Hm, ova rasprava otvorila je nekoliko pitanja. O nekima sam već pisao ali ponavljanje je majka znanja pa ćemo još jednom.
1. Dotična dama koja je napisala članak o srni mora se polako promovirati lovačkoj javnosti obzirom da će kroz koju godinu njeno ime biti vrlo često (i važno!) u lovačkim raspravama
2. Lovački vjesnik je glasilo HLS-a i kao takvog ga se treba gledati. Njegova primarna uloga jest izvještavanje članstva o aktivnostima Saveza, a ne edukacija o lovstvu.
Zanimljiv je ovaj koncept s mogućnosti da se lovci koji se izravno učlanjuju u HLS mogu odlučiti žele li pretplatu na LV ili ne žele. Time se otvara lijepa Pandorina kutijica jer nisu svi lovci u istoj poziciji. Naime, oni koji su matični članovi svojih društava, te preko njih učlanjeni u HLS ne mogu birati žele li LV ili ne žele. Iskreno, čudi me da je ta mogućnost uopće ponuđena "izravnim" članovima.
Iz navedenog proizlazi da LV zapravo ne ovisi o tržištu. Jasno je kako onda brušenje kvalitete na ono malo prostora kojeg u svakom broju ima nakon što se ispromovira sve što se treba ispromovirati, i nije od presudne važnosti.
Kad bi baš svaki član imao priliku reći želi li ili ne želi LV onda bi pjesma, barem pretpostavljam, bila ponešto drugačija. Ipak, tvrdim kako i ovakav LV rado čita velika većina članova i on im kao takav ne smeta. Dapače, ovo je način da lovci pročitaju ponešto. Nažalost, većina lovaca koje poznajem osobno nisu ljubitelji knjige, čitanja i produbljivanja znanja. Ovako im bar nešto dođe u ruke, htjeli - ne htjeli. Takvima ne treba vrh lovačke publicistike. I ovo im je više nego dovoljno.
3. Dobra kob samo potvrđuje gornji navod. Tržišno orijentiran časopis došao je do tiraže koja izdavaču nije davala ništa osim gubitaka. Sad je i DK pod okriljem HLS-a i silno me zanima kako će se priča razvijati. Vidim dva scenarija. Jedan je gašenje DK utapanjem u LV (taj mi je i vjerojatniji). Drugi scenarij je da se upravo DK profilira kao stručni časopis za lovce i ljubitelje prirode (ribolovce?, planinare?) koji će počivati na tržišnim načelima pa svojom kvalitetom izdavaču (HLS) donositi i financijsku i nematerijalnu (znanje članstva) dobit. Nekako mi se taj scenarij ne čini vjerojatnijim od prethodnog. Nažalost!
4. Imali smo odličan stručni časopis koji je izlazio na tromjesečnj bazi i donosio članke koji su za LV i DK bili Formula 1. Sudbinu Lovočuvara znate. Ugasio se jer nije bilo tržišnog interesa za takvim štivom. Sve ukazuje da većina ipak ne mari za nadogradnjom postojećih znanja. A ova manjina koja bi rado čitala jednostavno nije dovoljno brojna da stvari drže vodu u poslovnom smislu.
Ovo sad otvara 2 nova podpitanja.
4a. Kako potaknuti lovce da čitaju, uče, razvijaju se, napreduju? Osobno sam napravio više nego razuman napor u tom smjeru. Rezultati su poražavajući.
4b. Gdje naći autore koji bi kvalitetom svojih tekstova iz broja u broj ispunjavali visoke kriterije publike koja ovdje vapi za kvalitetnim štivom? Jer svi bi čitali, a malo se njih "trga" da nešto kvalitetno napiše.
Lako je napadati i pljuvati. Ajmo ponuditi nešto konstruktivno. Probajte pa ćete vidjeti kud će vas to odvesti ;-)