Autor Tema: Obrada trofeja srnjaka  (Posjeta: 53719 vremena)

Offline sus scrofa

• K 1000
Odg: Obrada trofeja srnjaka
« Odgovori #105 u: 17. 07. 2014. 15:01:28 »
Srnjak se olanio u našem lovištu. Srna ga je vodila i učila svemu. Kad je malo očvrknuo sam je naučio hranu tražiti, pa je tako došao do hranilice koju sam ja napravio i lizao sol sa solilišta koje sam ja napravio. Kako je rastao i sazrijevao, rasli su mu i sazrijevali rogovi. Nakon godina praćenja pružio mi je priliku, a božica Dijana mi dala sretnu ruku. Položih ga na dlaku. Najsretniji trenutak lovčeva života. Hvala mu na lovačkom iskustvu. Jedina prava počast mu je posljednji zalogaj i grančica na ranu a naposljetku višesazna obrada trofeja koji sad krasi lovačku sobu. Ako je divljač dala svoj život za našu sreću, tada joj mi moramo dati počast koju zaslužuje. Trofeju srnajka znam po tri sata obrađivati. Kuhanje, skidanje mesa četkicama, pincetama, iglama, kukicama, izbjeljivanje i na kraju nakon ocijene postavljenej na podlošku.  zagi
Lov, lov i samo lov.

Offline Zoran

• K 100
  • **
« Odgovori #106 u: 17. 07. 2014. 15:37:28 »
Da, i meni je gušt ''čačkat'' i ''prčakt'' po trofeji. Imam svakojakih pomagala, iglica, četkica, pinceta, hvatalica i baš volim sjest negdje i detaljno sve uradit. Vidio sam kod kolege da je radio miniwashem i provjereno radi, ali onda isto tako možeš i otić u automatsku autopraonicu i zavezet trofeju naprijed na haubu i čekat da četke obave svoje. Nije zamjerka kolegama koji rade s miniwashem, ali nema tu onog gušta  kad ti na ''pravi'' način obradiš trofeju, onda vidiš sve pravilnosti i nepravilnosti koje ima jer si sate proveo gledajući u nju. To sam ja, svatko je drugačiji i radi kako misli i zna da je najbolje za njega.
 zagi zagi

je malo da tuknes ali cistis i mezis pomalo ,, nema veceg gusta jos ako si ga sam strelio...
ps.jeli ti prvo nasoliš vod pa kuhas ili solis poslje,,,,

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #107 u: 30. 09. 2014. 17:53:33 »
Kolege, da malo ozivim ovaj thread:
Koliko dugo bi trebalo kuhati glavu, prije nego li se pristupi ciscenju?
I da li se jednako dugo prokuhava glava starog I mladog srnjaka?
Hvala unaprijed!
Gente Balcanico!

Offline evaeva

• K 3000
  • *
  • 270 Win, gente et non dimittet.....
« Odgovori #108 u: 30. 09. 2014. 18:11:59 »
Sat vremena je dovoljno da se skuha očišćena glava srnjaka, nakon toga iz kipuće vode glavu staviti u što hladniju vodu da se kosti glave stegnu po šavovima. I mladog i staroga kuhaš otprilike isto, možda razlika 10 minuta.
270 Win, gente et non dimittet.....

Offline Huntercro

• K 3000
  • *
  • 200+
« Odgovori #109 u: 30. 09. 2014. 20:57:58 »
mladog srnjaka cca 50 min. starog do sat i 15, tako bar ja radim
Dobra Kob!   www.lov-pro.hr  oprema za reloading

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #110 u: 01. 10. 2014. 13:39:42 »
Evo kolege moji lovci, ja sam si dao truda pa sam slikao svaku fazu obrade.
01. Glavu srnjaka izvadio iz škrinje i ostavio da se odmrzne, ako se obradi pristupa odmah onda ovog koraka nema.
02. Ogulim kožu s glave, počevši od ruža rogova, napravim rez uzdužno do nosne kosti, ali nju ne diram, tj komad kože ostavim jer mi se tako prilikom kuhanja ne raspadne nosna kost. Takodjer skinem i čim više mesa te po mogućnosti uklonim i mozak, jer se prilikom kuhanje lubanje otpuštaju masti iz mesa i moždane mase pa kost zna navući neku blagu nijansu žučkaste boje pa je samim time kasnije i teže izbjeliti lubanju.
03. Oguljenju lubanju potopim do ruža u hladnu vodu i ostavim jedan dan da se krv izvuče van.
04. Idući dan meso tj. tkivo koje je ostalo na lubanji je potpuno bijelo.
05. Sada slijedi kuhanje. Ja imam jedan lonac u kojem kuham i ničim posebnim ne fiksiram rogove da budu van vode i meni se ovo pokazalo kao dobar način.
06. Kada voda zaključa i pojavi se pjena na površini, nju obavezno uklonim iz vode u kojoj se lubanja kuha.
07. Nakon nekih sat vremena stavm šaku deterđenta za pranje rublja u vodu. Tu treba biti oprezan jer se voda dosta zapjeni pa treba pazit da ne izleti van. Ne treba pretjerivati s deterđentom, neki stavljaju neki ne, ja osobno stavim jer sam primjetio da meso puno lakše ide dolje s kosti.
08. Kada se meso počne odvajati od kosti prekidam kuhanje i vadim lubanju van.
09. Sa strane pripremiti kantu hladne vode i u nju uronimou lubanju da se kosti ''šokiraju'' tj. da se lubanja očvrsne kako ne bi pucala po šavovima.
10. Sada slijedi čišćenje mesa i ostalog tkiva sa lubanje dok ne ostane čista kost. Ja koristim skalpel i razne hvatalice i pincete, četkicu za zube ( čim oštriju ) i kojekakve kukice za izvlačenje mesa iz nosne šupljine. Dosta često izvučem ličinke koje se vole smjestiti u nosnu šupljinu jer im je tu toplo a to čini jaku neugodu srnjaku pa često kiše a i kada krenu puzati ličinke iz nosa van mora da nije baš neka lijepa slika za vidjeti.
11. Kada očistim maksimalno koliko mogu, objesim lubanju špagom za rogove i ostavim da visi na suhom i ne izloženom suncu mjestu da ga muhe dodatno očiste.
12. Nakon nekih 2 do 3 tjedna skinem lubanju s špage i pristupam samom izbjeljivanju.
13. Koristim 30%-tni hidrogen s kojim treba biti jako oprezan jer je agresivan i svaki kontakt sa ''golom'' kožom rezultira trenutnim peckanjem i to mjesto u isti tren pobijeli. Nije baš neki osjećaj pa toplo preporučam upotrebu zaštitnih rukavica. Ja koristim latex rukavice, to su one koje nose liječnici, i meni su savim u redu jer su dosta tanke pa mi ne smetaju u radu.
14. Vatom omotam cijelu lubanju i natopim ju hidrogenom. Za to koristim jedan mali kist koji umočim u hidrogen pa onda njime natopim vatu.
15. Kada sam sve dobro umotao u vatu i natopio hidrogenom, omotam alu folijom i još stavim u PVC vrećicu za zamrzavanje i povežem gumicom. Na ovaj način ako nešto hidrogena i iscuri kroz vatu van ostat će u PVC vrećici pa neće zagaditi okoliš. Hidrogen je jako štetan za vodu i treba gledati da se nikada ne baca u blizinu izvora pitke vode.
16. Nakon 24 sata a može i dulje jer nisam primjetio da se išta desilo i kada sam ostavio po 48 sati u hidrogenu, odmotam lubanju ( koristim pincetu da ne diram rukama, iako i tada nosim rukavice ) i isperem u hladoj vodi.
Hidrogen dodatno ''pojede'' ono malo tkiva ako ga je i ostalo, i ostane nam čista kost.
17. Objesim lubanju ponovno za rogove na špagu i ostavim jedan dan da se posuši.
18. Sada slijedi obrada trofeje tj. rezanje. Ja koristim pilu za obradu trofeja i to mi se pokazalo kao jako dobra investicija jer sam prije rezao na ruku i fleksericom ali nikada to nije bilo to.
19. Slijedi postavljanje trofeje na podložnu pločicu i vješanje na za to predviđeno mjesto.
20. Ja također na poleđini trofejne pločice ugraviram datum i mjesto odstrijela te strijelca.
Eto tako to ja radim, nadam se da će Vam kolege pomoći.
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #111 u: 01. 10. 2014. 13:43:55 »
Još slika
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #112 u: 01. 10. 2014. 13:51:26 »
I još malo slika
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #113 u: 01. 10. 2014. 13:52:01 »
I gotovo
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline roger

• K 3000
  • *
« Odgovori #114 u: 01. 10. 2014. 14:05:55 »
Krasan prikaz!
Izrvsno!

Nego jedno malo potpitanje:
Gdje se moze nabaviti pila za obradu trofeja, I cijena?
Hvala!
Gente Balcanico!

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #115 u: 01. 10. 2014. 14:08:06 »
Ja sam moju kupio u Kettneru, imali su akciju na sve artikle u dućanu popust od 15%. Inače ima i u Puškarnici Zagreb a možda i još negdje, ne znam nisam se raspitivao.
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #116 u: 01. 10. 2014. 14:09:34 »
Cijena s popustom me izašla 318,75 Kn što je i više nego fer cijena u odnosu na drugdje gdje sam gledao.
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline JANEZ L

• Moderator
  • K 3000
« Odgovori #117 u: 01. 10. 2014. 16:03:59 »
Lp!

Baš si sve prima dokumentirao. Čestitke. z10 d1

Lovski zdravo
Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...

[img width=100 height=99]http://i60.tinypic.com/s

Offline wortexhole

• K 500
« Odgovori #118 u: 01. 10. 2014. 16:06:00 »
Sam postupak izbjeljivanja nisam mogao poslikat jer sam radio s hidrogenom pa reko da ne skidam rukavice svako malo, ali mislim da je opći dojam dobiven.
Neka jelen bježi
I plaha srna mala
A ja ću lovit sreću
Djevojci sa usana

Offline Gabro

• K 2000
« Odgovori #119 u: 01. 10. 2014. 16:20:13 »
Svaka cast na trudu da dokumentiras sve i pomognes nekome ko to nije nikad radio!! bravooo bravooo