Streljaštvo > Tehnika gađanja
upucavanje optike vs. vruca cav
Nosler:
--- Citat: nidjobl - 01. 08. 2011. 12:38:23 ---Nedavno sam na streljani imao zanimljivo iskustvo pa me zanima ima li još takvih slučajeva. Nakon nekoliko šuseva za probu ja i kolega upucali karabin, ono klasika 100m+4cm. Grupa oko 4.5cm sa tvorničkim PPU-om. Nakon sat dva guštanja sa drugim karabinom vratimo se na ovaj prvi. Kad ono iznenađenje!? Cijela grupa podignuta za dobrih 10cm. Dakle nema rasipanja, cijev odlična , optika isto tako, ista serija municije. Je li moguće da temperatura cijevi toliko utječe na preciznost? Sljedeće upucavanje ćemo odraditi na hladno, metak za metkom po pola sata ako treba ali još ne mogu vjerovat da može bit tolika razlika. Ima li tko sličnih iskustava?
--- Kraj citata ---
Naravno da ima! teaa
Metak po metak sa razmakom od 10-tak minuta je najbolji put za upucavanje. Bez zurbe... d4
Sada kada je vruce,mozda bi se trebalo cekati jos duze ako nema mogucnosti za brze hladjenje.
nidjobl:
Znao sam da ima utjecaja ali baš toliko???
Nosler:
--- Citat: nidjobl - 01. 08. 2011. 13:12:02 ---Znao sam da ima utjecaja ali baš toliko???
--- Kraj citata ---
Naravno da ima,pogotovo kad su puske tog sistema da im kundak dira cijev(Remington i Ruger)...a na obicnim karabinima je isto tako,nekad manje a nekad vise drasticno.
Da ne govorimo o kombinirkama i drilinzima.....to je pjesma za sebe.. uf
nidjobl:
Nisam znao da to ima utjecaj i na podizanje grupe. Mislio sam da je dodirivanje cijevi uzrok rasipanju. Pokušat ćemo malo doraditi kundak.
mpeca:
Uz sve pomenute razloge od uticaja moze biti i da li je kalibar isti ili blizak propisanom ili je koju stotu u plusu.Ako je npr za cal 8x57 kalibar meren na hladno 7,92 , 7,90 ili 7,89[ sto je redje] nece bitnije promeniti velicinu grupe.Ako je pak mereni kalibar stigao do 7, 93 ili 7 ,94 ili vise prvi ce zavrsiti blizu centra a svaki naredni ce vrteti u krug sve vise i vise a desava se da ga nadjes u meti ali popreko. Cev se svakim opaljenim metkom zagreva i siri. a samim tim i ne stabilizuje zrno kako treba. Skoro sam imao prilike da pregledam nov browingov bar kome kalibar cevi nije bio 7.62 vec je bio 7,63 u startu je jednu stotu u plusu pa mu i preciznost nece biti ocekivana. To je izlazak na streliste i potvrdio. Predlozio sam mu da se zali i reklamira ali me nije poslusao.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju