiciji između humane medicine i veterine) kao prestanak rada srca i/ili prestanak disanja.
Za pad u vatri potrebno je "čekičem po procesoru" dois tj. prekinuti rad mozga (prestaje disanje i rad srca) ili "šarafcigerom po sabirnici" tj. prekinuti ili oštetiti leđnu moždinu u predjelu vrata kako bi se prekinuli živci i na taj način zaustavilo disanje i rad srca. U oba slučaja divljač pada u mjestu.
U slučaju bilo kakvog drugog pogotka pad u vatri je manje vjerojatan.
Zašto....eto na brzinu par objašnjenja koja sam negdje usput pokupio...
U slučaju pogotka u srce (po definiciji bi divljač bila mrtva no vidi čuda) mozak i mišiči još uvijek imaju dovoljno kisika da odreagiraju na pogodak, živci rade i rezultat je da divljač ode od mjesta nastrela.
Kod pogotka u pluća (naravno adekvatnim kalibrom) nastaje krvarenje i prestaje disanje (opet po definiciji divljač mrtva) ali ako generalno računamo da gubitak 20% krvi uzrokuje dovoljan pad tlaka da mozak prestane funkcionirati, za to treba neko vrijeme a mozak živci i mišiči za to vrijeme rade i opet divljač ode sa mjesta nastrela >:(
Pad u vatri je navodno moguć i kod lošijih pogodaka divljači u mirovanju, ali bilo bi zanimljivo da u tom slučaju vet malo bolje pogleda unutarnje organe i procjeni štetu.
Što se tiče hidrodinamičkog šoka, koja je razlika između zvučnog vala u tkivu prilikom udara zrna i prilikom razbijanja kamenaca? Koliko mi se čini da je energija vala prilikom razbijanja kamenaca daleko veća, a kako medicinari tvrde, ne uzrokuje oštećenja na okolnom tkivu??? ččč
E jesam :pferd: :pferd: :pferd:
Ajmo sad neki dok ili vet da me temeljito popljuje, pa da idem spavati. ;)
--- Kraj citata ---
Jedan sam od onih koji cijene Vaše postove jer se tu ima što pročitati. Bez obzira na puno stranica pisanja ovdje je vrlo malo rečeno o stanju koje se događa u divljači kod hidrodinamičkog šoka, razlozima zašto on nastaje ili ne nastaje ponekad i kod vrlo sličnog mjesta pogotka iste divljači pogođene istim streljivom. U Vašem postu nisu mi jasni Vaši zadnji navodi o neuzrokovanju oštećenja na okolnom tkivu. Mislim da povećani pritisak koji uzrokuje gibanje tjelesnih tekućina izazvanih hidrodinamičkim šokom uzrokuje znatna oštećenja krvnih žila što i proizvodi ogroman rast tlaka pucanje krvnih žila i oštećenje okolnog tkiva ovo utiče na mozak čime se izaziva trenutna smrt.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju