Lovna kinologija > Veterinarski kutak
Stradanje lovačkih pasa u lovu
dean:
Nemoj sudit niti ljude niti nihove pse jer ne znaš ništa o njima. Vidiš da ja tebe nigdje niti ne odgajam niti ne cijepim. A gater o kojem ti pričaš je specifičan. Tamo se zna desiti, vrlo često, da vepar legne u kaljužu i svega par pasa nađe, nakon kaj ih par nađe, odustanu jer moraju na nos lajati na vepra koji leži par metara od njih a nema šanse da se digne. Psima prestane biti zanimljivo lajati nekaj kaj ni ne vide i odustanu. 10% +1 kad odradi, to je super! Kako će biti rezani tamo kad ni ne mogu prići vepru...
kerber:
Kolega kao što rekoh ako svinja leži u kaljuži nemoj mi reći da pas nemože doći do distance da ju vidi i na vreme pobjeći pa zašto ne pokuša tamo ugristi svinju a što se tiče lajanja sa par metara na nos pa šta tu ima loše a psi nebudu porezani nema ti tu baš logike isto sam mislio i na gatere Batrina,Pocrkavlje,Vranovci,Rešetari sve takmičarski gateri na Brodsko Posavskoj županiji sa istim prosjekom porezanih pasa a različitih težina gustoće vegetacije i dimenzije i karaktera svinje. Zar ti misliš da pas u gustom u lovu mora gledati u svinju da bi lajo što misliš koliko se vidi u ljetnim lovovima 9 mjesec kad je vegetacija pod listom.
dean:
Ja ne volim loviti po listu u 9. mjesecu jer onda niti ne vidim kaj lovim.
kerber:
Kolega žao mi je ako sam te iznervirao krenuo sam od toga da da gater nije opasan za pse ako se pas od malena prvilno usmjerava i da ima respekt od svinje cilj gatera je da što vjernije dočara situacije u prirodi pa je poželjno da se svinja sakriva a ne hoda po prosjekama a otpor je najčešće takav koliko pas agresivno napada jer svinja na koju se pušta po 1 pas se ne osjeća ograničeno naprotiv na svom je terenu postavi se na branilo i reagira prema situaciji.Da bi zakopali ratnu sjekiru ispričat ću ti moju zadnju sramotu prije dva tjedna mog posavca u lovu na svinje udario konj i razbio mu zube dok su dva psa isječena na svinjama moj pas pronašao konje u šumi gdje nam je prešao vepar i genije lovi i :tommy:e to ti je peh a pas je odrastao u gateru i nikad nije porezan do sad srdačan pozdrav i ne zamjeri ništa......
dean:
Ne ljutim se, ništa ne zamjeram. z10 dr.i
Takve anegdote ima svatko.
Zaključak! Vodit psa i u lov i u gater, jer uz puno treniga, raznih iskustava na različitim terenima, uz prosječnu inteligenciju i urođene osobine, nakon godinu-dvije će svaki pas biti onakav kakvog smo si samo stvorili.
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju