Evo kolege moji lovci, ja sam si dao truda pa sam slikao svaku fazu obrade.
01. Glavu srnjaka izvadio iz škrinje i ostavio da se odmrzne, ako se obradi pristupa odmah onda ovog koraka nema.
02. Ogulim kožu s glave, počevši od ruža rogova, napravim rez uzdužno do nosne kosti, ali nju ne diram, tj komad kože ostavim jer mi se tako prilikom kuhanja ne raspadne nosna kost. Takodjer skinem i čim više mesa te po mogućnosti uklonim i mozak, jer se prilikom kuhanje lubanje otpuštaju masti iz mesa i moždane mase pa kost zna navući neku blagu nijansu žučkaste boje pa je samim time kasnije i teže izbjeliti lubanju.
03. Oguljenju lubanju potopim do ruža u hladnu vodu i ostavim jedan dan da se krv izvuče van.
04. Idući dan meso tj. tkivo koje je ostalo na lubanji je potpuno bijelo.
05. Sada slijedi kuhanje. Ja imam jedan lonac u kojem kuham i ničim posebnim ne fiksiram rogove da budu van vode i meni se ovo pokazalo kao dobar način.
06. Kada voda zaključa i pojavi se pjena na površini, nju obavezno uklonim iz vode u kojoj se lubanja kuha.
07. Nakon nekih sat vremena stavm šaku deterđenta za pranje rublja u vodu. Tu treba biti oprezan jer se voda dosta zapjeni pa treba pazit da ne izleti van. Ne treba pretjerivati s deterđentom, neki stavljaju neki ne, ja osobno stavim jer sam primjetio da meso puno lakše ide dolje s kosti.
08. Kada se meso počne odvajati od kosti prekidam kuhanje i vadim lubanju van.
09. Sa strane pripremiti kantu hladne vode i u nju uronimou lubanju da se kosti ''šokiraju'' tj. da se lubanja očvrsne kako ne bi pucala po šavovima.
10. Sada slijedi čišćenje mesa i ostalog tkiva sa lubanje dok ne ostane čista kost. Ja koristim skalpel i razne hvatalice i pincete, četkicu za zube ( čim oštriju ) i kojekakve kukice za izvlačenje mesa iz nosne šupljine. Dosta često izvučem ličinke koje se vole smjestiti u nosnu šupljinu jer im je tu toplo a to čini jaku neugodu srnjaku pa često kiše a i kada krenu puzati ličinke iz nosa van mora da nije baš neka lijepa slika za vidjeti.
11. Kada očistim maksimalno koliko mogu, objesim lubanju špagom za rogove i ostavim da visi na suhom i ne izloženom suncu mjestu da ga muhe dodatno očiste.
12. Nakon nekih 2 do 3 tjedna skinem lubanju s špage i pristupam samom izbjeljivanju.
13. Koristim 30%-tni hidrogen s kojim treba biti jako oprezan jer je agresivan i svaki kontakt sa ''golom'' kožom rezultira trenutnim peckanjem i to mjesto u isti tren pobijeli. Nije baš neki osjećaj pa toplo preporučam upotrebu zaštitnih rukavica. Ja koristim latex rukavice, to su one koje nose liječnici, i meni su savim u redu jer su dosta tanke pa mi ne smetaju u radu.
14. Vatom omotam cijelu lubanju i natopim ju hidrogenom. Za to koristim jedan mali kist koji umočim u hidrogen pa onda njime natopim vatu.
15. Kada sam sve dobro umotao u vatu i natopio hidrogenom, omotam alu folijom i još stavim u PVC vrećicu za zamrzavanje i povežem gumicom. Na ovaj način ako nešto hidrogena i iscuri kroz vatu van ostat će u PVC vrećici pa neće zagaditi okoliš. Hidrogen je jako štetan za vodu i treba gledati da se nikada ne baca u blizinu izvora pitke vode.
16. Nakon 24 sata a može i dulje jer nisam primjetio da se išta desilo i kada sam ostavio po 48 sati u hidrogenu, odmotam lubanju ( koristim pincetu da ne diram rukama, iako i tada nosim rukavice ) i isperem u hladoj vodi.
Hidrogen dodatno ''pojede'' ono malo tkiva ako ga je i ostalo, i ostane nam čista kost.
17. Objesim lubanju ponovno za rogove na špagu i ostavim jedan dan da se posuši.
18. Sada slijedi obrada trofeje tj. rezanje. Ja koristim pilu za obradu trofeja i to mi se pokazalo kao jako dobra investicija jer sam prije rezao na ruku i fleksericom ali nikada to nije bilo to.
19. Slijedi postavljanje trofeje na podložnu pločicu i vješanje na za to predviđeno mjesto.
20. Ja također na poleđini trofejne pločice ugraviram datum i mjesto odstrijela te strijelca.
Eto tako to ja radim, nadam se da će Vam kolege pomoći.