Streljaštvo > Tehnika gađanja

Pad u vatri

<< < (17/46) > >>

valdop:

ali su amerikanci radili neki test sa iglom ili nešto tako pucano nekom fakat velikom brzinom par tisuća m/s u ovcu,uglavnom od ovce nije ništa ostalo

kako nije ostalo ništa od ovce, pa još danas prodaju vunene čarape

magwin:
joj, joj pa ovdje se sve uzburkalo.svi su na neki način u pravu a ipak nisu skroz - ali to je samo moje mišljenje....
ali moram postaviti podpitanje tj. otići malo OT a i da se ne otvara neka nova besmislena tema.
zašto u gotovo svim lovačkim literaturama, pa i onim za osposobljavanje za lovca bitno naglašavaju taj jeb... hidrodinamički tlak koji utječe na živčani sustav, zbog toga jer putanja zrna napravi napravi šupljinu koja titra oko 500Hz/s i to je po literaturi zapravo razlog zbog kojeg divljač pada na mjestu ili "pada  u vatri".?
i nije mi jasno zašto je najbolja brzina udarca zrna u divljač 800m/s????
pretpostavljam da je vjerojatno nešto u vezi sa tim šokom ili tlakom ili frekvencijama udara....
po zakonima fizike dokazano je da sve na svijetu titra a pogađanjima tj. sudaranjima tih frekvencija dolazi do svakakvih rezonancija koje rezultiraju kojekakvim udarima...
teško je za vjerovati da se neki lovac pohvali "padom u vatri" a pogodak bočno u guzicu ččč
možda tu ima nešta ali meni baš ne padaju u vatri!
ja sada nisam baš :pferd: nego jednostavno sam napisao one podatke koji su služdeni pa se da zaključiti da onda i te literature  :pferd:  happi

Nosler:
Pa sto onda ne padne "u vatri" svako sto mu se sa ultrazvukom lomi kamenac u bubrezima? Ili bar da mu bubreg padne u vatri? ;D
Ne funkcionise tijelo sa zilama koje su elasticne kao zatvoreni sistem ulja u sistemu za kocenje.... ;D
Nije sve tako jednostavno!

Mozda sutra napisem nesto detaljnije o ovom! ;)

.50AE:
Sto je najbolje, o terminalnoj balistici u lovackoj literaturi kod nas pisu fizicari, pa mi nije jasno zasto to istitravanje onda i nisu bolje objasnili.
Moje je misljenje da bi daleko kvalitetnije objasnjenje mogli dati medicinari (pogotovo patolozi) ili veterinari.

Nosler:
Kada se zrno zaustavlja(usporava) prolaskom kroz tijelo divljaci kineticka energija se po zakonu termodinamike pretvara u toplotu! Zrno od 375H&H sa energijom od 6000J je isto kao 1435 kalorija sto moze da ...u nekom laksem prevodu...podigne temperaturu od 1,5l vode za jedan stepen...nista imponirajuce ako se uporedi sa tezino potencijalne divljaci(recimo 500kg).  ;D ;D

Mehanicko ostecenje je ono sto obara,lomi,ubija  i zaustavlja ako se ne pogodi centralni nervni sistem! d4

Posto elasticitet tijela i krvnih zila(koje se fakticki mogu i pomjerati) ne dozvoljava da sistem odmah odkaze (kao kod hidraulike) ,jedino se kroz sistem pri udaru prenosi zvuk...visoke amplitude ali opet...puno manje nego onaj zvuk sto se proizvodi pri mrvljenju kamenca u bubrezima.Posebno ako se racuna da se radi o milisekundi dok zrno prolazi kroz divljac...
Eto malo....pa ko hoce neka razmislja,a ko nece,ima i pravo. ;D

Pametnije je da lovi,puca i uziva! d4

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju