Streljaštvo > Tehnika gađanja
Upucavanje karabina
dalm:
MAGWIN, ja radim isto. Ne znam da li si pratio temu od početka, ali to je i moj način. Čak i malo jednostavnije ( pod uvijetom da je s cijevi i municijom sve ok. ), dakle, ''odokativno'' namjestim končanicu ( kad montiram optiku prvi put ) u približni centar mete, puknem jednom, puška nakon toga u stalak ( mora bit fiksna !), dovedem križ na taj prvi metak ( nišanjenje s prvim metkom je bilo u centar, taj metak će bit nekuda okolo, dakle - treba ponovo nišaniti u centar i onda štelat končanicu, tj. dovest je na taj prvi metak ), nakon toga ide fino štelanje...dakle, provjera s drugim metkom, i korekcije ( opet fiksiranje pomoću stalka ).
magwin:
--- Citat: dalm - 08. 06. 2008. 22:40:58 ---MAGWIN, ja radim isto. Ne znam da li si pratio temu od početka, ali to je i moj način. Čak i malo jednostavnije ( pod uvijetom da je s cijevi i municijom sve ok. ), dakle, ''odokativno'' namjestim končanicu ( kad montiram optiku prvi put ) u približni centar mete, puknem jednom, puška nakon toga u stalak ( mora bit fiksna !), dovedem križ na taj prvi metak ( nišanjenje s prvim metkom je bilo u centar, taj metak će bit nekuda okolo, dakle - treba ponovo nišaniti u centar i onda štelat končanicu, tj. dovest je na taj prvi metak ), nakon toga ide fino štelanje...dakle, provjera s drugim metkom, i korekcije ( opet fiksiranje pomoću stalka ).
--- Kraj citata ---
Točno!Mislim da je to zapravo najjednostavnije samo od toliko podataka dođe do zbrke i slabog razumijevanja:
Najbitnije je da iz ruke samo sa naslona pukneš 1,2,3.kom.nebitno koliko ciljajući u centar.
E tek tada učvrstiti pušku naciljanu u centar i "našarafiti ili naklikati" končanicu dovesti u sredinu grupiranja dok puška miruje.
Zapravo vrlo jednostavno za ove laike kao sto sam ja.
l bez matematike i preračunavanja moa".
leechan:
--- Citat: File - 07. 06. 2008. 17:07:21 ---Kolega leechan jesi li dobio uz pušku onaj papir o provjeri grupe puške od ovlašenog strijelca
--- Kraj citata ---
Da, dobio sam papir i grupa je unutar 5cm. Ništa, čim dođem kući idem provjerit u čem je problem. Je da će otić dosta metaka, al što se mora, mora se. Još kad si student to je onda još veći problem, dobro da sam juče zaradio na našim i njemcima.
File:
ja sam dobio samo jedan ispaljen metak koji je bio centimetar udaljen od križa u koji je morao pogodit na 50 m
dick:
--- Citat: leechan - 07. 06. 2008. 14:19:07 ---ovako, prošli tjedan sam upucavao karabin CZ 30-06 sa gromom 11 g, optika meopta 1,5-6x42, na 100m, pucao sam sa vreće pijeska koristeći ubrzicu, nakon svakog pucnja sam sačekao par minuta da se cijev ohladi, na slici su rezultati. Krug na meti je promjera 5 cm, male crte su na 1 cm, velike na 5. Zelene točke su prvi pogotci, a neoznačeni nakon korekcije končanice. E sad, može li mi ko reći jeli stvar u meni, pušci, metku ili optici, pošto ne mogu nikako dobiti manju grupu. inače već par puta sam upucavao i uvjek su bili ovakvi rezultati.
--- Kraj citata ---
Vjerojatno CZ "ne voli" groma. Našao sam test u časopisu Visier 3/2007, gdje je CZ 550, 30-06 sa gromom 170 grs (11 g) grupirala 5 pogodaka u 82 mm na 100 m (slično kao i ti nakon korekcije). Najbolju grupu dobili su sa Sellier&Bellot XLC 165 grs - 27 mm, zatim RWS H-mantel 180 grs - 33 mm, GECO TM 170 grs - 37 mm itd. To su sve bila tvornička punjenja, sa ručno punjenim streljivom to može biti i puno, puno bolje. Što se tvorničkih punjenja tiče, mislim da se CZ i većina Sellier&Bellot streljiva dobro slažu, ali ima i drugih.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju