Clanak 66, novi zakon o lovstvu:
Clanak 66.
(1) Zabranjeno je loviti divljac:
...
10. mrežama koje su nacelno ili prema uvjetima uporabe neselektivne
12. samostrijelom
21. lukom i strijelom, zracnim oružjem i svim vrstama hladnog oružja
...
Vjerojatno para vrti di burgija nece, pa ako neki stranac lovi kod nas s lukom i strijelom, to mu je prekrsaj a lovozakupnik ga zataska i naplati uslugu. Vrtile su se negdje i reklamne slike turistickog lova po hrvatskoj gdje je lovac s prigusivacem. Nije to neki krivolov, ali nije po zakonu.
Znam da je bila negdje u HR udruga lovaca lukom i strijelom. Ali cini mi se da su lovili negdje organizirano (legalno) u Sloveniji, mozda i Madjarskoj. Da li udruga jos postoji, ne znam.
A ove druge zabrane sam jos dodao, trebalo bi ih razmotriti malo..
Zracna puska, zasto ne dozvoliti pod odredjenim uvjetima? Tradicionalno se - dakle eticki prihvaceno - lovi puh na primjer sa zracnim puskama.
Lov mrezom, cesto se cita u lovackim casopisaima (dobra kob na pr) o lovu zivog zeca mrezom (mislim - ribarskom poponicom, sudeci po slikama) pa ga onda naseljavaju u lovista gdje treba osvjeziti fond.
Dakle, za takve slucajeve, koji su opce poznati i javno opisani, i ocito prihvaceni kroz praksu bi trebalo uvesti iznimna pravila.
Za luk i strijelu ostajem suzdrzan. Nisam ni za ni protiv. Za mene to nije. Premda znam da strijela odredjene energije moze srusiti sve od divljaci - do slona ako treba.
Sta se opreme tice, nije to samo tako. Strune su potrosni materijal, tezina strijele, promjer strijele, vrsta glave - to ima sve posebnu pricu i trazi znanje za odrzavanje.